GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dodik neće prihvatiti intervenciju OHR-a u pitanje prebivališta

Dodik neće prihvatiti intervenciju OHR-a u pitanje prebivališta
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2014 / 20:46
Autor: SEEbiz / H
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u ponedjeljak kako vlasti entiteta kojemu je na čelu ne bi prihvatile odluku visokog međunarodnog predstavnika (OHR) kojom bi se osporio entitetski zakon o prebivalištu čije su ukidanje zatražili bošnjački predstavnici tvrdeći da se njime onemogućava povratak prognanika na područje RS-a.
Odluku vlade Republike Srpske koja je donesena prošloga tjedna kojom se traži od policijskih službenika provjere točnosti i istinitosti podataka prigodom prijave prebivališta na teritoriju ovoga entiteta, kritizirali su OHR i američko veleposlanstvo, a poništavanje propisa u RS-u od strane međunarodne uprave u BiH zatražio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

"Prizivanje OHR-a da intervenira po pitanju donošenja odluke Vlade RS-a koja uređuje oblast prebivališta pokazuje nemoć bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i želju za intervencionizmom koji nećemo prihvatiti", rekao je Dodik.

Pri tome je odbacio mogućnost prihvaćanja bilo koje buduće odluke visokog predstavnika kojom bi se poništile ili suspendirale odluke tijela vlasti Republike Srpske.

Bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović je ranije u ponedjeljak pozvao visokog međunarodnog predstavnika u BiH Valentina Inzka da poništi odluke vlasti Republike Srpske tvrdeći da su propisi o prebivalištu protudaytonski i diskriminirajući prema povratnicima.

Pri tome je naveo kako vlasti RS-a ne mogu uređivati oblast prijave i odjave prebivališta budući se radi o državnome zakonu.

Ured visokog međunarodnog predstavnika te američko veleposlanstvo u BiH tvrde da je u pitanju "nekonstruktivna aktivnost Republike Srpske".

Predstavnici Republike Srpske u državnom Parlamentu pokušali su u zakonu o prebivalištu uvesti promjene po kojima bi policija provjeravala točnost i istinitost podataka na adresi na kojoj je osoba prijavila svoje prebivalište. Ovakvo rješenje na snazi je u Republici Hrvatskoj.

Takvoj praksi usprotivilo se udruženje 1. Mart koje je zatražilo od bošnjačkih zastupnika da budu protiv izmjena državnog zakona. Ovo udruženje planira, po uzoru na dobar rezultat postignut na posljednjim lokalnim izborima u Srebrenici 2012., potaknuti veliki broj Bošnjaka da se prijavi u Republici Srpskoj uoči izbora 2014. i glasuje u tome entitetu za tijela vlasti.

Tome se protive predstavnici Republike Srpske i nastoje promijeniti zakon o prebivalištu BiH kako se oko prebivališta ne bi manipuliralo uoči izbora budući se najveći broj birača odjavio s adresa u Republici Srpskoj neposredno nakon izbornog procesa 2012.

Tagovi: Milorad Dodik, OHR, Republika Srpska, Bakir Izetbegović
PROČITAJ I OVO
Za vikend u Splitu 37.000 putnika
GUŽVE
Za vikend u Splitu 37.000 putnika
SPLIT - Zrakoplovi i putnici polako, ali sigurno vraćaju se u splitsku zračnu luku, u kojoj se za vikend očekuje deset tisuća putnika, a tome treba pribrojiti još i 27 tisuća putnika u gradskoj luci.
SBITOP ove godine s najvećim prinosom u Europi
PRINOS
SBITOP ove godine s najvećim prinosom u Europi
LJUBLJANA - Europska središnja banka sastala se u četvrtak. Kako nema znakova promjena u monetarnoj politici (ECB će i u trećem tromjesečju održavati visoku razinu kupnje pandemijskih vrijednosnih papira od drugog tromjesečja), indeksi dionica postavljaju nove rekorde, slične američkim.
Crna Gora: Stanje katastrofalno, sezona nikakva
TURIZAM
Crna Gora: Stanje katastrofalno, sezona nikakva
PODGORICA - Na Crnogorskom primorju gostiju nema. Organizovanih dolazaka turista nema i stanje je mnogo lošije nego 2019. godine.
Cijene metala snažno rasle ove godine, ali iduća godina donosi smirivanje
METALI
Cijene metala snažno rasle ove godine, ali iduća godina donosi smirivanje
ZAGREB - Cijene osnovnih metala, procjenjuje Svjetska banka, u prosjeku će ove godine biti 36 posto više nego lani, ali u 2022. godini trebale bi se vratiti, "jer će ublažiti neka ograničenja u ponudi".
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovanje oprezno zbog inflacije
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovanje oprezno zbog inflacije
LONDON - Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer ulagači nisu htjeli previše riskirati zbog jačanja inflacijskih pritisaka u najvećim svjetskim gospodarstvima, što bi moglo navesti središnje banke na zaoštravanje monetarne politike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE