GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Domaćih turista u komercijalnom smještaju u ožujku dvostruko više nego lani

Domaćih turista u komercijalnom smještaju u ožujku dvostruko više nego lani
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2021 / 09:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Domaćih turista u komercijalnim smještajnim objektima u ožujku je bilo čak 103 posto više nego u istom mjesecu 2020. ili njih 88 tisuća, koji su ostvarili i 74 posto više noćenja, a unatoč padu dolazaka i noćenja stranih turista i ukupno je u tim objektima u ožujku bilo više turista nego lani, podaci su DZS-a.

Ukupno je u komercijalnom smještaju u ožujku boravilo 132,6 tisuće turista, koji su ostvarili 359,6 tisuća noćenja, što su porasti od 27 i 24,2 posto u odnosu na ožujak 2020., u čijem je drugom dijelu u Hrvatskoj i većem dijelu Europe nastupio 'lockdown' zbog pandemije koronavirusa, što ove godine u ožujku nije bilo, pa je i turista bilo više, iako su mjere ograničenja putovanja i dalje važile.

Domaći su turisti u komercijalnom smještaju osim porasta dolazaka od 103 posto u ožujku ostvarili i 74 postotni porast sa 184,1 tisućom noćenja, a ožujak je i mjesec u kojemu ih je u tim objektima bilo više nego stranih turista.

Naime, u te je objekte u ožujku došlo 44,6 tisuća stranih turista ili 27 posto manje nego u ožujku 2020., ali su sa 175,5 tisuća noćenja bili u nešto manjem minusu, od tek 4,5 posto.

Slična je situacija i na razini prva tri mjeseca - domaćih je turista i njihovih noćenja u komercijalnom smještaju bilo više nego stranih, a i minusi domaćih bili su manji nego sa stranih tržišta.

Ukupno gledano, u prva tri mjeseca u komercijalnim smještajnim objektima bilo je 324,3 tisuće turista i 853,7 tisuća noćenja, što je za 46 odnosno 40 posto manje nego u istom razdoblju 2020.

Domaći turisti su pritom bili u većini sa 243 tisuće dolazaka, a ostvarili su i većinu noćenja ili 523,7 tisuća, što je bio i mali pad u odnosu na isto razdoblje u tim objektima prošle godine - došlo ih je tek 1,7 posto manje, a noćenja su imali 3,8 posto manje.

Strani turisti su pak u znatno većem minusu - njihovih 81,4 tisuće dolazaka i 330 tisuća noćenja pad je od 77 i 63,4 posto u odnosu na prva tri mjeseca 2020.

Po tržištima, i u ožujku i u prva tri mjeseca najviše je stranih turista došlo iz Njemačke, Austrije i Italije, dok su po vrstama komercijalnog smještaja u ožujku turisti najviše birali hotele, koji su zabilježili i poraste noćenja od 14 posto u odnosu na isti lanjski mjesece.

Na drugom su mjestu sobe, apartmani, studio-apartmani i kuće za odmor u kojima je u ožujku bilo 18,5 posto više noćenja.

Tagovi: hrvatski turizam, Kristjan Staničić, Hrvatska turistička zajednica, strani turisti, njemački turisti, slovenski turisti
PROČITAJ I OVO
Prava istina o zabrani rada nedjeljom: Vlada ne može osigurati naplatu prekovremenog rada
NALIČJE
Prava istina o zabrani rada nedjeljom: Vlada ne može osigurati naplatu prekovremenog rada
ZAGREB – Prekovremeni rad u trgovini nije bio ni evidentiran ni plaćen kod 40,2 posto radnika, to je jedan od argumenata na koji se Vlada poziva kad navodi razloge koji su je motivirali na zabranu rada nedjeljom u trgovinama.
Od sada direktnim vozom na Zlatibor
POVEZANOST
Od sada direktnim vozom na Zlatibor

BEOGRAD - „Srbija voz“ saopštio je danas da se od 13. juna uvodi direktan voz sa stanice Beograd centar do stanice Zlatibor i sa stanice Zlatibor do stanice Beograd centar.

Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed
CIJENE I TRŽIŠTE
Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed
ANALIZA - S  inflacijom, porastom nameta i preniskim prinosima obveznica za ovu godinu, možemo ostati pozitivni u pogledu cijena dionica.
Beogradska berza: Indeksi pozitivni na nedeljnom nivou, promet anemičan
NEDELJNI PREGLED BSE
Beogradska berza: Indeksi pozitivni na nedeljnom nivou, promet anemičan
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze završili su poslednji trgovački dan u nedelji s mešovitim rezultatima, ali su u odnosu na prošlu sedmicu u minimalnom plusu, dok je aktivnost investitora ostala anemična.
Početkom srpnja otvara se Sjeverna luka San Pelagio s 350 vezova
LUKE
Početkom srpnja otvara se Sjeverna luka San Pelagio s 350 vezova
ROVINJ - Prizor nepraktičnog priveza brodica u više redova u rovinjskoj lučici Andana, odnosno u južnoj luci Svete Katarine, uskoro će postati dio prošlosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE