GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đogović: Srbiji potreban aranžman iz predostrožnosti sa MMF-om

Đogović: Srbiji potreban aranžman iz predostrožnosti sa MMF-om
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2013 / 13:40
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović ocenio je danas da je Srbiji neophodan aranžman iz predostrožnosti sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) kako bi vlada imala određenu vrstu podrške u sprovođenju reformi u javnom sektoru.
"Aranžman iz predostrožnosti bi trebalo da motiviše kreatore ekonomske politike da krenu u te neizbežne bolne reformske procese, kako bi se na kraju njihovog mandata videli jasni obrisi koji vode realnom oporavku privrede i društva u celini", rekao je Đogović na konferenciji za novinare.

On je istakao da će bez "rezova" u javnom sektoru srpska privreda i "dalje biti u komi", da će se veštački održavati u tom stanju sve dok bude bilo državne imovine na prodaju, ali će dok se ne sprovedu suštinske reforme i dalje postojati mogućnost nastanka "grčkog scenarija" u punom intenzitetu.

Saša Đogović je izjavio da se Srbija nalazi u procesu izlaska iz recesije, ali da su za potpuni opravak privrede neophodne sveobuhvatne strukturne reforme, pre svega u javnom sektoru.

On je istakao da izlazak iz recesije, pošto je u prvom kvartalu ove godine zabeležen rast bruto domaćeg proizvoda od 1,9 odsto, ne znači da je zemlja izašla iz duboke ekonomske krize u kojoj se nalazi. Prema njegovim rečima, sada je dobar trenutak da se taj početni pozitivan signal iskoristi da se krene u suštinske reforme koje bi rezultirale rastom zaposlenosti, oživljavanjem životnog standarda građana i podizanjem produktivnosti rada u privredi.

Đogović je ocenio i da je vlada već učinila neke korake kao što su nedavanje garancija državnim preduzećima i početak izrade strategije njihovog restrukturiranja, kao i proaktivan nastup prema zapostavljenim tržištima, kao što su ona u Persijskom zalivu. On je istakao i da zbog nereformisanog javnog sektora budžetski deficit postaje "bolna tačka" srpske ekonomije, zbog čega se pribegava određenim poreskim zahvatima da bi se popunila ta praznina, poput povećanja doprinosa za penzijsko osiguranje, uz rasterećenje privrede preko poreza na zarade.

Prema oceni Đogovića, radi se o merama koje će samo na kratak rok imati pozitivne efekte, ali bez reforme penzijskog, obrazovnog i zdravstvenog sistema, kao i restrukturiranja državnih preduzeća, budžetski deficit ne može se postaviti u održive okvire. On je naveo i da će, prema procenama IZIT-a, privredni rast u ovoj godini možda biti i veći od prognoziranih dva odsto, što će zavisiti i od ovogodišnje poljoprivredne sezone.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, MMF, Saša Đogović, Vlada Srbije, recesija
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Končar EI dobitnik tjedna, turistička izdanja pod pritiskom
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Končar EI dobitnik tjedna, turistička izdanja pod pritiskom
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze bilježe tjedni rast, iako je na samom kraju ovotjedne trgovine došlo do prodajnih pritisaka, prvenstveno zbog turističkih izdanja.
Austrija očekuje povratak turista nakon proglašavanja Hrvatske rizičnom
OČEKIVANJA
Austrija očekuje povratak turista nakon proglašavanja Hrvatske rizičnom
BEČ - Austrijske vlasti očekuju velike gužve na granicama ovog vikenda zbog povratnika s odmora iz Hrvatske koji bi mogli skratiti svoj odmor zbog uvrštavanja Hrvatske na listu rizičnih zemalja.
Korčula: Onečišćenje mora proširilo se na gradsku plažu Banje
SRAMOTNO
Korčula: Onečišćenje mora proširilo se na gradsku plažu Banje

KORČULA - Dubrovačko-neretvanska županija objavila je u subotu da se onečišćenje mora s plaže Hotela Park u Korčuli proširilo i na gradsku plažu Banje pa se na obje plaže do daljnjega ne preporučuje kupanje.

Rusija počinje s proizvodnjom prve serije cjepiva protiv koronavirusa
CJEPIVO
Rusija počinje s proizvodnjom prve serije cjepiva protiv koronavirusa

MOSKVA - Rusija započinje proizvodnju prve serije svojega novog cjepiva protiv covida-19, objavila je u subotu novinska agencija Interfax, pozivajući se na ministarstvo zdravstva.

U Crnu Goru malim avionima stiglo 1.000 turista
DOBAR POSAO
U Crnu Goru malim avionima stiglo 1.000 turista
TIVAT - Direktor Aerodroma Tivat Radovan Marić očekuje da će ruski Aeroflot, ako otkaže letove prema Tivtu, preusmjeriti letove ka Crnoj Gori na neku od svojih low cost kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE