GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Mon Perina uvrštene na ZSE, tvrtka najavila investicije od 300 milijuna kuna

Dionice Mon Perina uvrštene na ZSE, tvrtka najavila investicije od 300 milijuna kuna
NOVA IZDANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2022 / 13:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Turistička kompanija Mon Perin iz istarske općine Bale do 2026. godine planira investicijski ciklus vrijedan 300 milijuna kuna, rečeno je u ponedjeljak na potpisivanju ugovora o uvrštenju dionica te tvrtke na Zagrebačku burzu (ZSE).

Ugovor su potpisali predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić i predsjednik Uprave Mon Perina Massimo Piutti, koji je istaknuo da ukupni temeljni kapital tvrtke iznosi 106,7 milijuna kuna, tvrtka će na burzu uvrstiti sve dionice, a nominalna vrijednost dionice iznosi deset kuna.

Dionice su na ZSE uvrštene danas, a trgovanje njima počinje u srijedu.

Kako je najavio Piutti, tvrtku očekuje pokretanje nove, još zahtjevnije i dinamičnije faze razvoja, što uključuje investicijski ciklus od 300 milijuna kuna od 2022. do 2026. godine, pri čemu je prva faza, vrijedna 56 milijuna kuna, krenula ove zime.

Investicije su usmjerene u turističku infrastrukturu, što uključuje prenamjenu dijela kampa u luksuzni resort s glamping kućicama, zatim prenamjenu dijela kampa s parcelama u zoni s mobilnim kućicama, izgradnju wellness centra i pratećih sadržaja za cjelogodišnje poslovanje, tu su i dodatni vodeni sadržaji, rekonstrukcija postojećih sanitarnih čvorova, ugostiteljskog objekta, recepcije i zone prodajnih punktova, ulaganje u solarne elektrane, kao i širenje kampa, za tri do četiri hektra, prema stvarnim granicama urbanističkog plana uređenja (UPU).

Ukupne investicije do 2021. dosegnule 204 milijuna kuna

Od osnutka pa do 2021. godine, investicije Mon Perina ukupno su dosegnule 204 milijuna kuna.

Prihodi su od 2006. do 2019. porasli za 11 puta, a rekordne 2019. godine iznosili su 59 milijuna kuna.

Piutti je istaknuo da tvrtka unatoč neizvjesnostima trenutno bilježi rast bukinga i prihoda u odnosu na 2019. godinu.

Prije dvije godine Mon Perin se iz društva s ograničenom odgovornošću transformirao u dioničko društvo, a tvrtka je na izvanrednoj skupštini održanoj krajem listopada lani donijela odluku o uvrštenju dionica na ZSE, kao i odluku o dokapitalizaciji, koja je u međuvremenu i provedena, a u sklopu koje je temeljni kapital nominalno povećan za otprilike 10,7 milijuna kuna.

Piutti je rekao da je glavni cilj osnivanja društva bio razvoj općine Bale, koja je tada bila među najnerazvijenijim općinama u Hrvatskoj, dok je danas među najpoželjnijim mjestima za život te nezaobilazan turistički punkt u Istarskoj županiji.

Turističku tvrtku Mon Perin iz istarskih Bala osnovao je 2005. godine poduzetnik Plinio Cuccurin s idejom razvoja socijalnog poduzetništva, koje se temelji na posebnoj strukturi vlasništva i načina ulaganja u lokalnu zajednicu.

Osnovalo ju je više od 700 osoba koje se mogu podijeliti u dvije skupine - mještane Bala te prijatelje Bala, odnosno one koji su željeli sudjelovati u projektu.

Piutti je izvijestio da ukupna davanja tvrtke općini Bale godišnje iznose oko tri milijuna kuna, a osim toga, na zemljištu koje je u vlasništvu općine u sklopu kampa Mon Perin je do 2021. godine u infrastrukturu uloženo oko 70 milijuna kuna.

Gažić: I manje tvrrtke uviđaju prednosti dioničarstva

Predsjednica Uprave ZSE-a Gažić rekla je da je turizam, bez obzira na trenutne okolnosti, jedna od najatraktivnijih grana na burzi, s obzirom i na sam značaj turizma za hrvatski BDP, pri čemu je prošla godina na burzi bila vrlo uspješna za turističke kompanije.

Nada se da na ZSE-u biti još uvrštenja, a za razliku od ranije, sada je vidljiv dolazak i "manjih" tvrtki, koje uviđaju prednosti dioničarstva i transparentnosti prikupljanja kapitala putem burze.

Podsjetila da je prije Mon Perina dionice na burzu uvrstila i IT tvrtka Span, koja je za manje od šest mjeseci ušla u indeks Crobex, koji se najviše gleda kao referentna vrijednost.

"Po tome možemo vidjeti da interes dioničara, odnosno likvidnost takvih tvrtki ne zaostaje puno za onim velikim imenima na koja su svi navikli", izjavila je Gažić.

Tagovi: Mon Perin, Zagrebačka burza, Plinio cuccurin, Ivana Gažić
PROČITAJ I OVO
Ljekarne bez Klavocina, nedostaje i Maxitrola
NESTAŠICE
Ljekarne bez Klavocina, nedostaje i Maxitrola
ZAGREB - Svako malo u ljekarnama nema nekog lijeka, a redovito to iznenadi one koji su se prvi put našli u situaciji koje se ponavljaju posljednjih nekoliko godina.
Srpska jaja se najviše izvoze u regionu
JAJA
Srpska jaja se najviše izvoze u regionu
BEOGRAD – Agroanalitičar i urednik magazina Agrobiznis Goran Đaković izjavio je danas za Tanjug da se jaja proizvedena u Srbiji najviše izvoze u regionu i da se nakon 30 godina izašlo i na albansko tržište.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, splasnuo strah od bankarske krize
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, splasnuo strah od bankarske krize
NEW YORK - Svjetska su tržišta bila poprilično optimistična na kraju ožujka.
Pesimističan ožujak za dolar
TJEDNI FOREX
Pesimističan ožujak za dolar
LONDON - Ožujak je za dolar protekao u vrlo pesimističnom tonu, a to se potvrdilo i u zadnjem tjednu prethodnog mjeseca.
Zagrebačka burza: Indeksi u prvom kvartalu porasli jače od većine razvijenijih tržišta
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi u prvom kvartalu porasli jače od većine razvijenijih tržišta
ZAGREB - Zadnji tjedan ožujka donio je oporavak indeksa na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE