GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice sarajevskog Bosnalijeka u fokusu investitora u Sarajevu

Dionice sarajevskog Bosnalijeka u fokusu investitora u Sarajevu
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2020 / 15:33
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Dionice Bosnalijeka ponovo su "vruća roba" nakon što je krajem januara u vlasništvo kompanije ušao tešanjski AS Holding.

Nakon što se vrijednost dionice u danu kada je obavljena vanredna aukcija u kojoj je AS Holding kupio paket dionica Bosnalijeka koje je prodavao investicioni fond HADEN spustila na najniži nivo u posljednjih nekoliko mjeseci - 15,8 KM, vrijednosni papir najveće bh. farmacuetske kompanije ponovo bilježi oporavak.

Dionica Bosnalijeka danas je zaključila trgovanje na kursu od 16,69, što predstavlja rast od 3,58 posto u odnosu na jučerašnji dan. Juče je, pak ovaj "blue chip" imao rast od 2,45 posto u odnosu na prethodno trgovanje.

Vrijednosno, trgovina je pojačana, pa je tako samo danas u četiri transakcije prometovano 11.388 dionica u vrijednosti 190 hiljada KM, a 7. februara trgovina je premašila 360 hiljada KM.

AS Holding je kupio dionice Bosnalijeka vlasništvu HADEN-a 30. januara po cijeni od 13,05 KM koja je bila za 30-ak posto niža u odnosu na trenutnu tržišnu, te je to očigledno "povuklo" korekciju kursa dionice Bosnalijeka u tom vremenu.

Ipak, posljednji trgovački dani pokazali su da kurs vraća nekadašnjem vrijednostima.

Nova vlasnička struktura Bosnalijeka u kojoj nakon izlaska HADEN-a imamo dva nova jaka dioničara - AS Holding i Raiffeisen bank - obećava moguće daljnje promjene u vlasničkim odnosima u ovoj kompaniji.

KBC Euro Credit Capital sa Malte je i dalje vodeći dioničar sa 23,6 posto dionica. Na skrbničkom računu Sberbank, na koji je AS Holding prebacio svoje dionice je skoncentrisano 16,5 posto, a na računu Raiffeisen bank d.d. BiH 11,4 posto dionica.

Tagovi: Bosnalijek, Sarajevska berza, Haden, Raiffeisen, AS Holding
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE