GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dolar oko najniže razine u mjesec dana

Dolar oko najniže razine u mjesec dana
FOREX
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2021 / 14:05
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Tečaj dolara spustio se u petak na najnižu razinu u gotovo mjesec dana prema šest najvažnijih svjetskih valuta na deviznim tržištima, dok investitori čekaju podatak o zaposlenosti u SAD-u radi daljnjih smjernica oko mogućeg početka smanjivanja monetarnih poticaja.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kliznuo je na 92,151 bod po prvi put od 5. kolovoza, nakon čega se u trgovanju tijekom prijepodneva stabilizirao na 92,22 boda.

Tečaj eura prema dolaru ostao je gotovo nepromijenjen u odnosu na zatvaranje dan ranije, na 1,1877 dolara.

Europska valuta zadržala se tako nadomak najviše razine od 4. kolovoza od 1,1884 dolara, koju je dosegnula po objavi podataka o inflaciji u eurozoni u kolovozu od tri posto, što je njezina najviša razine u deset godina, te nakon ovotjednih izjava dužnosnika Europske središnje banke (ECB) vezanim uz programe kupnji obveznica pred sjednicu ECB-a zakazanu za 9. rujna.

Istodobno, tečaj dolara i prema jenu ostao je stabilan, nadomak 110 jena, čime se zadržao blizu sredine raspona unutar kojeg se kreće u posljednja dva mjeseca. Devizna tržišta gotovo da nisu reagirala na vijest da je japanski premijer Yoshihide Suga odlučio odstupiti s dužnosti krajem ovoga mjeseca.

Sve oči danas su uprte u izvješće o zaposlenosti u Sjedinjenim Državama, posebno nakon što se iz poruka dužnosnika američke središnje banke Fed daje zaključiti da je oporavak tržišta rada preduvjet da bi se smanjivale kupnje imovine uvedene u razdoblju pandemije.

Ekonomisti iz Reutersove ankete očekuju da će ključno izvješće o zaposlenosti pokazati rast broja zaposlenih u kolovozu za 750 tisuća i pad stope nezaposlenosti na 5,2 posto, s 5,4 posto u mjesecu ranije.

S konferencije u Jackson Holeu prije tjedan dana čelnik Feda poručio je da je smanjenje poticaja moguće u ovoj godini, ali da nema žurbe po pitanju podizanja kamatnih stopa, što je dodatno pritisnulo dolar u odnosu na košaricu valuta.

Tagovi: dolar, dolarov indeks, euro, jen, franak
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE