GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dramatična nestašica lijekova u Hrvatskoj tek bi mogla nastupiti

Dramatična nestašica lijekova u Hrvatskoj tek bi mogla nastupiti
LIJEKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2022 / 09:41
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Nestašice pojedinih lijekova u ljekarnama u posljednje su vrijeme nešto malo češće i dulje traju nego inače, ali još uvijek ne i dramatične jer ima zamjenskih lijekova.

Međutim, može se pretpostaviti da će ozbiljnije nestašice ipak uslijediti jer se problemi u globalnim lancima opskrbe ne smiruju, dok se istovremeno sigurnosne zalihe proizvođača tope. Problem bi mogao produbiti i novi pravilnik o lijekovima koji je u pripremi, a koji će postrožiti kriterije za stavljanje lijekova na listu HZZO-a.

Proteklih dana u ljekarnama nije bilo nekih lijekova za povišen krvni tlak, nekih antibiotika, sirupa za sniženje temperature, kortikosteroida, lijekova za snižavanje kolesterola... Međutim, ljekarnici tvrde da nitko u konačnici nije ostao bez lijeka.

– Losartic Plus stigao je danas nakon što je dva mjeseca bio u defekturi. Koristile su se njegove paralele, pa je onda ponestajalo jedne paralele, zatim druge. Ibuprofen sirupa nije bilo neko vrijeme, sada pomalo dolazi, premda ne u velikim količinama, ali ni u jednom trenutku nije bilo da nema ničega. Svi bi u nekom trenutku bili u defekturi, ali uvijek je bilo zamjenskih. Antibiotik Zinnat još imamo, ali ga nema više za naručiti, a on je paralela za lijek kojeg nema već godinu dana. Da, nema Torvasa, ali zato ima bar deset paralela za visoki kolesterol – navela je jedna ljekarnica za Večernji list.

U drugoj ljekarni kažu da nerijetko nekog lijeka nema u jednoj ljekarni, ali se kraćom potragom preko mrežnih grupa brzo pronađe u drugoj. To je, međutim, teže u manjim mjestima.

– Ako npr. nema lijeka koji se sastoji od dvije komponente, liječnik će napisati recept za zamjenska dva lijeka od kojih svaki sadrži jednu od tih komponenti. Mi u ljekarnama smijemo izdati samo paralelu koja je u istom pakiranju. Nemamo jednog lijeka u pakiranju od 0,5 mg, ali imamo puno skladište istog u pakiranju po 0,25 mg, dakle liječnik će napisati recept za to pakiranje. Nažalost, nekad je pacijentima teže doći do liječnika nego do samog lijeka. A često ljudi i ne žele paralelu – rekla nam je ljekarnica iz jedne zagrebačke ljekarne.

Iz HALMED-a kažu da opskrba lijekovima nije ugrožena jer postoje zamjenske terapije

– Trenutačno su u nestašici lijekovi Zinnat 500 mg te Torvas 10 mg i 20 mg, ali su dostupni drugi lijekovi s istim djelatnim tvarima, istih jačina i farmaceutskih oblika, drugih proizvođača. Iako su trenutačno u nestašici po jedna vrsta pakiranja Decortin 20 mg (10 tableta u kutiji) i Decortin 5 mg (100 tableta u kutiji), na hrvatskom su tržištu dostupne dovoljne količine istih lijekova u drugačijim pakiranjima, odnosno Decortin 20 mg, s 50 tableta u kutiji te Decortin 5 mg s 20 tableta u kutiji. Lijek Arava također je trenutačno u nestašici, no dostupni su drugi odobreni lijekovi iz iste farmakoterapijske skupine – kažu u HALMED-u.

Sve više nestašica lijekova posljedica je neodrživog kontinuiranog pritiska na cijene lijekova na recept, iznosi Milka Kosanović iz HUP-a.

– S druge strane, svjedoci smo enormnih povećanja svih proizvodnih troškova: energije, transporta pa i ljudskih resursa.

Upravo taj nerazmjer između cijena lijekova i troškova proizvodnje počinje uzorkovati i probleme u proizvodnji i opskrbi lijekovima. Mnoge države u EU postale su svjesne ove problematike i ugroženosti opskrbe lijekovima te su hitno pristupile svojim proizvođačima lijekova kako bi zajedno pronašle modele koji bi jamčili sigurne opskrbe i ubrzano rade na pronalasku održivih modela – kaže M. Kosanović i dodaje kako su članicama HUP-ove Udruge proizvođača lijekova u zadnjih godinu dana troškovi transporta porasli do 160%, troškovi sirovina do 118%, troškovi rada do 110%, a troškovi energije do čak 330%.

Tagovi: lijekovi, nestašica, lijekova, Milka Kosanović, Zinnat, HALMED, HZZO
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE