GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Devizne rezerve Srbije 9,8 milijardi evra

Devizne rezerve Srbije 9,8 milijardi evra
REZERVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2016 / 14:25
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju novembra iznosile 9,8 milijardi evra, što je 111,2 miliona evra više nego u oktobru, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

U saopštenju se navodi da se deviznim rezervama na ovom nivou obezbedjuje pokrivenost novčane mase (M1) od 212 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju novembra iznosile su 8,1 milijardi evra i bile su veće za 57 miliona evra u odnosu na prethodni mesec.

"Rast deviznih rezervi Narodne banke Srbije iz oktobra nastavljen je i u novembru uprkos nepovoljnim uslovima za ulaganje deviznih sredstava na medjunarodnom finansijskom tržištu", ocenjeno je u saopštenju.

Dodaje se da je povećanje deviznih rezervi ostvareno u ambijentu većeg izmirenja preuzetih zakonskih i ugovorenih obaveza Republike Srbije od novog zaduživanja.

Najveći devizni priliv u novembru ostvaren je po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na medjubankarskom deviznom tržištu u neto iznosu od 60 miliona evra.

Veći prilivi ostvareni su po osnovu neto povećanja devizne obavezne rezerve u iznosu od 43,8 miliona evra i donacija u iznosu od 14,2 miliona evra.

Kako navodi NBS, po osnovu upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima ostvareno je povećanje deviznih rezervi od 121,5 miliona evra.

Ocenjeno je da je taj priliv bio je više nego dovoljan da pokrije realizovani odliv iz deviznih rezervi nastao po osnovu razduženja po hartijama od vrednosti denominovanim u evrima u neto iznosu od 77,5 miliona evra, veće otplate od korišćenja kredita u neto iznosu od 39,9 miliona evra, na ime stare devizne štednje i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 10,9 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na medjubankarskom deviznom tržištu u novembru iznosio je 368,6 miliona evra i bio je za 32,2 miliona veći nego u prethodnom mesecu.

Tagovi: Narodna banka Srbije, devizne rezerve Srbije
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao sedmi dan uzastopno
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 pao sedmi dan uzastopno
NEW YORK - S&P 500 pao je u petak sedmi dan zaredom, a referentni indeks pretrpio je najveći tjedni pad od globalne financijske krize iz 2008. godine, zbog sve većeg straha da bi brzorastući koronavirus mogao gurnuti gospodarstvo u recesiju.
Otkazan ITB Berlin
LOŠE VIJESTI
Otkazan ITB Berlin
ZAGREB - ITB Berlin, vodeći svjetski putnički i turistički sajam ipak se neće održati kako je najavljeno od 4. do 8. ožujka.
Najgori tjedan za europske dionice od listopada 2008.
RASPRODAJA
Najgori tjedan za europske dionice od listopada 2008.
FRANKFURT - Stoxx600 je tijekom tjedna izgubio otprilike 12,7%, što je najgore od listopada 2008. u jeku globalne financijske krize.
Novi pad indeksa na Beogradskoj berzi, Messer u fokusu
CLOSING BELL BSE
Novi pad indeksa na Beogradskoj berzi, Messer u fokusu
BEOGRAD – Na Beogradskoj berzi je nastavljen pad cena akcija i poslednjeg radnog dana u nedelji, a ukupan promet je, zahvaljujući trgovanju državnim obveznicama, skočio na 1,24 milijarde dinara (10,5 miliona evra).
Zagrebačka burza: CROBEX potonuo ispod 1.900 bodova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX potonuo ispod 1.900 bodova
ZAGREB - Četvrti pad u posljednjih pet trgovina dovoljno govori o sentimentu na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE