GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice kompanija Vis i Modra špilja na Redovitom tržištu Zagrebačke burze

Dionice kompanija Vis i Modra špilja na Redovitom tržištu Zagrebačke burze
BURZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.10.2020 / 10:09
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon više od četiri godine u stečaju dionice turističkih kompanija Vis d.d. i Modra špilja d.d. u većinskom vlasništvu mirovinskih fondova pod upravljanjem PBZ CROATIA osiguranje d.d., uvrštene su na Redovito tržište Zagrebačke burze.

Nakon što je Hanfa 17. rujna odobrila prospekte u vezi s uvrštenjem redovnih dionica na uređeno tržište društava Vis d.d. i Modra špilja d.d., dana 1.10. dionice hotelskih tvrtki uvrštene su na Redovito tržište Zagrebačke burze te se njima počinje trgovati 5. listopada.

Prodaja turističkih tvrtki Vis d.d. i Modra Špilja d.d. objavljena je početkom 2017. godine te su u rujnu 2017. mirovinski fondovi pod upravljanjem PBZ CROATIA OSIGURANJE izabrani za najboljeg ponuditelja. Krajem 2019. dokapitalizirali su Vis d.d. sa 33,1 milijuna kuna za 73,4% udjela u vlasništvu te Modru Špilju d.d. sa 29,9 milijuna kuna za 91,6% udjela u vlasništvu.

Stečajni postupak nakon više od 4 godine za obje hotelske kuće konačno je završen u prosincu 2019. isplatom svih potraživanja prema stečajnom planu. Mirovinski fondovi pod upravljanjem PBZ CROATIA OSIGURANJE d.d. time su postali većinski vlasnici te su imenovane Uprave i Nadzorni odbori u oba društva. Novi vlasnici obvezali su se na investicijski ciklus u obje tvrtke u ukupnom iznosu od 181,9 milijuna kuna.

Edo Bogdanović, direktor Vis d.d. i Modra Špilja d.d., ističe kako je uvrštenje dionica na Redovito tržište Zagrebačke burze veliki korak prema stvaranju stabilnog poslovanja hotelskih tvrtki na otoku Visu. Veliki je značaj i za lokalnu zajednicu kroz zapošljavanje lokalnog stanovništva te povećanje kvalitete smještajnih kapaciteta i usluge te očekivanog dolaska novih gostiju.

Dubravko Štimac, predsjednik Uprave PBZ CROATIA OSIGURANJA d.d., zadovoljan je što su preuzimanjem većinskog vlasništva u dvije hotelske kuće u dugogodišnjim stečajnim postupcima stvorene dvije tvrtke uvrštene na Redovito tržište Zagrebačke burze koje će poslovati po najvećim standardima transparentnosti i korporativnog upravljanja.

„Uvjereni smo da će se značajno unaprijediti poslovanje navedenih tvrtki i stvoriti nova vrijednost za članove obveznih mirovinskih fondova PBZ CROATIA osiguranje kao i za ostale dioničare, zaposlenike i širu zajednicu. Očekujemo da će Uprava na čelu s gospodinom Bogdanovićem i Nadzorni odbor na čelu s gospodinom Bunićem voditi ove dvije firme prema rastu prihoda i efikasnosti poslovanja usprkos trenutnoj izazovnoj situaciji u turizmu”, zaključio je.

Tagovi: kompanija Vis, Modra špilja, Edo Bogdanović, Dubravko Štimac, PBZ Croatia osiguranje, Zagrebačka burza
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE