GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dinkić: U 2013. veliki zaokret nabolje

Dinkić: U 2013. veliki zaokret nabolje
ZAOKRET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2012 / 11:39
Autor: SEEbiz / Novosti
BEOGRAD - Sledeće godine nas očekuje veliki zaokret nabolje i konačan oporavak, izjavio je ministar finansija i ekonomije Mlađan Dinkić.

Dinkić je u intervjuu Novostima rekao da će se efekat tog preokreta odraziti na poboljšanje životnog standarda građana tokom 2014. godine.

"Situacija koju je zatekla ova vlada bila je katastrofalna. Privreda je bila na kolenima, budžet prazan, a javne finansije u haosu. Sve opasnosti od sunovrata i bankrota smo izbegli. Sada se lakše diše", kazao je Dinkić u intervjuu "Novostima".

On je naglasio da su stabilizovane javne finansije, a sledeće godine "prepolovićemo budžetski deficit i zaustavićemo konačno rast javnog duga i kamata. Pokrenućemo privredu tako da očekujemo privredni rast od dva odsto".

Na pitanje da li je to realno, on je naveo da je donet čitav niz konkretnih mera da se stimulišu i olakšaju privrednici koji grcaju u dugovima.
"Otpisuju se kamate na poreske dugove ako privrednici redovno plate tekuće poreske obaveze ili isplate glavni dug. Zato apelujem na njih da iskoriste tu šansu koju imaju sada i više nikada. Takođe, država vraća dugove koje imamo prema privredi i upravo smo putarima isplatili 4,73 milijarde dinara. Od proleća će država plaćati sve dugove u roku od 45 dana", naveo je on.

Dinkić je ukazao da su ukinuti parafiskalni nameti, i da će se pojednostaviti birokratija.

"Čak i pod pretpostavkom da izvoz svih drugih kompanija ostane na ovogodišnjem nivou, a da se samo ostvare planovi 'Fijata' i NIS-a, imaćemo rast izvoza od najmanje 25 odsto. Očekujem da će izvoz sledeće godine biti blizu 11 milijardi evra za razliku od ovogodišnjih 8,6 milijardi. To će biti prvi put da izvoz premašuje magičnu crtu od 10 milijardi evra. Ako poljoprivredna sezona bude bolja, izvoz će biti i veći", rekao je on.

Tagovi: Mlađan Dinkić, Vlada Srbije, Fiat, Naftna industrija Srbije, NIS
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u plusu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobex indeksi porasli, no uz skroman promet, pri čemu niti jedno izdanje nije imalo milijunski promet.
Dolar stabilan pred izvješće o zapošljavanju u SAD-u
FOREX
Dolar stabilan pred izvješće o zapošljavanju u SAD-u
LONDON - Dolar u petak nije bilježio veće promjene prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima pred objavu ključnog izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje investitori čekaju radi jasnijih smjernica u vezi budućih poteza američkog Feda.
Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
TOKYO – Na većini azijskih burzi cijene su dionica u petak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no trguje se oprezno dok ulagači prate vijesti o omikron varijanti koronavirusa i špekuliraju o monetarnoj politici Feda.
Wall Street odskočio nakon dva dana oštrog pada
U PLUSU
Wall Street odskočio nakon dva dana oštrog pada
NEW YORK – Nakon dva dana oštrog pada, na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi snažno porasli, no ulagači i dalje s opreznom prate vijesti o omikron varijanti koronavirusa.
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, Turusthotel dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, Turusthotel dobitnik dana
ZAGREB - Srijeda je Zagrebačkoj burzi donijela pad indeksa uz uobičajeno slab volumen trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE