GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Draghi: Slaba produktivnost i rast mogli bi Europi nanijeti trajnu ekonomsku štetu

Draghi: Slaba produktivnost i rast mogli bi Europi nanijeti trajnu ekonomsku štetu
ECB
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2016 / 14:13
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Slaba produktivnost i rast mogli bi Europi nanijeti trajnu ekonomsku štetu, upozorio je u četvrtak predsjednik Europske središnje banke (ECB), koja je u sklopu nastojanja da potakne aktivnosti i inflaciju počela kupovati i korporativne obveznice.
Gospodarstvo eurozone poraslo je prošle godine samo 1,6 posto, što se u prvom redu može pripisati monetarnim poticajima ECB-a. Idućih godina aktivnosti bi mogle stagnirati a i inflacija bi se trebala zadržati osjetno ispod zacrtane razine od nešto ispod dva posto.

Ako aktivnosti kroz dulje razdoblje rastu slabije od potencijala, on se zapravo smanjuje jer umjesto da proizvodnja raste prema maksimumu kapaciteta, potencijal se spušta prema razini stvarne proizvodnje, trajno zarobljavajući gospodarstvo u zamci niskog rasta, upozorio je Mario Draghi u četvrtak u govoru na Bruxellleskom gospodarskom forumu.

"S obzirom na štetu koju je potencijalni rast već pretrpio u vrijeme krize, to također znači da treba poduzeti odlučne mjere kako bi se povećao potencijal", dodao je.

Među područjima koja zahtijevaju poboljšanje, čelnik ECB-a izdvojio je inovativne kapacitete, posebno u uslužnom sektoru. Eurozona također mora iskoristiti latentni potencijal koju predstavlja njezina radna snaga a može se aktivirati odgovarajućim mjerama na tržištu rada.

ECB inače već neko vrijeme agresivno ublažava monetarnu politiku kako bi potaknuo gospodarski rast i inflaciju. Tako su spustili ključne kamatne stope na rekordno nisku razinu i pokrenuli program kvantitativnog ublažavanja u sklopu kojeg kupuju državne obveznice a od jučer i dužničke papire kompanija, i to bez posredovanja financijskog sektora.

U sklopu većih jučerašnjih transakcija kupili su obveznice njemačkog inženjerskog diva Siemensa, belgijsko-brazilskog pivara Anheuser-Busch InBeva, francuskog proizvođača automobila Renaulta, talijanskog osiguravatelja Generalija, francuske energetske kompanije Engie i španjolskog telekomunikacijskog operatera Telefonice, izvijestio je Bloomberg News, pozivajući se na neimenovane izvore na tržištu.

Potvrđujući da program postiže željeni učinak - kako tumače trgovci - prinosi na korporativne obveznice, koji se kreću suprotno njihovim cijenama, kliznuli su u srijedu na tržištu u eurozoni na novu najnižu razinu u više mjeseci, što znači da se trošak zaduživanja kompanija smanjuje.

Tržište korporativnih obveznica znatno je manje od tržišta državnih obveznica ili dionica, budući da se europske kompanije uglavnom financiraju kreditima banaka.

Procjenjuje se da kriterije za ECB-ovu kupnju - u prvom redu investicijski rejting - ispunjavaju korporativne obveznice ukupne vrijednosti 500 do 700 milijardi eura.

Kompanije su od Draghijeve najave programa u ožujku ove godine znatno pojačale izdanja obveznica. Tako je početkom proljeća AB InBev izdao najvredniju obveznicu denominiranu u eurima u povijesti eurzone, čija vrijednost premašuje 13 milijardi eura. Američke kompanije poput FedEx-a također su izdavale su obveznice preko svojih europskih podružnica.

U Capital Economicsu smatraju da usprkos početnom valu izdanja ne treba očekivati značajnije ubrzanje inflacije i gospodarskog rasta u dugoročnoj perspektivi budući da kompanije dosada nisu značajnije povećavale ulaganja.

Drugi pak kritičari upozoravaju da ECB ne bi smio određivati koje će kompanije dobiti novac. "Tim se kupovinama ECB počinje ponašati kao komercijalna banka", upozorava Clemens Fuest iz njemačkog ekonomskog instituta Ifo. "Pritom ECB ne raspolaže alatima za procjenu rizika koji zajmoprimci predstavljaju a rejtinzi ne mogu zamijeniti te procjene", dodaje.

Tagovi: Mario Draghi, Europska središnja banka, prosuktivnost, eurozona
PROČITAJ I OVO
Dolar stabilan, povećan apetit prema riziku
FOREX
Dolar stabilan, povećan apetit prema riziku
LONDON - Tečaj dolara u utorak nije bilježio veće promjene prema najvažnijim svjetskim valutama u poboljšanom ozračju prema riziku na međunarodnim tržištima jer su investitore ohrabrila izvješća o blagim simptomima omikrona.
Azijska tržišta: Indeksi porasli s najnižih razina u godinu dana
RAST
Azijska tržišta: Indeksi porasli s najnižih razina u godinu dana
TOKIO – Na azijskim su burzama cijene dionica u utorak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ponešto popustila strahovanja u vezi omikron varijante koronavirusa, a ulagače su ohrabrile i nove gospodarske poticajne mjere u Kini.
Wall Street porastao na početku tjedna
RAST
Wall Street porastao na početku tjedna
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli, nakon dva tjedna pada, jer je ponešto popustila zabrinutost ulagača u vezi omikron varijante koronavirusa.
Marić o kriterijima za euro: Hrvatska stoji dobro
EUROZONA
Marić o kriterijima za euro: Hrvatska stoji dobro
ZAGREB - O amandmanima na državni proračun raspravljalo se u Saboru. Vladino prihvaćanje pet oporbenih amandmana vrijednih 11 milijuna kuna oporba naziva 'kikiriki' i najavljuje da proračun neće podržati.
Indija i Rusija dogovorile sporazume o trgovini i oružju
SPORAZUMI
Indija i Rusija dogovorile sporazume o trgovini i oružju
NEW DELHI - Rusija i Indija potpisale su niz sporazuma o trgovini i oružju tijekom posjeta New Delhiju predsjednika Vladimira Putina, uključujući i sporazum da će Indija proizvesti više od 600.000 kalašnjikova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE