GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobra vijest za Institut IGH i Hidroelektru: Kreće projekt Kupari

Dobra vijest za Institut IGH i Hidroelektru: Kreće projekt Kupari
NAPOKON
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2016 / 16:35
Autor: SEEbiz
DUBROVNIK - Projekt Kupari napokon kreće ovih dana. Dim koji se svakodnevno diže iznad Kupara rezultat je čišćenje kompleksa bivšeg vojnog odmarališta koje se priprema za skori početak radova.
Avenue grupa  i njezin većinski vlasnik  Sergej Gljadelkin Kupare do 2020. planiraju pretvoriti u vrhunski resort u koji dovodi globalni hotelski lanac Marriott International vlasnike branda Ritz Carlton.

Dobra je to vijest i za Institut IGH kojemu je Gljadelkin većineski vlasnik, a slično bi se moglo reći i za Hidroelektru niskogradnju koju je ruski investitor također nedavno preuzeo.

Sergej Gljadelkin, vlasnik je poslovnog carstva koje broji više od 20 kompanija. Krovna tvrtka, austrijski Avenue Holdings, čiji je većinski vlasnik, ostvaruje godišnji konsolidirani prihod od 500 milijuna dolara. Posluje u Europi, ponajviše Francuskoj, Austriji i Švicarskoj. Osnovna mu je djelatnost građevinski sektor, a posljednjih godina ušao je i u biznis reciklaže i zbrinjavanja otpada.

Poslovnu karijeru počeo u Rusiji u gdje je u dvadesetak godina izgradio više od dva milijuna kvadrata poslovnih i stambenih prostora. Kao i u kasnijoj međunarodnoj karijeri, Gljadelkin se i u Rusiji držao podalje od medija pa je njegov poslovni put do prvog milijuna prekriven velom tajnosti. Iz rijetkih napisa u ruskim medijima razvidno je da je neko vrijeme bio čelnik državne agencije za nekretnine zadužene za kontrolu kvalitete nekretnina u gradnji. Spominje se i skandal prilikom gradnje stambenog kompleksa Severna Park u Moskvi koji je trebao biti dovršen 2003., ali je gradnja godinama kasnila, zbog čega su se investitori žalili predsjedniku i vladi.

U Hrvatsku je došao 2004. i osnovao tvrtku Titan građenje kojom se ubacio u tada rastući građevinski biznis. Najveći projekt bio mu je stambeno-poslovna zgrada na Zagrebačkoj cesti u Zagrebu, površine 14.760 četvornih metara. Tvrtku je 2011. prodao svojem sunarodnjaku Konstantinu Edelu i njegovim partnerima Grigoriju Edelu i Olegu Sološčanskom.

Lanjskim preuzimanjem Instituta IGH Gljadelkin je najavio snažniji poslovni zamah u Hrvatskoj. Najveća hrvatska projektantska i konzultantska tvrtka u građevinarstvu zbog prezaduženosti završila je 2013. u predstečajnoj nagodbi. Kompanija je u razdoblju procvata građevinskog sektora 2000-ih pod vodstvom pokojnog Jure Radića i uz financijsku podršku Zagrebačke banke ušla u brojne nekretninske projekte čija je realizacija zaustavljena zbog dugotrajne recesije. Pritisnut dugom od 1,88 milijardi kuna, IGH je 2013. pokrenuo predstečajnu nagodbu koja je, uz prodaju nekretninskih projekata i povratak na osnovno poslovanje (projektiranje, nadzor i ispitivanje materijala), predviđala i pronalazak strateškog partnera sa svježim kapitalom. Na poziv za dokapitalizaciju javio se (kao i slučaju Kupara) jedino Sergej Gljadelkin koji je uložio 58 milijuna kuna i postao većinski vlasnik s vlasničkim udjelom od 51,3 posto.
Tagovi: Kupari, Institut IGH, Hidroelektra niskogradnja, Sergej Gljadelkin, Avenue Grupa, Marriott International
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba poletjela na krilima odličnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba poletjela na krilima odličnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi indeksi u petak su blago kliznuli, uz pojačani promet jer su investitori pojačano trgovali s dionicama kompanija koje su objavile financijska izvješća.
Beogradska berza: Akcije fabrike MIN DIV iz Svrljiga prodate za 18,6 miliona dinara
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije fabrike MIN DIV iz Svrljiga prodate za 18,6 miliona dinara
BEOGRAD - Kraj trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležio je oporavak prometa, najvećim delom generisan na MTP tržištu prodajom akcija fabrike vijaka i delova za šinskih vozila MIN DIV iz Svrljiga, dok su berzanski indeksi stagnirali drugi dan uzastopno.
Europske burze pale s rekordnih razina
PAD
Europske burze pale s rekordnih razina
LONDON – Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale s rekordnih razina jer ulagače zabrinjava pad kineskih tržišta i širenje delta varijante koronavirusa.
Oštar pad na azijskim tržištima
PAD
Oštar pad na azijskim tržištima
TOKIO - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica znatno pale, ponajviše na kineskim tržištima, pa je MSCI indeks na putu najvećeg mjesečnog gubitka od zatvaranja gospodarstava zbog pandemije koronavirusa u ožujku prošle godine.
Dobri rezultati kompanija podržali Wall Street
RAST
Dobri rezultati kompanija podržali Wall Street
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija i solidnom, premda usporenom, rastu američkog gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE