GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Digitalni euro mogao bi kasniti

Digitalni euro mogao bi kasniti
PLAĆANJA BUDUĆNOSTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.12.2020 / 11:49
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Neprofitna organizacija Blockchain for Europe, u suradnji s četvoricom akademskih stručnjaka Aleksanderom Bechtelom, Agatom Ferreirom, Jonasom Grossandom i Philippom Sandnerom, te nekim drugim stručnjacima na tom području, objavio je putokaz za tehnološki orijentiranu budućnost europskog gospodarstva.

Prema stručnjacima, Europi je potrebno učinkovito rješenje plaćanja u eurima, koje će funkcionirati na principu ulančavanja blokova. Prema njihovim zapažanjima, ovo je jedini način da Europa postigne digitalnu konkurentnost i stratešku autonomiju. Prema njihovom mišljenju, Europska središnja banka (ECB) trebala bi biti odgovorna za provedbu takvog jedinstvenog rješenja.

Stručnjaci su bili jednoglasni da je malo vjerojatno da će takvo rješenje biti dostupno u kratkom roku. Također je pitanje bi li takvo rješenje bilo sposobno odgovoriti na sve izazove i potrebe europskog gospodarstva i potrošača u budućnosti.

Budućnost plaćanja u europskom gospodarstvu trebala bi se temeljiti na DLT-u (Distributed Ledger Technology). To je decentralizirana baza podataka koju koristi velik broj korisnika u više čvorova. DLT također uključuje već spomenutu tehnologiju blockchaina. Očekuje se da će euro u budućnosti raditi u nekoliko sustava, uključujući DLT. U narednim godinama nova rješenja za plaćanja u razne svrhe trebala bi se postupno integrirati.

U budućnosti će se digitalna plaćanja podijeliti u tri područja: sustav izvršenja ugovora, plaćanja digitalnom infrastrukturom i novčana jedinica.

Ti stručnjaci pozivaju europske donositelje politika da pruže odgovarajuće okvire za podršku razvoju takvih digitalnih sustava plaćanja. Prema njihovim riječima, Europa u protivnom neće uspjeti izaći na kraj s DLT-om, koji bi uskoro trebao početi dolaziti do izražaja na globalnoj razini. Glavna je opasnost da bi to moglo značajno smanjiti europsku konkurentnost.

Prema riječima stručnjaka, DLT donosi brojne prednosti na području financija, energije, proizvodnje, mobilnosti i logistike, a također ima potencijal riješiti dugogodišnje industrijske izazove. Može donijeti dodanu vrijednost u svim poslovnim i industrijskim industrijama.

Blockchain for Europe neprofitna je organizacija koja predstavlja glavne predstavnike blockchain industrije na europskoj razini. Zalaže se za političke rasprave na polju kripto i digitalnih resursa i za uspješnu primjenu blockchain tehnologije u svim sektorima. Organizacija također surađuje s nacionalnim, regionalnim i globalnim kreatorima politike kako bi implementirala blockchain tehnologiju u različita područja ljudskog djelovanja.

Tagovi: digitalni euro, blockchain tehnologija, Distributed Ledger Technology, kriptovalute, digitalni novac
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE