GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đogović: Srbiji vrata grčkog pakla napola otvorena

Đogović: Srbiji vrata grčkog pakla napola otvorena
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2014 / 13:23
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Makroekonomska stabilnost u Srbiji ne počiva na čvrstim temeljima, već na psihološkim premisama, kaže ekonomista Saša Đogović.
"Dominantan element na kome počiva makroekonomska stabilnost je psihologija, odnosno nadanje, verovanje, očekivanje. Ta psihologija je bazirana na nadi da će reforme koje se najavljuju biti i realizovane i da će nova vlada, sa punim legimitetom, krenuti u oštre hirurške rezove", rekao je Đogović, saradnik Instituta za ekonomska istrazivanja (Izit).

Kako je istakao Đogović, psihologiju nadanja podržava i monetarna politika Narodne banke Srbije koja se bazira na emitovanju lukrativnih prinosnih hartija od vrednosti i intervencijma za održavanje kursa dinara, kao i Vlada Srbije sa svojim vrednosnim papirima.

"Ovoj vladi se ne može dati 100 dana, jer su vrata grčkog pakla otovorena više od polovine, vuku Srbiju u ambis grčke tragedije punog kapciteta", rekao je saradnik Izita Saša Đogović.

"Na taj način želi se dobiti na vremenu i očuvati ovakva jedna virtuelna ekonomska stabilnost u očima potencijanih investitora, kako ne bi otišli sa našeg tržišta i na taj način doveli do ostetnijeg proklizavanja vrednosti dinara", rekao je on.

Prema rečima Đogovića, svi instrumenti kojima pribegavaju NBS i Vlada Srbije nisu instrumenti nekog reformskog kapciteta i ne počivaju na realnim premisama, već su špekulativnog karaktera.

Taj naduvani balon špekulativne makroekonomske stabilnosti je, kako je istakao dosta limitiran i ograničen i u velikoj meri zavisi od procene investitora.

"To znači ukoliko se pojavi bilo kakav pa i slabašni signal o povećanju rizika poslavanja u Srbiju, kao što je bilo smanjivanje kreditnog rejtinga, dodatno će se pokazati da je car go, da je domaća valuta prenaduvana i da imamo onemoćalu privredu", rekao je Đogović.

Zbog toga, kao je istakao nova vlada nema vremena za otezanje realizacije najavljenih ekonomskih reformskih zahvata.

Tagovi: Saša Đogović, Vlada Srbije, Grčka, Narodna banka Srbije, NBS
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dionice Valamara najjače u četiri tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dionice Valamara najjače u četiri tjedna
ZAGREB - Na domaćem tržištu kapitala u ponedjeljak je vladao pozitivan sentiment, dionički indeksi su se vratili u zeleni teritorij, dok se razdoblje niske likvidnosti nastavilo.
Dolar ojačao, trgovci fokusirani na američke potpore u koronakrizi
FOREX
Dolar ojačao, trgovci fokusirani na američke potpore u koronakrizi
LONDON - Dolar je u ponedjeljak ojačao prema euru i švicarskom franku na međunarodnim tržištima valuta budući da su se ulagači fokusirali na američke potpore u koronakrizi i na eskalaciju napetosti između SAD-a i Kine.
U dosadašnjem dijelu kolovoza ostvareno oko 70 posto lanjskog rezultata
SOLIDNO
U dosadašnjem dijelu kolovoza ostvareno oko 70 posto lanjskog rezultata
ZAGREB - U Hrvatskoj je od 1. do 9. kolovoza ostvareno više od milijun dolazaka turista i 7,2 milijuna noćenja, što je oko 70 posto lanjskog rezultata ostvarenog u istom razdoblju, podaci su Hrvatske turističke zajednice (HTZ) iz sustava eVisitor objavljeni u ponedjeljak.
Mlađi kupuju bitcoin, stariji zlato
MODELI
Mlađi kupuju bitcoin, stariji zlato
ANALIZA - Ponašanje privatnih ulagača tijekom pandemije covida-19 uvelike varira ovisno o dobnoj skupini, otkrili su stručnjaci investicijske banke JP Morgan Chase.
EU tržišta: Kineski podaci podigli indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
EU tržišta: Kineski podaci podigli indekse
FRANKFURT - Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 9,45 sati bio je u plusu 0,6 posto, pri čemu su najviše na dobitku dionice naftnih kompanija, u prosjeku za 1,2 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE