GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobrović zaustavio Program izobrazbe o gospodarenju otpadom zbog rasterećenja tvrtaka

Dobrović zaustavio Program izobrazbe o gospodarenju otpadom zbog rasterećenja tvrtaka
DOBAR POTEZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2016 / 09:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović zaustavio je provedbu Programa izobrazbe o gospodarenju otpadom koji su morali proći povjerenici za otpad i njihovi zamjenici u tvrtkama i javnim ustanovama s više od 50 zaposlenika zato što ta mjera neće poboljšati kvalitetu gospodarenja otpadom, a za više od 3700 tvrtaka i javnih ustanova uzrokuje trošak oko 18,5 milijuna kuna.
Odluka o zaustavljanju tog programa na snagu će stupiti idući tjedan, doznaje Hina u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.

"Edukacija o gospodarenju otpadom mora biti sveobuhvatna te se mora provoditi na svim razinama. Ideja o pokretanju programa izobrazbe o gospodarenju otpadom je dobra. No, u ovom slučaju radi se o svojevrsnome parafiskalnom nametu budući da je obveza definirana brojem zaposlenih a ne kriterijima opterećenja okoliša otpadom", izjavio je ministar Dobrović.

Najavio je kako edukaciju o gospodarenju otpadom to ministarstvo namjerava provesti "na sustavniji i temeljitiji način".

Ministar Dobrović objasnio je kako odluka o zaustavljanju tog programa ne znači da tvrtke i ustanove s više od 50 zaposlenika ne moraju imenovati povjerenike za otpad, kako je propisano Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, nego da su oslobođene obveze izobrazbe. Osobe koje su završile izobrazbu dobit će potvrdu ministarstva koja će i dalje vrijediti.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, u dogovoru s gospodarskim partnerima, odlučilo je izvan snage staviti Program izobrazbe o gospodarenju otpadom koji su morali proći povjerenici za otpad i njihovi zamjenici u tvrtkama i javnim ustanovama s više od 50 zaposlenika. Procijenjeno je kako ta mjera neće poboljšati kvalitetu gospodarenja otpadom te je uzrokovala trošak oko 18,5 milijuna kuna za više od 3700 tvrtaka i javnih ustanova. Ministarstvo je analizu učinaka i troškova tog programa provelo u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK), koja podupire tu odluku ministra Dobrovića radi smanjenja nameta za gospodarske subjekte.

 "Smatramo, na što smo već i upozoravali, a slažemo se s ministrom Dobrovićem, kako je potrebno na drugačiji način definirati kriterije obveznika obrazovanja o postupanju s otpadom. Sigurno je da je obrazovanje gospodarskih subjekata o gospodarenju otpadom potrebno i Hrvatska gospodarska komora pružit će svu potrebnu stručnu pomoć u prilagodbi i racionalnoj provedbi odredaba iz zakonodavnog okvira svojim članicama", rekao je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Tomislav Radoš, ističući da HGK stoji na raspolaganju ministarstvu u komunikaciji s gospodarskim subjektima i definiranju novog programa izobrazbe.

 Program izobrazbe o gospodarenju otpadom Ministarstvo zaštite okoliša i prirode donijelo je sredinom prošle godine, u mandatu ministra Mihaela Zmajlovića. Program se počeo provoditi u jesen prošle godine. Tvrtke i javne ustanove koje su zakonski dužne imenovati povjerenika za otpad i njegova zamjenika morale su ishoditi i potvrdu ministarstva o obavljenoj izobrazbi o gospodarenju otpadom koja se izdavala na pet godina.
Tagovi: Slaven Dobrović, Program izobrazbe o gospodarenju otpadom, Tomislav Radoš, parafiskalni nameti
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u plusu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobex indeksi porasli, no uz skroman promet, pri čemu niti jedno izdanje nije imalo milijunski promet.
Dolar stabilan pred izvješće o zapošljavanju u SAD-u
FOREX
Dolar stabilan pred izvješće o zapošljavanju u SAD-u
LONDON - Dolar u petak nije bilježio veće promjene prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima pred objavu ključnog izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje investitori čekaju radi jasnijih smjernica u vezi budućih poteza američkog Feda.
Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
TOKYO – Na većini azijskih burzi cijene su dionica u petak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no trguje se oprezno dok ulagači prate vijesti o omikron varijanti koronavirusa i špekuliraju o monetarnoj politici Feda.
Wall Street odskočio nakon dva dana oštrog pada
U PLUSU
Wall Street odskočio nakon dva dana oštrog pada
NEW YORK – Nakon dva dana oštrog pada, na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi snažno porasli, no ulagači i dalje s opreznom prate vijesti o omikron varijanti koronavirusa.
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, Turusthotel dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, Turusthotel dobitnik dana
ZAGREB - Srijeda je Zagrebačkoj burzi donijela pad indeksa uz uobičajeno slab volumen trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE