GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Devizne rezerve u februaru pale na 9,85 milijardi evra

Devizne rezerve u februaru pale na 9,85 milijardi evra
REZERVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2016 / 19:25
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju februara ove godine iznosile su 9,85 milijardi evra, što je za 253,7 miliona evra manje u odnosu na januar, saopštila je danas NBS.Taj iznos deviznih rezervi obezbedjuje pokrivenost novčane mase (M1) od 252 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga.
Neto devizne rezerve na kraju na kraju februara iznosile 8,24 milijardi evra. Te rezerve predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine.

Veće smanjenje ukupnih rezervi NBS u najvećoj meri je rezultat smanjenja devizne obavezne rezerve banaka za 109,3 miliona evra, regulatorne mere koju je NBS sprovela u cilju podrške rastu kreditne aktivnosti.

Povlačenjem devizne obavezne rezerve banaka u februaru završen je šestomesečni ciklus smanjenja stopa obavezne rezerve.

Intervencijama NBS na medjubankarskom deviznom tržištu ostvaren je odliv od 190 miliona evra. Odlivi su nastali i po osnovu veće isplate ranije uzetih kredita (75,9 miliona evra), isplate stare devizne štednje (1,4 miliona evra), kao i po ostalim osnovama (8,4 miliona evra).

NBS je ostvarila priliv deviza po osnovu kamata, donacija i ostalih priliva devizne rezerve NBS su povećane za 109 miliona evra, što pokriva više od polovine odliva po osnovu deviznih intervencija. Priliv od 22,6 miliona evra je ostvaren i po osnovu transakcija hartijama od vrednosti Srbije.

Trgovina devizama na medjubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosio je 676 miliona evra, što je za 9,6 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prva dva meseca ove godine u medjubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1.361 miliona evra.

Dinar je u februaru nominalno oslabio prema evru za 0,2 odsto, a NBS je intervenisala na medjubankarskom deviznom tržištu kupovinom 10 miliona evra i prodajom 110 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

Tagovi: devizne rezerve Srbije, devizne rezerve, Narodna banka Srbije
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao sedmi dan uzastopno
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 pao sedmi dan uzastopno
NEW YORK - S&P 500 pao je u petak sedmi dan zaredom, a referentni indeks pretrpio je najveći tjedni pad od globalne financijske krize iz 2008. godine, zbog sve većeg straha da bi brzorastući koronavirus mogao gurnuti gospodarstvo u recesiju.
Otkazan ITB Berlin
LOŠE VIJESTI
Otkazan ITB Berlin
ZAGREB - ITB Berlin, vodeći svjetski putnički i turistički sajam ipak se neće održati kako je najavljeno od 4. do 8. ožujka.
Najgori tjedan za europske dionice od listopada 2008.
RASPRODAJA
Najgori tjedan za europske dionice od listopada 2008.
FRANKFURT - Stoxx600 je tijekom tjedna izgubio otprilike 12,7%, što je najgore od listopada 2008. u jeku globalne financijske krize.
Novi pad indeksa na Beogradskoj berzi, Messer u fokusu
CLOSING BELL BSE
Novi pad indeksa na Beogradskoj berzi, Messer u fokusu
BEOGRAD – Na Beogradskoj berzi je nastavljen pad cena akcija i poslednjeg radnog dana u nedelji, a ukupan promet je, zahvaljujući trgovanju državnim obveznicama, skočio na 1,24 milijarde dinara (10,5 miliona evra).
Zagrebačka burza: CROBEX potonuo ispod 1.900 bodova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX potonuo ispod 1.900 bodova
ZAGREB - Četvrti pad u posljednjih pet trgovina dovoljno govori o sentimentu na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE