GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dolarov indeks stabilan, na putu tjednog dobitka

Dolarov indeks stabilan, na putu tjednog dobitka
FOREX
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2021 / 14:42
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Tečaj dolara u petak nije bilježio veće promjene u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, dok investitori i dalje najviše pažnje posvećuju signalima iz središnjih banaka oko mogućih smanjenja poticaja.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, oko podneva je iznosio 92,45 bodova te je bio gotovo nepromijenjen u odnosu na zatvaranje tržišta dan ranije, i na putu da tjedan završi na prvom dobitku nakon dva tjedna pada.

Tečaj eura istodobno je ojačao 0,13 posto te se njime oko podneva trgovalo po 1,1840 dolara.

Zajednička valuta dobila je vrlo blagu podršku u prekonoćnom trgovanju, nakon što je Europska središnja banka (ECB) objavila s jučerašnje sjednice da će usporiti kupnje obveznica u sklopu programa uvedenog u pandemiji, te se kreće i dalje ispod najviše razine u dva mjeseca od 1,1909 dolara, koju je nakratko dostigla prije tjedan dana.

Britanska funta ojačala je 0,26 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije, na 1,3871 dolara.

Istodobno je japanski jen oslabio, pak, prema dolaru, za oko 0,2 posto, te se njime oko podneva trgovalo po 109,93 jena za dolar.

Glavni pokretač raspoloženja na tržištima i dalje su naznake mogućih smanjenja poticaja kojima ključne središnje banke u svijetu, ponajprije američki Fed i ECB, podupiru svoja gospodarstva.

Sudeći po izjavama nekih dužnosnika Feda, očekuje se da bi prema kraju godine, nakon jučerašnjih ECB-ovih najava o ublažavanju dinamike kupnji obveznica u ostatku godine, američka središnja banka mogla postupiti slično.

Među većim dobitnicima prema dolaru bio je kineski juan nakon vijesti da su američki predsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinping razgovarali po prvi put u sedam mjeseci. Razgovor je bio fokusiran na gospodarska pitanja, klimatske promjene i covid-19, izjavio je novinarima visoki američki dužnosnik.

Tečaj juana dosegnuo je tako najvišu razinu u tjedan dana, ojačavši 0,2 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja dan ranije, na 6,4387 juana za dolar.

Dolar se oporavio od prodajnih pritisaka koje mu je krajem prošloga tjedna izazvao podatak o slabom rastu broja zaposlenih u SAD-u u kolovozu, nakon što se iz izjava nekolicine dužnosnika Feda moglo iščitati da postupno smanjenje poticaja ostaje još uvijek moguće u ovoj godini.

Od najnovijih vijesti s američkog tržišta rada, čiji je oporavak istaknut kao preduvjet da bi se počelo razmatrati smanjenje poticaja u Fedu, izdvaja se jučerašnji podatak koji je pokazao da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u prošlome tjednu pao na najnižu razinu u posljednjih gotovo 18 mjeseci.

Tagovi: dolar, dolarov indeks, euro, jen, franak
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE