GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dragutin Radosavljević: Pomeriti rok plaćanja PDV sa 10. na 20. u mesecu

Dragutin Radosavljević: Pomeriti rok plaćanja PDV sa 10. na 20. u mesecu
PREDLOZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2012 / 14:31
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Direktor Poreske uprave (PU) Srbije Dragutin Radosavljević predložio je da se preduzetnicima izađe u susret tako što će se plaćanje poreza na dodatu vrednost (PDV) pomeriti sa 10. na 20. dan u mesecu, i to u narednih pola godine.
Radosavljević je rekao kako smatra da bi na taj način privrednici bili rasterećeni, a država ne bi ostala uskraćena za prihode, što se može dogoditi ukoliko bi PDV bio naplaćivan posle prodaje, a ne na fakturisanu (obračunatu) robu.

- Mesečni prihod od PDV je između 35 i 38 milijardi dinara i on je najznačajniji u budžetu Srbije. Ukoliko bi se išlo sa merom da se naplati PDV po namirenoj fakturi, stvorio bi se jaz u budžetu za nekih 100 do 120 milijardi dinara - mišljenja je Radosavljević.

Radosavljević je upozorio da su u Srbiji rokovi plaćanja robe u proseku oko četiri meseca a u nekim slučajevima i duže, što znači da bi se na prihod od tog poreza čekalo isto toliko meseci, "a Srbija to sebi ne bi mogla da dozvoli".

Predlog je da se zakonom definiše da rok za plaćanje PDV koji je 10. dana u mesecu za fakturu iz prethodnog meseca pomeri narednih pola godine na 20. dan u mesecu, a zatim posle narednih pola godine na 30. u mesecu.

Tako bi se, mišljenja je direktor PU, za dve godine došlo do toga da je naplata PDV dva meseca po ispostavljenoj fakturi, što bi olakšalo privredi način poslovanja, a država ne bi "osetila" minus u kasi i lakše bi podnela period prolongiranja.

Radosavljević je rekao i da nije uveren kako bi povećanje stope PDV sa 18 odsto 20 ili 22 odsto dovelo do povećanja priliva u budžetu.

- To ne garantuje da će i prihodi od PDV, kao najizdašnijeg poreskog oblika, biti za toliko procenata veći. Smanjiće se kupovna moć stanovništva. To će uticati na standard, inflaciju. Dakle, biće prihoda, ali ne u meri u kojoj se to očekuje - ocenio je Radosavljević.

Tagovi: Dragutin Radosavljević, Poreska uprava Srbije, PDV, porez na dodanu vrednost
PROČITAJ I OVO
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala, nakon dva tjedna rasta, jer ulagači očekuju nove poticajne gospodarske mjere u SAD-u, pa su skloniji rizičnijim investicijama.
Svjetska tržišta: Wall Street prošloga tjedna porastao, europske burze stagnirale
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street prošloga tjedna porastao, europske burze stagnirale
NEW YORK - Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica porasle jer ulagači očekuju nove poticajne mjere, dok se na europskim burzama trgovalo oprezno zbog zaoštravanja restriktivnih mjera protiv koronavirusa i slabih gospodarskih pokazatelja.
Zagrebačka burza: Arena Hospitality Group gubitnica tjedna, indeksi pali
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Arena Hospitality Group gubitnica tjedna, indeksi pali
ZAGREB - Investitori su se posebno okomili na izdanja iz turističkog sektora. Sektorski indeks CROBEXturist potonuo je 5,7 posto.
Trgovina vodom na burzi: Tko će profitirati?
VODA I TRŽIŠTE
Trgovina vodom na burzi: Tko će profitirati?
NEW YORK - Na robnoj burzi u Chicagu investitori odnedavno mogu trgovati i - vodom. S jedne strane to bi gradovima i poljoprivrednicima moglo olakšati planiranje opskrbe vodom, ali kritičari su zabrinuti.
Ljubljanska burza bilježi najveći rast prometa u regiji
REGIONALNA TRŽIŠTA
Ljubljanska burza bilježi najveći rast prometa u regiji
ANALIZA - Zagrebačka burza je zabilježila rast od samo 4%, čime je ostala ispod prosjeka u usporedbi s dvoznamenkastim rastom ostalih regionalnih burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE