GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DORH: Istražujemo moguće nezakonitosti u Jadrankamenu

DORH: Istražujemo moguće nezakonitosti u Jadrankamenu
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2012 / 22:09
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Državno odvjetništvo odbacilo je tvrdnje da nije reagiralo na upozorenja o sumnjivom poslovanju i mogućim zlouporabama u Jadrankamenu, navodeći da nadležno općinsko i državno odvjetništvo u Splitu te policija poduzimaju sve radnje povodom prijava ali da je riječ o složenim kriminalističkim istraživanjima i dokaznim radnjama u gospodarskim predmetima, u kojima se odluke ne mogu donijeti u kratkom vremenu.
Napominjući kako nadležna tijela na vrijeme poduzimaju radnje kako bi se zbog težine i ozbiljnosti stanja u Jadrankamenu što brže utvrdile moguće nezakonitosti, Državno odvjetništvo (DORH) je na svojim internetskim stranicama navelo što je dosad poduzeto vezano uz upozorenja o sumnjivom poslovanju u toj tvrtki.

Podsjetilo je pritom da je u povodu prijave Nezavisnog sindikata Jadrankamena protiv bivšeg predsjednika uprave Vedrana Vilovića podignuta optužnica zbog kaznenog djela povrede prava na rad i drugih prava.

Zbog prijava o mogućim zlouporabama u gospodarskom poslovanju u Jadrankamenu i povezanim društvima, nadeležno odvjetništvo je, kažu u DORH-u, provelo i provodi složene dokazne radnje među kojima i zahtjevna knjigovodstveno financijska vještačenja radi sumnje da su s računa trgovačkog društva iz Splita na račun Jadrankamena prebačena znatna financijska sredstva.

Odvjetništvo je najavilo da će nakon provođenja zadnje dokazne radnje u tom predmetu uskoro biti donesena odluka o čemu će javnost biti na vrijeme obaviještena.

DORH navodi i da je splitsko Općinsko državno odvjetništvo 19. ožujka 2012. primilo izvješće splitsko-dalmatinske policije protiv dvije odgovorne osobe zbog zlouporabe u gospodarskom poslovanju koja su počinjena na štetu Jadrankamena. Odvjetništvo napominje da se i u tom predmetu provode dokazne radnje, uključujući i vještačenja te da će po njihovom dovršetku biti donijeta odluka.

Osim toga, kažu u DORH-u, nadležna državna odvjetništva rade na više drugih prijava podnesenih od strane Nezavisnog sindikata i od strane uprave u kojima se provode kriminalistička istraživanja, a o kojima zasad, s obzirom na potpunu tajnost postupka, u ovoj fazi ne mogu iznositi bilo kakve informacije.

DORH ističe da se radi o kriminalističkim istraživanjima i dokaznim radnjama u gospodarskim predmetima u kojima se zbog složenosti pravnih i činjeničnih pitanja odluke ne mogu donijeti u kratkom vremenu.

Sindikat Jadrankamena tvrdi da su državne institucije vlasniku Jadrankamena Bruni Orešaru godinama omogućavale nesmetanu pljačku i neizvršavanje obaveza prema državnim fondovima te da Državno odvjetništvo nije reagiralo pravovaljano na upozorenja o tim nezakonitostima.

Napominju da plaće radnicima nisu isplaćene od kolovoza 2009. i da je bivši vlasnik te nekad uspješne tvrtke izvukao milijunske iznose iz Jadrankamena što je tu tvrtku odvelo u stečaj.

"Kaznene prijave zbog malverzacija u Jadrankamenu i splitskoj tvrtki Uzor protiv bivšeg vlasnika Brune Orešara i njegovih jataka datiraju još od 2000. Vodstvo sindikata Jadrankamena podnijelo je niz kaznenih prijava, uključujući prijavu protiv Orešara i 11 odgovornih osoba Jadrankamena i po tim prijava još nemamo nikakav reakcija Državnog odvjetništva", rekao je Hini potpredsjednik Sindikata Jadrankamena Josip Eterović.

Napomenuo je da je sindikat protiv Vilovića, zadnjeg predsjednika uprave podnio 12 do 14 prijava zbog zlouporaba položaja i ovlasti, ali da je Državno odvjetništvo podignulo tek jednu optužnicu.

Tagovi: Jadrankamen, Bruno Orešar, DORH, Državno odvjetništvo, Josip Eterović
PROČITAJ I OVO
Dolar stabilan, investitori oprezni pred sjednicu ECB-a
FOREX
Dolar stabilan, investitori oprezni pred sjednicu ECB-a
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak nije zabilježio veće promjene u odnosu na drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, dok su investitori na oprezu uoči današnje sjednice Europske središnje banke (ECB), a brinu ih i nova zatvaranja gospodarstava u Europi zbog Covida-19.
Azijska tržišta: Širenje koronavirusa ruši indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Širenje koronavirusa ruši indekse
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu i europskim tržištima dan prije, jer se ulagači plaše usporavanja oporavka globalnog gospodarstva zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.
Wall Street potonuo više od 3 posto
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street potonuo više od 3 posto
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale, treći dan zaredom, zbog strahovanja da će snažan rast broja oboljelih od koronavirusa dovesti do strogih restriktivnih mjera, a time i usporavanja oporavka svjetskog gospodarstva.
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi pali oko 1%
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi pali oko 1%
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su glavni dionički indeksi potonuli oko jedan posto, ponajviše pod pritiskom gubitaka na europskim burzama, dok su u fokusu investitora bile dionice onih kompanija koje su objavile financijska izvješća.
Hrvatsko ratarstvo ima ogroman potencijal, ali...
NEISKORIŠTENE PRILIKE
Hrvatsko ratarstvo ima ogroman potencijal, ali...
ANALIZA - Hrvatsko ratarstvo već danas ima, zbog svoje konkurentnosti, potencijal za podizanje dodane vrijednosti u cjelokupnom lancu vrijednosti u preradi, te bi moralo biti temelj za izradu budućih strateških akcijskih planova u poljoprivredi i proizvodnji hrane.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE