GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dioničari Karlovačke banke u veljači odlučuju o dokapitalizaciji

Dioničari Karlovačke banke u veljači odlučuju o dokapitalizaciji
DOKAPITALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.01.2014 / 09:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Dioničari Karlovačke banke (KABA) u veljači bi trebali donijeti odluku o obvezujućoj ponudi Ivana Žabčića i Marka Vukovića, vlasnika tvornice oružja HS Produkt, za dokapitalizaciju i stjecanje 75-postotnog vlasničkog udjela u toj banci.
Prema danas objavljenom pozivu za Glavnu skupštinu Karlovačke banke, sazvane za 10. veljače, dioničarima banke prvo se predlaže pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala radi prijenosa sredstava dobivenih smanjenjem kapitala u rezerve kapitala banke.

Temeljni kapital Karlovačke banke smanjio bi se umanjenjem nominalne vrijednosti redovnih dionica s 50 na 10 kuna, čime bi temeljeni kapital bio snižen s trenutnih 116,9 milijuna kuna na 24,24 milijuna kuna, a razlika od 92,6 milijuna kuna prenijela bi se u rezerve kapitala.

Skupštini se predlaže i odluka o isključenju u cijelosti prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica i povećanju temeljenog kapitala.

Taj se prijedlog odluke u pozivu za skupštinu pojašnjava procjenom da "u ovom trenutku na tržištu kapitala ne postoji mogućnost uspješnog provođenja javne ponude dionica uz zadržavanje prava prvenstva postojećih dioničara, dok istovremeno postoje zainteresirani ulagatelji, koji su iskazali svoju volju i namjeru ulaganja novčanih sredstava u društvo, sve u cilju ispunjenja svih potrebnih pretpostavki za normalizaciju rada banke i jačanja jamstvenog kapitala banke, kao preduvjeta za stabilnost i mogućnost širenja poslovanja".

Žabčić i Vuković predali su 10. prosinca prošle godine svoju obvezujuću ponudu, u kojoj kao uvjet za dokapitalizaciju traže isključenje prvenstva postojećih dioničara, a Uprava i Nadzorni odbor, stoji u pozivu, to smatraju "oportunim i u interesu kako društva, tako i postojećih dioničara".

U svojoj ponudi vlasnici HS Produkta ponudili su dokapitalizaciju Karlovačke banke za 75 milijuna kuna, čime bi stekli 75 posto plus jednu dionicu banke.

U pozivu za skupštinu Karlovačke banke predlaže se prihvaćanje odluke da se temeljeni kapital poveća za 72,7 milijuna kuna, na gotovo 97 milijuna kuna, kao i odluka da se Žabčiću i Vukoviću odobri stjecanje većinskog vlasničkog udjela u banci bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje ostalih dionica.
Tagovi: Karlovačka banka, HS Produkt, Ivan Žabčić, Marko Vuković
PROČITAJ I OVO
Božićni sajam u Beču ipak otkazan
OTKAZANO
Božićni sajam u Beču ipak otkazan
BEČ - Ovogodišnji adventski sajam, čije je otvaranje najprije odgođeno na početak prosinca, službeno je otkazan, no sezona klizanja na velikom bečkom klizalištu ispred vijećnice započet će već 24. prosinca.
Pfizerove dionice tonu zbog problema s prijevozom cjepiva za koronu
POTONUĆE
Pfizerove dionice tonu zbog problema s prijevozom cjepiva za koronu
NEW YORK - Pfizerove dionice potonule su danas 3,1 posto nakon što je Dow Jones izvijestio o problemima s prijevozom cjepiva za koronu.
Zagrebačka burza: Prekinut pozitivni niz, promet slab
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Prekinut pozitivni niz, promet slab
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak Crobex indeksi blago su kliznuli, prekinuvši 3-dnevni uspon tijekom kojeg su porasli za više od 3 posto, a i promet je ponešto splasnuo.
Nevjerojatno poskupljenje biljnih ulja podiglo cijene hrane blizu rekorda
HRANA
Nevjerojatno poskupljenje biljnih ulja podiglo cijene hrane blizu rekorda
NEW YORK - Cijene hrane snažno su porasle u studenome, približivši se najvišoj razini u šest godina, potaknute "nevjerojatnim" poskupljenjem biljnih ulja, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.
Dolar na novim najnižim razinama u dvije i pol godine
FOREX
Dolar na novim najnižim razinama u dvije i pol godine
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je skliznuo na novu najnižu razinu u dvije i pol godine prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, budući da su investitori skloniji riziku zbog optimizma u vezi cjepiva i očekivanja novih poticaja u američkom gospodarstvu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE