GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dio njemačkih turista razočaran privatnim smještajem u Hrvatskoj

Dio njemačkih turista razočaran privatnim smještajem u Hrvatskoj
LOŠA REKLAMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2015 / 10:25
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Ako će se voditi brojem zvjezdica koje su kategorizacijom dodijeljene privatnim apartmanima i slikama koje oglašivači stavljaju na internet, postoji mogućnost da će se turist koji prvi puta dolazi u Hrvatsku razočarati.
A ako u jednoj sezoni promijeni nekoliko apartmana s istim brojem zvjezdica, zbunit će ga drastična razlika u njihovoj kvaliteti i opremi koja je često stara i nedostatna. Upravo to za Deutsche Welle potvrdila je i jedna od iznajmljivačica iz Ližnjana čiji su apartmani kategorizacijom dobili tri zvjezdice. S tim je, kaže, bila zadovoljna sve dok nije shvatila da su u istoj kategoriji apartmani za koje smatra da uopće ne bi trebali biti na tržištu.

“Upravo mijenjam ormare u apartmanima, jer se koriste već 8 godina. Smatram da ljudima za njihove novce moram ponuditi što bolju uslugu. A koliko sam primijetila kod drugih iznajmljivača, tu još uvijek vlada filozofija da gost treba biti sretan što ćeš mu uopće iznajmiti”, nezadovoljno priča dodajući da Nijemci koji mogu izdvojiti 100 i više eura dnevno za apartman, pripadaju višoj srednjoj klasi koja živi u uređenim domovima. I da se nakon razočaranja sa smještajem vjerojatno neće vratiti u Hrvatsku.

Njezinu priču potvrđuju i fotografije mladih njemačkih turista koji su pretprošle godine boravili u Hrvatskoj. Kažu, povoljno su iznajmili katnicu koja je bila podijeljena u dva apartmana s tri zvjezdice i plaćali su je 120 eura na dan s tim da se korištenje uređaja za klimatizaciju doplaćivalo posebno. U tu je cijenu, pokazuju fotografije, uračunat prastari i potrgan namještaj, slabo opremljena kuhinja, premali frižider, puknuti plastični stol na balkonu s djelomično potrganim stolcima i televizor na kojem se mogu pratiti dva programa; jedan na poljskom, a drugi na arapskom. Čak i ako se radi o mladim ljudima kojima je na prvom mjestu provod i zabava, a manje vode računa o komforu soba u kojima će prespavati, ovakve pojave u svijet šalju ružnu sliku o hrvatskom turizmu.
Pravila se mijanjaju

“Vjerojatno je kuća u kojoj su boravili dobila kategorizaciju nekoliko godina ranije. Nakon toga su se pravila mijenjala, a svake se godine uvode nove stavke za određeni broj zvjezdica. To se je zadnjih deset godina drastično mijenjalo. Ne postoji pravilnik za izjednačavanje standarda u privatnom smještaju. Kad dobijete rješenje, nema unaprjeđenja i potrebe za dodavanje sadržaja koje uvode novi apartmani”, kaže predsjednica Udruge obiteljskih iznajmljivača privatnog smještaja Trogirske rivijereEmilija Čudina.

Poslovno je obišla brojne apartmane koji su kategorizirani u novije vrijeme, no ni oni često ne opravdavaju broj zvjezdica koji im je dodijeljen.

“Recimo, telefonski uređaj se makne nakon što je dobivena kategorizacija. To je ružan primjer koji se često događa. Ili tepih koji se ne kliže uz krevet, a koji je također uvjet za četiri zvjezdice. Nakon što ih dobijete, tepih možete preseliti u vlastiti stan. To više nitko neće kontrolirati”, priča i dodaje da gosti, ako idu iz jednog mjesta u drugo, mogu primijetiti te razlike i mogu se osjetiti pokradenima.

Upravo su to zamjerke koje se mogu naći i na popularnim internetskim servisima na kojima se oglašavaju iznajmljivači, a gosti mogu slobodno ocjenjivati njihovu uslugu. Nedostatak kuhinjske opreme, razočaranost zbog prevelike udaljenosti od plaže, prozori i balkoni koji gledaju na susjedovu fasadu ili premalen broj kvadrata, neke su od primjedbi koje ostavljaju gosti. Pronađe se čak i pokoja žustra rasprava između gostiju i iznajmljivača koja pokaže da svaka priča ima dvije strane. Istini za volju, čini se kako broj pozitivnih ocjena ipak preteže.

Može li se onda, generalno, vjerovati tim oglasima? Ako je pitati Emiliju Čudinu, može, ali valja se čuvati Photoshopa i vještih fotografa.

“Imala sam priliku vidjeti fotografiranje susjedovog bazena kao da je riječ o dijelu okućnice iznajmljivanog apartmana. Isto je s pogledom na more koje se može vidjeti samo par centimetara, ali na slikama se može namjestiti kao da cijeli balkon gleda na more. Ne događa se to često i uvijek, ali sugeriram gostima da čitaju recenzije prethodnih gostiju. Oni uvijek mogu dati najpotpuniju informaciju. Gosti će u recenzijama istaknuti nedostatke. To se uvijek lako otkrije”, kaže Čudina za Deutsche Welle.
Tagovi: njemački turisti, Njemačka, privatni smještaj, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Indijska zdravstvena kriza teško pogodila brodarski sektor
POSLJEDICE
Indijska zdravstvena kriza teško pogodila brodarski sektor
ANALIZA - Uz Filipine i Kinu, Indija je jedna od najvećih zemalja u kontekstu broja pomoraca za globalnu brodarsku industriju.
Azijski investitori oprezni na početku tjedna
OPREZ
Azijski investitori oprezni na početku tjedna
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno, dok je dolar blago ojačao prema košarici valuta, a u fokusu ulagača su kineski makroekonomski pokazatelji.
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
AKCIZE
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
BEOGRAD – Predlogom zakona o izmeni Zakona o akcizama koji je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da se sva jaka alkoholna pića oporezuju prema procentu čistog alkohola merenog na 20 stepeni Celzijusa u gotovom proizvodu, nezavisno od koje su sirovine proizvedena.
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
CIJENE I DIONICE
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
NEW YORK - U SAD-u je inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI) porasla iznad 4% prvi put od 2008. (4,2).
Možemo li ove sezone računati na veći broj talijanskih turista?
ITALIJA
Možemo li ove sezone računati na veći broj talijanskih turista?
RIJEKA - Kao i neke druge zemlje, Talijani su odlučili ne čekati, već krenuti u spašavanje turističke sezone s obzirom na to da je pandemija COVID-19 desetkovala turistički sektor ove turističke velesile.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE