GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dolar stabilan pred izvješće o inflaciji u SAD-u

Dolar stabilan pred izvješće o inflaciji u SAD-u
STAGNACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.02.2022 / 13:37
Autor: SEEbiz/h
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak nije bilježio veće promjene prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, u relativno mirnoj trgovini dok investitori čekaju izvješće o inflaciji u SAD-u radi novih smjernica o dinamici zaoštravanja Fedove monetarne politike.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, oko podneva se kretao na oko 95,506 bodova, stagniravši u usporedbi sa zatvaranjem tržišta dan ranije.

Pritom je tečaj eura ojačao 0,1 posto, na 1,1433 dolara. I britanska funta ojačala je prema dolaru, za 0,32 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije, na 1,3575 dolara.

Dolar je ojačao pak prema jenu za 0,24 posto, na 115,76 jena.

U fokusu sudionika tržišta su najnoviji podaci o godišnjoj stopi inflacije u najvećem svjetskom gospodarstvu, za koje se očekuje da će pokazati rast potrošačkih cijena u siječnju za više od sedam posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, a takve su razine ružan podsjetnik na inflatorne šokove iz 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća.

"Što su sadašnje stope inflacije više, to će vjerojatno biti snažnija percepcija među sudionicima tržišta da će Fed morati poduzimati poteze još brže, odlučnije i kroz dulje vrijeme no što se trenutno očekuje", napisala je valutna analitičarka Commerzbanka Antje Praefcke u bilješci klijenta. "To će uzvratno vjerojatno pružiti poticaj dolaru", dodala je.

Investitori sada računaju s vjerojatnošću od oko 70 posto da će američki Fed za 0,25 postotnih bodova podići ključne kamatne stope na sjednici u ožujku, a za ovu godinu predviđaju da će ukupno biti podignute u pet navrata.

Očekivanja pak da Europska središnja banka neće žuriti s podizanjem kamatnih stopa budući da su u središnjoj banci eurozone manje zabrinuti zbog inflacije, uglavnom su držala tečaj eura prema dolaru prigušenim. Međutim, to se promijenilo prošlog tjedna nakon ECB-ove sjednice kada je predsjednica Christine Lagarde signalizirala da bi moglo biti moguće da se kamatne stope podignu još ove godine, pa je u petak tečaj eura nakratko skočio na najvišu razinu u tri tjedna, dosegnuvši 1,1483 dolara.

Prinosi na dugoročne državne obveznice zadržali su se ispod najnovijih najviših razina u proteklih par godina. Na ključne 10-godišnje američke obveznice oko podneva su se kretali na oko 1,94 posto, ispod najviše razine u gotovo dvije i pol godine koju su nakratko dosegnuli u utorak.

Istodobno, prinosi na 10-godišnje njemačke državne obveznice, referentne za eurozonu, kretali su se na oko 0,246 posto, nedaleko najviše razine u tri godine, od 0,275 posto, na koju su se popeli u jednom trenutku u utorak.

Na tržištima kriptovaluta, vrijednost bitcoina kretala se na oko 44.260 dolara, a iako raste treći tjedan zaredom i dalje je znatno niža od rekordnih 69 tisuća dolara, dosegnutih u studenome lani.

Tagovi: devize, međunarodna tržišta, tječaj dolara
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita nakon velike rasprodaje u utorak, a trgovci su pratili trgovinske podatke iz Japana i Singapura u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE