GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dražen Stanković na čelu Montenegroberze

Dražen Stanković na čelu Montenegroberze
KARIJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2020 / 11:04
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Novi Odbor direktora Montenegroberze konstituisan je juče u Podgorici i njime će ubuduće predsjedavati Dražen Stanković iz CKB banke, dok će mu zamjenik biti Mehmet Gonen, predstavnik Istanbulske berze, potvrđeno je iz berze.

Izvršna direktorica berze Milena Vučinić kazala je „Vijestima“ da je Stanković bio direktor Treasury Trading sektora u CKB banci, članici mađarske OTP grupacije. On ima 18 godina iskustva u bankarskoj industriji, posebno upravljanje fondovima, imovinom i obavezama.

Gonen je izvršni potpredsjednik Istanbulske berze zadužen za razvoj poslovanja i marketing. Radio je za renomiranu finansijsku instituciju “Goldman Sachs International” u Londonu i za “Merrill Lynch Turkey”, a karijeru je počeo kao broker.

Do novog Odbora se došlo mimo volje gazde Atlas grupacije i Montenegroberze, Duška Kneževića.

Na ponovljenoj skupštini akcionara Montenegroberze krajem jula, Istanbulska berza je, iako sa dvotrećinskom većinom na toj sjednici, omogućila Atlas banci u stečaju i malim akcionarima, koji imaju neznatno više od pet odsto akcija, da preuzmu kontrolu nad Odborom direktora tako što su imenovali tri od pet članova.

To je izazvalo negodovanje kod odbjeglog biznismena i iz njegove kompanije je ocijenjeno da se radi o “još jednom od pokušaja preuzimanja imovine Atlas grupe, ovog puta u dogovoru sa Istanbulskom berzom”.

Zbog odluke suda da blokira imovinu više povezanih lica (akcionara) sa Kneževićem, suspendovano je pravo glasa većine vlasnika akcija u Montenegroberzi, koje su blokirane i oni nijesu mogli da učestvuju u odlučivanju na skupštini.

Istanbulska berza ima oko 24,33 odsto dionica i na posljednoj (trećoj ponovljenoj) skupštini imala je dvije trećine za odlučivanje, ali njeni predstavnici koji su se iz Turske uključili video linkom glasali su za samo dva člana u novom Bordu: Mehmeta Gonena i Derxa Hamza Seferija. Ispred Atlas banke u stečaju (sa 5,79 odsto), kojom rukovodi stečajna uprava CBCG, imenovana je Bojana Mitrović, dok su CKB sa 4,88 odsto vlasništva berze i Komercijalna banka Budva sa 0,147 odsto (svega pet akcija) zajedničkim glasanjem izborili članstvo njihovim predstavnicima Draženu Stankoviću i Marku Pekoviću.

Tagovi: Dražen Stanković, Montenegroberza, Mehmet Gonen, Milena Vučinić, CKB berza, Istanbulska berza, Atlas grupa, Duško Knežević
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE