GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Devčić: Turudić izuzet i zbog medijskih istupa o suđenju Sanaderu

Devčić: Turudić izuzet i zbog medijskih istupa o suđenju Sanaderu
OBJAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2015 / 16:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Sudac Ivan Turudić neće ponovno suditi bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo i INA-MOL jer se iz njegovih medijskih istupa, po stajalištu predsjednika Vrhovnog suda, dalo iščitati kako bi mogao postupati u ponovljenom postupku, čime bi moglo biti povrijeđeno pravo na pravično suđenje, kazao je novinarima glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.
"Po mišljenju predsjednika Vrhovnog suda bitna okolnost je to da već može postojati i sama vjerojatnost o činjenicama koje bi mogle ukazivati na eventualnu Turudićevu nepristranost, a samim time bi moglo biti povrijeđeno i načelno pravo na pravično suđenje", kazao je Devčić.

Izjava je uslijedila u petak poslijepodne, nakon objave odluke predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina koji je prihvatio zahtjev Sanaderove obrane da se izuzmu Turudić i njegov zamjenik Dražen Jakovina, ali je odbio prijedlog za izuzećem svih ostalih zagrebačkih županijskih sudaca.

Devčić je pojasnio da je Vrhovni sud odlučivao o Turudićevu izuzeću, ne samo kao predsjednika suda, već i kao predsjednika sudskog vijeća na ponovljenom suđenju Sanaderu "u cilju otklanjanja bilo kakvog kompromitiranja postupka", s obzirom na dvije funkcije 'sjedinjene' u njegovoj osobi.

"U odnosu na njegova zamjenika suca Jakovinu, predsjednik Vrhovnog suda nalazi da sama činjenicom da je on zamjenik predsjednika suda, da kao zamjenik zajedno s predsjednikom suda treba djelovati zajednički i usklađeno, također ukazuje na moguću percepciju o njegovoj nepristranosti u eventualnom budućem odlučivanju u tom postupku izuzeća. I u konačnici Vrhovni sud kaže da Zakon o kaznenom postupku (ZKP) nije riješio ovu situaciju. Znači kada se traži istovremeno i izuzeće predsjednika suda i suca... kada su te dvije funkcije spojene u jednoj osobi, ali slijedom ranijih odluka u kojima je on izuzeo i predsjednika suda i zamjenika predsjednika suda, onda je zapravo po prirodnom slijedu na predsjedniku Vrhovnog suda... da odluči o izuzeću suca Turudića i kao predsjednika sudskog vijeća", pojasnio je Devčić.

Na pitanje kada će se odrediti novi datum početka suđenja i novi sastav vijeća Devčić je rekao da se raspored zaduživanja pojedinih predmeta obavlja kompjuterski te da bi se više o tome moglo znati sljedećeg tjedna.

Podsjetio je da, s obzirom da novo suđenje u slučajevima Hypo i INA-MOL neće voditi isto sudsko vijeće, cijeli slučaj mora krenuti iznova. "ZKP kaže da kada se izmijeni vijeće glavna rasprava mora početi iznova te da se da se svi dokazi moraju ponovno izvesti i tek na temelju tako provedenih dokaza donijeti odluka", dodao je Devčić.

Ipak, novi postupak otvara i mogućnost da se Sanaderu sudi zajedno s direktorom mađarskog MOL-a Zsoltom Hernadijem kojemu je još je u veljači trebalo početi suđenje za podmićivanje bivšeg premijera koji je zauzvrat MOL-u navodno prepustio upravljačka prava u INI. No, početak tog postupka je odgođen jer s Vrhovnog suda nije vraćen spis koji je tamo završio nakon što se Hernadijeva obrana žalila što cijela dokumentacija u tom opsežnom slučaju nije prevedna na mađarski, uz argument da bez obzira što mu se sudi u odsutnosti ima pravo dobiti spis na jeziku koji razumije.

Devčić je kazao da je odluka o mogućem spajanju postupaka formalna, ali da na nju kada se jednom donese više nema prava žalbe.

Sanaderovi odvjetnici do sada nisu otkrili zbog čega su zatražili Turudićevo izuzeće, navodeći tek da za to imaju "svoje razloge". Odvjetnik Čedo Prodanović novinarima je ranije izjavio da su Turudićevo izuzeće zatražili neovisno od preporuke Ustavnog suda koji je Sanaderu ukinuo pravomoćnu presudu zbog ratnog profiterstva u 'slučaju Hypo' te primanja mita od mađarskog MOL-a.

Sanaderova obrana još je krajem srpnja, kada je zakazano pripremno ročište, upozorila da je Ustavni sud u obrazloženju rušenja Sanaderove presude zbog ratnog profiterstva u 'slučaju Hypo' te primanja mita od mađarskog MOL-a, preporučio da bi se ponovljeni postupak trebao provesti pred novim sudskim vijećem. Unatoč takvom stavu sudac Turudić je odmah nakon odluke Ustavnog suda u medijima izjavio kako "nema razloga da ponovno ne sudi Sanaderu".

Tagovi: Ivan Turudić, Krešimir Devčić, Ivo Sanader, Čedo Prodanović, Dražen Jakovina, afera Hypo, INA-MOL, Zsolt Hernadi
PROČITAJ I OVO
Nijemci raspoloženi za putovanja; preferiraju bliža odredišta
ANALIZA
Nijemci raspoloženi za putovanja; preferiraju bliža odredišta
BERLIN - Trendovi putovanja u 2021. nisu se bitno promijenili te kao i u 2020. ovise o mogućnostima koje 'pružaju' protupandemijske mjere, no zanimanja za odmore ima, u čemu putnici preferiraju bliža odredišta na plaži ili planinama, pokazuje uz ostalo nova analiza o putovanjima njemačkog instituta FUR o kojoj su izvijestili u utorak.
Slovenski GoCrypto ulazi na tajlandsko tržište
ŠIRENJE
Slovenski GoCrypto ulazi na tajlandsko tržište
LJUBLJANA - GoCrypto, platforma za platni promet koju je stvorila slovenska kompanija Eligma, stekla je prve korisnike na Tajlandu, objavila je kompanija u blogu.
Azijska tržišta: Indeksi oslabili drugi dan zaredom
KOREKCIJA
Azijska tržišta: Indeksi oslabili drugi dan zaredom
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale, drugi dan zaredom, dok ulagači prate razvoj situacije u Washingtonu u vezi poticajnih mjera i kvartalne poslovne rezultate kompanija.
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
PAD
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
NEW YORK - Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks skliznuo s rekordne razine, kao i Nasdaq indeks, dok ulagači prate poruke iz Washingtona o novim poticajnim gospodarskim mjerama i poslovne rezultate kompanija.
Dubrovnik u 2021. očekuje 354 kruzera s preko 600 tisuća putnika
KRUZERI
Dubrovnik u 2021. očekuje 354 kruzera s preko 600 tisuća putnika
DUBROVNIK - Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo izjavio je u utorak kako su u 2021. godini za dolazak u Dubrovnik najavljena 354 broda na kružnim putovanjima s preko šesto tisuća putnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE