GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dolenec: Pad BDP-a ove godine 1,8 posto, iduće rast 0,5 posto

Dolenec: Pad BDP-a ove godine 1,8 posto, iduće rast 0,5 posto
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2012 / 13:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Najnovije prognoze Grupe UniCredit predviđaju Hrvatskoj u ovoj godini pad BDP-a od 1,8 posto i rast za 0,5 posto u 2013.
U makroekonomskim prognozama UniCredita za CEE u posebnom osvrtu na Hrvatsku glavni ekonomist Zagrebačke banke Hrvoje Dolenec upozorava kako su se u hrvatskom gospodarstvu očekivano nastavili nepovoljni trendovi iz prvog tromjesečja koji su se odrazili i kroz preliminarnu objavu pada BDP-a za 2,1 posto u drugom kvartalu, a niz je različitih pokazatelja koji potvrđuju nastavak takvih kretanja.

Pritom napominje da je i hrvatska naftna kompanija Ina izgubila značajan prihod i proizvodnju sa sirijskih nafnih polja, proizvodnja u brodogradnji bila je značajno niža budući da se čeka proces restrukturiranja, željezare su u procesu restrukturiranja također smanjile proizvodnju, a jedna od najvećih hrvatskih kompanija u kemijskoj industriji zaustavila je proizvodnju dok se traži rješenje za njenu budućnost.

"Dodajući tome pogoršani pogled na kretanja u eurozoni, revidirali smo prognoze kretanja BDP-a naniže na -1,8 posto za 2012. godinu i 0,5 posto za 2013. godinu", istaknuo je Dolenec u povodu objave CEE Quarterly izvještaja za četvrto tromjesečje 2012.

Nasuprot takvim pokazateljima, dodaje, našli su se i ohrabrujući čimbenici. Turistički sektor bilježi rast dolazaka i noćenja turista. Fiskalna konsolidacija se nastavlja. Fitch je povoljno ocijenio kratkoročne mjere za stabilizaciju proračuna te promijenio svoj pogled na kreditni rejting s negativnog na stabilni, iako na najnižoj razini investicijskog rejtinga.

U 2013. ulazak u EU trebao bi poslužiti kao katalizator ekonomske politike za ubrzavanje reformi i privatizacije, jačanje investicija, korištenje sredstava iz EU fondova i jačanje fiskalne politike, pojašnjava se u analizi.

Za 2012. očekuju da bude godina umjerenog deficita tekućeg računa bilance plaćanja. Prihodi od turizma trebali bi neutralizirati veći dio deficita vanjske trgovine, ali i poduprijeti oporavak ekonomske aktivnosti. Uvoz ostaje i dalje pod utjecajem slabe domaće potražnje. Deficit bilance plaćanja i deficit opće države nastavljaju stvarati pritisak na vanjski dug, koji je dodatno povećan izdanjem državne euroobveznice u travnju. No, usprkos visokoj razini vanjskog duga, kratkoročne su obveze pokrivene međunarodnim pričuvama.

Napominje se kako se nizom mjera fiskalne konsolidacije, u prvom polugodištu smanjio proračunski deficit. Prihodi su porasli odražavajući bolju naplatu poreza i podizanje stope PDV-a. Rashodi su smanjeni uz pad subvencija i kapitalnih rashoda, iako su povećani rashodi za zaposlene i naknade kućanstvima.

Nastoje se smanjivati rashodi za zaposlene, a Vlada isto tako želi smanjiti subvencije i napravila je značajan napredak u brodogradnji. Više se pozornosti treba posvetiti i subvencijama u poljoprivredi i željeznicama.

Ocjenjuje se da će proračun za 2013. biti važan ispit za Vladu jer treba obuhvatiti i smanjivanje rashoda i šire strukturne reforme, uključujući reforme tržišta rada i javne i državne uprave.

Tagovi: hrvatski BDP, hrvatsko gospodarstvo, Hrvoje Dolenec, UniCredit, nezaposlenost, investicije, fiskalna konsolidacija, brodogradnja
PROČITAJ I OVO
Bor i Majdanpek: U martu proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu
RUDNICI
Bor i Majdanpek: U martu proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu
BOR – Rudari Bora i Majdanpeka u martu su ostvarili najbolji rezultat od dolaska kineske kompanije Zijin, pošto je proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu, saopštila je danas kompanija Zijin.
Zrće će odsad promovirati outdoor turizam
NOVI ISKORAK
Zrće će odsad promovirati outdoor turizam
NOVALJA - Trendovi u turizmu nesumnjivo su se promijenili, gostima više nije dovoljno sunce, more i ugostiteljska ponuda, nego sve više i češće odmore provode aktivno se baveći sportovima na otvorenom.
Domaći proizvođači: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom
UPOZORENJE
Domaći proizvođači: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom
ZAGREB - Proizvođač jabuka Željko Ledinski, inače predsjednik Kriznog stožera pri Hrvatskoj voćarskoj zajednici, upozorava na opasne voćke.
Njemački turistički sektor ne očekuje oporavak ove godine
OČEKIVANJA
Njemački turistički sektor ne očekuje oporavak ove godine
BERLIN - Njemačka turistička branša ne računa s oporavkom ove godine i govori o padu bukinga u usporedbi s prošlom godinom za dvije trećine.
Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama
POTEZI
Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama
BJELOVAR - Studenti svih godina preddiplomskih stručnih studija mehatronike, računarstva i sestrinstva Veleučilišta u Bjelovaru svoje školarine plaćaju kriptovalutama, piše u nedjelju Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE