GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Domaća skijališta spremna, čeka se samo obilniji snijeg

Domaća skijališta spremna, čeka se samo obilniji snijeg
SKIJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.12.2021 / 10:53
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - U prošloj, prvoj koronazimi, mnogi su skijaši silom prilika otkrili domaća skijališta, a mnogi će im, zbog neizvjesne epidemiološke situacije, ostati vjerni i ove sezone, piše u ponedjeljak Večernji list.

Pripreme za skijašku sezonu u punom su jeku na Sljemenu i Platku, ima nešto i prirodnog snijega, a sve je spremno primjerice i na plitvičkom skijalištu Mukinje, samo se čeka obilniji snijeg.

"Planiramo jednu prosječnu skijašku zimu s oko pedeset-šezdeset ski-dana, a naravno da smo svjesni da će posjet ovisiti i o tome što će se zbog korone događati na inozemnim skijalištima", kaže Alen Udovič, direktor Goranskog sportskog centra u čijem je sastavu skijalište Platak.

Otkriva da je Primorsko-goranska županija u skijalište Platak tijekom tri godine samo u sustav za zasnježenje uložila oko 25 milijuna kuna. U rujnu je počela gradnja nove žičare, koje bi trebala biti gotova u ožujku 2023. Imat će kapacitet 2300 skijaša na sat, imat će četverosjed, moći će prevoziti i bicikle, a nudit će se mogućnost i zimskog i ljetnog rada. Investicija je teška 35 milijuna kuna.

S dvije nove staze za koje se čeka uporabna dozvola Platak će skijašima moći ponuditi ukupno oko tri kilometara staza pod snijegom, a plan je da sezona skijanja počne čim to vrijeme dopusti.

"Lani smo sa skijanjem počeli 2. siječnja, imali smo 28 ski dana, prodali smo oko 16.000 karata, a posjetitelja je bilo oko 60.000. Dnevni pritisak je prošle zime bio veći nego naše najbolje zimske sezone svih vremena, 2017. – 2018., zahvaljujući tome što je lani većina europskih skijališta bila zatvorena. Cijene su, inače, ostale iste kao lani, dnevna ski karta tijekom tjedna je 130, a vikendom 150 kuna", kaže Udovič.

Na Sljemenu još nemaju dovoljno snijega, pa je umjetno zasnježivanje u punom jeku. Još uvijek se radi na pripremama staza, a o datumu otvaranja sezone pravodobno će obavijestiti.

Na plitvičkom skijalištu Mukinje, gdje se iz ekoloških razloga ne potpomažu umjetnim snijegom, nemaju izbora i strpljivo čekaju obilnije bijele padaline.

"Palo je nešto malo snijega, ali se otopio. A da bismo otvorili skijalište, mora ga napadati od 40 do 50 centimetara. Iako, kod nas se može skijati i sanjkati i kada ima manje snijega ako netko poželi doći sa svojom opremom. No vučnicu, najam opreme i sve ostalo možemo staviti u pogon tek kad snježni pokrivač bude oko pola metra", objašnjavaju na skijalištu Mukinje, gdje su lani imali svega nekoliko ski-dana, a u godinama prije korone i po 40-50 dana.

Na skijalištu u sklopu našeg najpoznatijeg nacionalnog parka Plitvičkih jezera, inače, imaju vučnicu kapaciteta 400 skijaša na sat, staze su dužine otprilike 400 metara, a cijena dnevne ski-karte je 60 kuna. Strmine su blage, prosječni nagib je oko 15 posto - idealno za početnike, piše novinarka Večernjeg lista Radmila Kovačević.

Tagovi: skijanje, hrvatska skijališta, hrvatski turizam, Alen Udovič, Platak, Sljeme
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE