GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice i sirovine dugoročno u dobroj tržišnoj poziciji

Dionice i sirovine dugoročno u dobroj tržišnoj poziciji
TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2020 / 08:01
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Iako je koordinirani globalni rast započeo otvaranjem ekonomija i na krilima poticajnih politika širom svijeta, stopa oporavka razlikuje se u različitim regijama.

Makroekonomski i financijski pokazatelji sugeriraju da smo u ranoj fazi dužeg bikovskog tržišta, gdje ćemo se morati naviknuti na natprosječno visoke cijene vrijednosnih papira i veću srednju volatilnost, pišu analitičari ljubljanske Ilirike. Drugim riječima, snažna ekspanzivna monetarna politika globalnih središnjih banaka sada iritira pojedinačnu jedinicu korporativne dobiti. Zbog niskih prinosa na obveznice, u budućnosti možemo očekivati dodatne pozitivne cjenovne pritiske na dionice i sirovine.

Trenutna kriza razlikuje se od prošlih po tome što ovog puta kućanstva imaju više raspoloživog dohotka, dok je financijski sustav preplavljen ekstremnom likvidnošću. Kako se prekomjerni rizici koji proizlaze iz trenutne krize smiruju, ta će se višak likvidnosti moći pretvoriti u povećane stope zajma kućanstvima, što bi zauzvrat moglo dovesti do veće inflacije.

Kad se situacija smiri, uz kreditiranje kućanstava (i tvrtki), novac će se alocirati uglavnom u vlasničke vrijednosne papire i robno povezane financijske instrumente. Istodobno, iz demografskih razloga možemo očekivati vrlo dugo razdoblje niskih kamatnih stopa (i više od 5 godina).

U svakom slučaju, postoji velika vjerojatnost da ćemo se u budućnosti naći u tržišnom okruženju gdje ćemo svjedočiti srednje višim stopama inflacije, kontinuiranim nultim kamatnim stopama na depozite i ležarinama na više depozite pravnih i fizičkih osoba. Međutim, s obzirom na činjenicu da su prinosi na obveznice vrlo niski, najvjerojatnije će dionice i sirovine nastaviti rast.

Tagovi: dionice, sirovine, tržište kapitala, inflacija, monetarna politika, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE