GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dolar jači od eura, prognoze za europsku valutu nisu dobre

Dolar jači od eura, prognoze za europsku valutu nisu dobre
POTONUĆE EURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2022 / 18:33
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zajednička europska valuta danas je prvi put poslije 2002. godine vrijedila manje od dolara, a u odnosu na isti datum prošle godine evro je izgubio 20 posto vrijednosti.

Ako gledamo razdoblje od početka ove godine, euro je pao oko 14 posto u odnosu na dolar.

Euro je danas vrijedio 0,99 dolara, čime je nastavljen njegov pad prouzrokovan strahom od recesije u Evropi i visokim cijenama energenata, kao i neodlučnošću Evropske centralna banke da krene u ozbiljniju borbu protiv rastuće inflacije.

Stvari u kratkom roku ne izlgedaju dobro za euro, poručuju analitičari. S obzirom sa američke Federalne rezerve podižu kamatne stope više od Evropske centralne banke, veći prihodi od kamata dovest će do toga da investitori odustanu od eura i počnu se okretati dolaru.

Da bi to uradili, morat će prodavati velike količine eura i da kupovati dolare, što će dodatno oslabiti europsku valutu, a ojačat će američku.

ECB kaska u zaoštravanju monetarne politike, pa se prvo povećanje kamatnih stopa očekuje 21. srpnja.

Zajednička europska valuta ugledala je svjetlo dana 31. prosinca 1998. godine, a indikativna cijena za jedan euro bila je 1,17 dolara. U siječnju 2000. vrijednost eura pala je ispod jednog dolara, a za zajedničku europsku valutu u listopadu 2000. moralo se oduzeti rekordno nisko, točnije 0,8230 dolara. Euro je počeo jačati dvije godine kasnije, kada je postao jedino zakonsko sredstvo plaćanja u europodručju, a te je godine vrijednost valuta konačno ujednačena.

U srpnju 2008. godine globalna financijska i gospodarska kriza dovela je do rekordne vrijednosti eura u odnosu na dolar, kada je jedan euro koštao 1,6038 dolara. U 2010. vrijednost eura pala je ispod 1,2 dolara, a 2015. ispod 1,05 dolara.

Tagovi: dolar, euro, jen, forex, Europska središnja banka, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE