GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dolar u lošem trendu, ali ostaje mu status rezervne valute

Dolar u lošem trendu, ali ostaje mu status rezervne valute
VALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.08.2020 / 11:27
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Na početku epidemiološke krize, fiskalna i monetarna politika bila je pravovremenija i agresivnija u Sjedinjenim Državama nego u Europi, posebice u eurozoni, a što koči nepostojanje jedinstvenog fiskalnog tijela.

Iako pojedine zemlje EU već neko vrijeme pokušavaju učiniti sve što mogu bez zajedničkog fiskalnog sporazuma, američka fiskalna i monetarna reakcija na koronavirus bila je takva da je trenutna američka recesija prva u povijesti s rastućim raspoloživim dohotkom.

Unatoč teškom početnom iskustvu s pandemijom i početnom slabijem političkom odgovoru na krizu, Europa sada budućnost gleda samo s raširenijom fiskalnom potporom i boljom epidemiološkom slikom od Sjedinjenih Država. Ovaj pozitivan razvoj u Europi, zajedno s velikim razlikama u monetarnoj politici između SAD-a i eurozone, pridonio je tome da se tečaj EURUSD-a od ožujka ove godine popeo na 1,08 dolara za euro na gotovo 1,2 dolara po euru do danas. U budućnosti će slabiji dolar pomoći u jačanju rasta u SAD-u i cijena dionica u Europi.

Deprecijaciji dolara također snažno pridonosi američka monetarna politika, koja je puno ekspanzivnija od one u drugim zemljama. Za usporedbu, američka je Federalna rezerva (Fed) povećala bilancu u posljednjih godinu dana za 84%, a Europska središnja banka (ECB) za 36%, ali dolar je za to vrijeme izgubio "samo" prema euru 8 %.

To nam opet daje do znanja o povećanoj razini potražnje za dolarom u kriznim vremenima i o važnosti statusa dolara kao rezervne valute. Prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), američki dolar predstavlja dobrih 60 posto globalnih monetarnih rezervi, euro 20 posto, a kineski juan samo 2 posto.

Status dolara kao globalne rezervne valute, unatoč deprecijaciji, nije ugrožen. S druge strane, za sada se čini da dolar prema euru uskoro neće povećavati vrijednost, već upravo suprotno.

Tagovi: dolar, dolarov indeks, euro, forex, Federalne rezerve, Europska središnja banka, japanski jen
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE