GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dragutin Lesar: Osam godina vladali su korupcionaši, a sad vladaju zelenaši

Dragutin Lesar: Osam godina vladali su korupcionaši, a sad vladaju zelenaši
SLIKOVITO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2012 / 12:20
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski laburisti izrazili su danas zabrinutost stanjem u gospodarskoj i socijalnoj politici Hrvatske, a od premijera Zorana Milanovića zatražili su da definira poteze Vlade do kraja mandata.
„Osam godina imali smo vlast koju smo zvali 'korupcionaši', a ovu vlast možemo zvati 'zelenaši' jer se ponašaju poput lihvara i zelenaša koji sve dugove naplaćuju od građana", izjavio je predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

U prva četiri mjeseca ove godine došlo je do pada industrijske proizvodnje za 7,1 posto, a u travnju u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine za 9,4 posto, rekao je Lesar.

Tek sada se vidi prava slika kada se ne dopušta isplata plaća bez doprinosa - bez plaće je 83.431 osoba, dodao je.

Broj zaposlenih, kako je kazao, smanjio se u ožujku u odnosu na veljaču, i u veljači u odnosu na siječanj, te u ovom trenutku iznosi 1.128.769, a početkom godine zaposlenih je bilo 1.326.000.

Minimalna plaća sa 39 posto prosječne brutto plaće koliko je bila propisana zakonom 2008. godine, smanjila se na 36 posto, rekao je Lesar te poručio: „Udio minimalne plaće u brutto prosječnoj plaći pao je na 36 posto zbog glupe formule u Zakonu o minimalnoj plaći te treba hitno intervenirati kako bi se zakon izmjenio, a minimalnu plaću povećati na 40 posto prosječne brutto plaće".

Po podacima istraživanja Agencije GFK o kupovnoj moći u Europi, prosječna kupovna moć po glavi stanovnika u Hrvatskoj iznosi 5.011 eura godišnje. „Ako to preračunamo po današnjem srednjem tečaju, ukupna kupovna moć stanovništva Hrvatske iznosi 162 milijarde kuna", ustvrdio je Lesar.

Međunarodna organizacija rada nedavno je objavila obračun kupovne moći prosječnih plaća u 72 države u svijetu, a za Hrvatsku taj podatak iznosi 1.756 dolara.

„Dakle prosječna plaća u Hrvatskoj kada se pretvori u kupovnu moć, iznosi 1756 dolara čime smo od europskih zemalja na dnu ljestvice, a od svjetskih na sredini", kazao je predsjednik Hrvatskih laburista.

U Hrvatskoj je došlo do pada kupovne moći, a zbog toga i do pada domaće potražnje što je rezultiralo padom industrijske proizvodnje. Ovo podatci su dokaz da samo mjerama štednje i velike presije Hrvatska ne može izići iz krize, ocijenio je Lesar.

Ako u Hrvatskoj samo banke ostvaruju profit onda treba otvoriti pitanje oporezivanja financijskih transakcija, poručio je.

„Od Milanovića tražimo da definira svoje poteze do kraja mandata", rekao je Lesar, dodavši kako pad kupovne moći zahtjeva prekid dalje presije na smanjenje cijena rada i prihoda stanovništva.

Smatra da bi Vlada, umjesto porezne nesigurnosti, trebala fiksirati svoju poreznu politiku do kraja mandata.

Hrvatski laburisti su od Vlade također zatražili da ne privatiziraju Hrvatsku poštansku banku već da umjesto toga stvore jaku nacionalnu banku koja će moći kontrolirati oko 30 posto financijskog tržišta te se tako oduprijeti diktatu stranih banaka u Hrvatskoj.

Tagovi: Dragutin Lesar, Hrvatski laburisti, korupcija, Vlada RH, Zoran Milanović
PROČITAJ I OVO
Novi uzlet dionica GameStopa
SNAŽAN RAST
Novi uzlet dionica GameStopa
NEW YORK - Ovoga tjedna ponovno velika uzbuđenja oko dionica GameStopa.
Prinosi na američke obveznice govore da ulazimo u opasna vremena
OBVEZNICE
Prinosi na američke obveznice govore da ulazimo u opasna vremena
NEW YORK - U četvrtak je raženi prinos na američku desetogodišnju obveznicu, koja utječe na sve kreditne aktivnosti (uključujući hipotekarne kredite), porastao na 1,6 posto, što negativno utječe na rizična ulaganja.
Dolar ojačao prema košarici valuta nakon dva tjedna pada
TJEDNI FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta nakon dva tjedna pada
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla, nakon dva tjedna pada, zahvaljujući rastu prinosa na američke državne obveznice i oštrom padu najvećih svjetskih burzi.
Svjetska tržišta: Oštar pad indeksa, ulagači strahuju od inflacije
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Oštar pad indeksa, ulagači strahuju od inflacije
NEW YORK - Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale, što je posljedica pritiska na tehnološki sektor i strahovanja ulagača da rast prinosa na državne obveznice najavljuje jačanje inflacije.
Zagrebačka burza: Tjedan objave poslovnih rezultata donio slab promet i pad indeksa
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Tjedan objave poslovnih rezultata donio slab promet i pad indeksa
ZAGREB - Slabašan promet i pad indeksa u tjednu u kojem smo analizirali veliku većinu poslovnih rezultata za 2020. godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE