GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobra vijest za nastavak sezone: Vraćaju se Talijani

Dobra vijest za nastavak sezone: Vraćaju se Talijani
SEZONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.08.2020 / 17:43
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Nije neočekivano, ali dogodilo se ono od čega je domaći turistički sektor najviše strepio: mjere ograničenja za povratak turista iz Hrvatske nametnula nam je i Njemačka, nakon što je Institut Robert Koch, tijekom jučerašnjeg dana, rizičnima proglasio dvije hrvatske županije.

Riječ je o županijama s najvećim brojem novooboljelih na 100 tisuća stanovnika, Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj, a Hrvati bi zasad trebali biti zadovoljni što su Nijemci ipak odlučili primijeniti “regionalni pristup”.

Prema odluci njihova Ministarstva vanjskih poslova, koja je objavljena jučer poslijepodne, svi Nijemci koji će se svojim kućama vraćati s odmora koji su proveli u jednoj od dvije rizične županije, pri ulasku u domovinu morat će predočiti negativne rezultate testa na Covid-19, ali im je ostavljena i mogućnost da se testiraju naknadno, no u tom slučaju moraju vrijeme do rezultata provesti u samoizolaciji, piše Jutarnji list.

“Šok za 180 tisuća njemačkih turista na Balkanu. Upozorenje za putovanje u dijelove Hrvatske”, vrišti s online verzije njemačkog dnevnog lista Die Bild, koji cijeli dan izvještava o činjenici da je Njemačka Hrvatskoj odlučila nametnuti mjere.

Ipak, iako je točno da u cijeloj Hrvatskoj trenutačno boravi 180 tisuća njemačkih turista, dobra vijest je činjenica da na području dviju rizičnih županija, prema podacima HTZ-a, boravi tek 30 tisuća Nijemaca, od čega 21 tisuća u Splitsko-dalmatinskoj, a 9 tisuća u Šibensko-kninskoj županiji.

U doba pandemije niti te brojke nisu zanemarive, no svakako ostavljaju nešto nade turističkom sektoru koji, njemačkoj odluci usprkos, još uvijek nije spreman mahati bijelom zastavom.

Predsjednik Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić kaže kako ne očekuje egzodus Nijemaca s Jadrana te, pomalo neočekivano, pozdravlja činjenicu da je njemačka Vlada, za razliku od nekih drugih, odabrala selektivan pristup u primjeni mjere ograničenja, koji Ostojić drži i najpoštenijim.

“Ne možemo se previše žaliti, zemlje prate kakva je situacija u pojedinim destinacijama te donose odluke koje su nužne za zdravlje i sigurnost njihovih građana. Dakle, mi moramo stabilizirati svoju situaciju i tek ćemo tada dobiti priliku od nekoga nešto tražiti.

No, sasvim otvoreno, mjera testiranja i način provođenja kako je to odabrala Njemačka, jednako kao i činjenica da su mjere proglasili samo za rizične županije, nije tragična za domaći turizam, i ostavlja nam mogućnost ostvarenja daljnjeg turističkog prometa”, kaže Ostojić.

Napominje kako je njemačka odluka slična talijanskoj, koja je također svojim građanima uvela obvezu testiranja pri povratku kući, odredivši da u karanteni moraju provesti samo vrijeme do rezultata testa.

Da to, pojašnjava Ostojić, velikom djelu turista i nije toliko problematično pokazuju informacije iz sektora koje, tvrdi Ostojić, govore da su se Talijani nakon odluke svoje Vlade polako ipak počeli vraćati na Jadran pa Ostojić smatra da bi i njemačka odluka mogla ostaviti dosta prostora da se Nijemci i dalje kupaju na Jadranu.

“Dio će ih, naravno, otići, no ne očekujemo da to budu neke masovne pojave. Turistima koji imaju obvezu testiranja bitno je iskomunicirati gdje se i kako mogu testirati, a hoteli su tu već napravili veliku stvar, s obzirom na to da su posjetiteljima omogućili besplatno testiranje”, kaže Ostojić.

Takav pristup prihvatili su i neki privatni iznajmljivači, pojašnjava direktorica Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK Martina Nimac Kalcina. “Dosad su mnogi od njih davali popuste ili besplatan dan ljetovanja, a sada ima onih koji će svojim gostima omogućiti besplatno testiranje, i to je dobro jer znaju da će zauzvrat dobiti pet do sedam dana popunjeni smještaj.

Njemačka odluka sigurno će utjecati na dio turista koje ćemo izgubiti, no slažem se da su Nijemci ovdje odabrali pošteniji pristup. Ima još prostora u kojem možemo ostvariti turistički promet, posebno izvan ovih dviju regija koje su označene rizičnima, a moguće i unutar, ako se gostima dobro iskomunicira gdje se i kako mogu testirati”, kaže Nimac Kalcina.
Nastavak sezone ne otpisuje niti predsjednik Uprave Unilinea Boris Žgomba.

Tagovi: hrvatski turizam, talijanski turisti, Martina Nimac Kalcina, njemački turisti, Veljko Ostojić
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE