GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Diković: Helikopter nije trebao leti da bez mog znanja

Diković: Helikopter nije trebao leti da bez mog znanja
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2015 / 08:26
Autor: SEEbiz / Večernje novosti / Tanjug
BEOGRAD - Do spasilačke akcije helikoptera "Mi-17", koji je pao kod Surčina, nije trebalo da dođe bez mog znanja, rekao je načelnik Generalštaba Ljubiša Diković.
On je za Večernje novosti rekao i da je namera da se spasi beba bila nesporno ispravna.

"Izuzetno poštujem pilotski poziv i sigurno bih poslušao struku", rekao je Diković za "Večernje novosti".

On kaže da mu smrt posade i bebe i danas podjednako teško padaju i da zbog toga oseća ličnu odgovornost, a koliko je ko odgovoran, kako ističe, utvrdiće nadležni organi.

"Uniformu nosim od 14. godine. Na svakoj od mnogih dužnosti koje sam obavljao uvek sam osećao odgovornost, ne samo za svoje, nego i za postupke potčinjenih. Nije to krivična, materijalna, niti moralna odgovornost. To je odgovornost komandanta za svoju jedinicu i stanje u njoj. Ne očekujem da svako to razume, ali siguran sam da će oni koji shvataju vojsku razumeti i odgovornost koju osećam", kaže Diković.

Na konstataciju lista da se izbor mesta sletanja pokazao kao ključni za tragičan ishod i na pitanje ko je odlučio da helikopter sleti na aerodrom "Nikola Tesla", Diković je rekao da je to, "sudeći prema izveštaju Komisije za osnovno ispitivanje udesa helikoptera, bila kontrola leta".

"Da li im je neko to sugerisao ili nametnuo, ne znam. To bi trebalo da pokaže istraga koju ne sprovodi Vojska", dodaje on.

Na pitanje da li je nesreća uticala na njegove odnose sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem i komandantom avijacije, Diković je odgovorio da su to priče bez osnova.

"Sa ministrom Gašićem sam u korektnim odnosima i sarađujemo po svim pitanjima. Sa generalom (Rankom) Živakom, takođe, imam korektan profesionalan odnos. Mi smo dugogodišnji saradnici i nema reči o ličnim sukobima", naglasio je Diković.

Tagovi: Ljubiša Diković, Vojska Srbije, pad helikoptera, Bratislav Gašić, Ranko Živak
PROČITAJ I OVO
Komisija objavila koje će ekološke prakse poticati u poljoprivredi
PRAKSE
Komisija objavila koje će ekološke prakse poticati u poljoprivredi
ZAGREB - Europska komisija objavila je ovoga tjedna popis ekoloških poljoprivrednih praksi koje bi mogle biti financijske potpomognute instrumentom eko-shema u budućoj EU-ovoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP).
EU Hrvatskoj donira dodatne doze cjepiva?
DONACIJA
EU Hrvatskoj donira dodatne doze cjepiva?
BRUXELLES - Šesnaest država poslalo je i još šalje pomoć Hrvatskoj nakon potresa koji se dogodio u okolici Petrinje i to je pomoć u obliku kontejnera za privremeno stanovanje, šatora, električnih grijalica i sličnog.
Trumpovu administraciju optužuju za prijevaru oko zaliha cjepiva
PRIJEVARA
Trumpovu administraciju optužuju za prijevaru oko zaliha cjepiva
WASHINGTON - Guverneri nekoliko američkih država optužili su u petak Trumpovu administraciju za prijevaru oko obećane brze distribucije milijuna doza cjepiva za covid-19 iz zaliha, a za koje je američki ministar zdravstva u petak priznao da ne postoje.
Ljubljanska borza: SBITOP u dva tjedna skočio gotovo osam posto
OPTIMIZAM
Ljubljanska borza: SBITOP u dva tjedna skočio gotovo osam posto
LJUBLJANA - Prva dva tjedna nove godine obilježio je sinkroni globalni rast cijena dionica.
Beogradska berza: Indeksi pali na dnevnom i nedeljnom nivou
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi pali na dnevnom i nedeljnom nivou
BEOGRAD – Trgovanje državnim obveznicama Srbije obezbedilo je da na Beogradskoj berzi danas bude zabeležen visok promet u ukupnom iznosu od gotovo 294,8 miliona dinara (2,5 miliona evra), dok su berzanski indeksi potonuli i na dnevnom i na nedeljnom nivou.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE