GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice sarajevskog Bosnalijeka u fokusu investitora u Sarajevu

Dionice sarajevskog Bosnalijeka u fokusu investitora u Sarajevu
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2020 / 15:33
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Dionice Bosnalijeka ponovo su "vruća roba" nakon što je krajem januara u vlasništvo kompanije ušao tešanjski AS Holding.

Nakon što se vrijednost dionice u danu kada je obavljena vanredna aukcija u kojoj je AS Holding kupio paket dionica Bosnalijeka koje je prodavao investicioni fond HADEN spustila na najniži nivo u posljednjih nekoliko mjeseci - 15,8 KM, vrijednosni papir najveće bh. farmacuetske kompanije ponovo bilježi oporavak.

Dionica Bosnalijeka danas je zaključila trgovanje na kursu od 16,69, što predstavlja rast od 3,58 posto u odnosu na jučerašnji dan. Juče je, pak ovaj "blue chip" imao rast od 2,45 posto u odnosu na prethodno trgovanje.

Vrijednosno, trgovina je pojačana, pa je tako samo danas u četiri transakcije prometovano 11.388 dionica u vrijednosti 190 hiljada KM, a 7. februara trgovina je premašila 360 hiljada KM.

AS Holding je kupio dionice Bosnalijeka vlasništvu HADEN-a 30. januara po cijeni od 13,05 KM koja je bila za 30-ak posto niža u odnosu na trenutnu tržišnu, te je to očigledno "povuklo" korekciju kursa dionice Bosnalijeka u tom vremenu.

Ipak, posljednji trgovački dani pokazali su da kurs vraća nekadašnjem vrijednostima.

Nova vlasnička struktura Bosnalijeka u kojoj nakon izlaska HADEN-a imamo dva nova jaka dioničara - AS Holding i Raiffeisen bank - obećava moguće daljnje promjene u vlasničkim odnosima u ovoj kompaniji.

KBC Euro Credit Capital sa Malte je i dalje vodeći dioničar sa 23,6 posto dionica. Na skrbničkom računu Sberbank, na koji je AS Holding prebacio svoje dionice je skoncentrisano 16,5 posto, a na računu Raiffeisen bank d.d. BiH 11,4 posto dionica.

Tagovi: Bosnalijek, Sarajevska berza, Haden, Raiffeisen, AS Holding
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE