GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dokumentarna drama o Pavu Urbanu nominirana za Prix Europa

Dokumentarna drama o Pavu Urbanu nominirana za Prix Europa
NOMINACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2012 / 14:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dokumentarna radio-drama "Ovo je ratni dnevnik. Izvještava Pavo Urban" Hrvoja Ivankovića i Hrvatskog radija nominirana je za nagradu Prix Europa, izvijestio je danas European Broadcasting Festival, koji svake godine dodjeljuje to prestižno priznanje ponajboljim televizijskim, radijskim i 'online' produkcijama.
Iz Hrvatske je nominiran i dokumentarni film "Ratni reporter" Silvestra Kolbasa, u kategoriji najboljeg televizijskog dokumentarnog filma, intimna ratna priča nastala u produkciji Factuma koja prati zbivanja tijekom agresije na Hrvatsku 1991.

Dubrovački fotograf Pavo Urban smrtno je stradao u prosincu 1991. dok je snimao granatiranje svog rodnog grada. Ivankovićeva radio-drama potaknuta je Urbanovim posljednjim pismom, kojeg je dvadesetak dana nakon što je poginuo primila njegova djevojka.

Hrvatski dokumentarci u konkurenciji su s više od 230 radova, izabranih između 650 prijava iz četrdestak zemalja. Festival će se održati od 20. do 27. listopada i na njemu će sudjelovati oko tisuću medijskih profesionalaca iz cijele Europe. Dobitnici će biti proglašeni 26. listopada.

Od osnutka 1987. Prix Europa prerastao je u najveći europski festival za televizijske, radijske i online produkcije, a cilj mu je da se te produkcije objavljuju i distribuiraju diljem Europe.

Pavo Urban osnovnu i srednju školu završio je u rodnom Dubrovniku. Nakon završene srednje pomorske škole upisuje Pomorski fakultet također u Dubrovniku te kraće vrijeme plovi na brodovima Jadrolinije. Fotografijom se počeo baviti u srednjoj školi. Bio je član fotokluba "Marin Getaldić" u Dubrovniku, izlagao na izložbama i bio fotograf na Dubrovačkim ljetnim igrama i dubrovačkom kazalištu Marin Držić. Početkom Domovinskog rata u jesen 1991. godine položio je prijamni ispit na Akademiji dramske umjetnosti, studij Snimanja, u Zagrebu, ali se vraća u Dubrovnik koji je uskoro opkoljen jedinicama JNA i crnogorskim i srpskim agresorima.

U srpnju 1991. godine prijavljuje se kao dragovoljac, a od rujna sudjeluje u pripremi obrane grada te 29. rujna odlazi na obrambene položaje u Župi dubrovačkoj: Buići, Makoše, Postranje. Nakon okupacije Župe dubrovačke vraća se u Dubrovnik i fotografijom i videom dokumentira razaranje grada. Snimao je za dnevne novine Slobodna Dalmacija i Dubrovački vjesnik te za tadašnje Ministarstvo informiranja RH.

Pavo Urban poginuo je nedaleko od Orlandovog stupa od minobacačke granate prilikom fotografiranja intenzivnog granatiranja samog središta grada, zaštićenog od UNESCO-a kao dio svjetske baštine. Na fotografijama snimljenim neposredno pred pogibiju zabilježene su brojne granate koje su padale u njegovoj neposrednoj blizini po Stradunu. Sa samog mjesta pogibije nastala je i njegova posljednja fotografija kasnije nazvana "Kamena prašina nad Gradom".

Njegovo pismo pisano u obliku ratnog dnevnika njegovoj je djevojci Mari Bratoš, koja se je onda bila nalazila u Americi, stiglo dvadesetak dana nakon što je poginuo.

Tagovi: Pavo Urban, Prix Europa, Dubrovnik, Mara Bratoš, Orlandov stup, Silvestar Kolbas
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Pad indeksa i nizak promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa i nizak promet
ZAGREB - Pad indeksa i nizak promet obilježja su prometa na Zagrebačkoj burzi u četvrtak, u danu u kojemu je samo dionicom Atlantske plovidbe ostvaren promet veći od milijun kuna.
Druga procjena: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. porasla 8,1 posto
RAST
Druga procjena: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. porasla 8,1 posto
ZAGREB - Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. godini porast će za 8,1 posto u odnosu na godinu ranije, a vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi za 3,1 posto, pokazuje druga procjena realnog dohotka u poljoprivredi koju je u četvrtak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).
Čeka nas ozbiljno poskupljenje mesa
MESO
Čeka nas ozbiljno poskupljenje mesa
ZAGREB - Na pitanje koliko bi mogle porasti cijene, Dragošević kaže da je to teško prognozirati, ali smatra da rast neće biti manji od 30 posto.
Oštar pad azijskih indeksa
TEŽAK PAD
Oštar pad azijskih indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale, nakon agresivnijih nego što se očekivalo poruka američke središnje banke o zaoštravanju monetarne politike kako bi suzbila visoku inflaciju.
Wall Street pao nakon poruka Feda
OŠTAR PAD
Wall Street pao nakon poruka Feda
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, nakon što je američka središnja banka poručila da uskoro slijedi zaoštravanje monetarne politike, i to agresivnije nego što se na tržištu očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE