GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Devčić: Turudić izuzet i zbog medijskih istupa o suđenju Sanaderu

Devčić: Turudić izuzet i zbog medijskih istupa o suđenju Sanaderu
OBJAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2015 / 16:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Sudac Ivan Turudić neće ponovno suditi bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo i INA-MOL jer se iz njegovih medijskih istupa, po stajalištu predsjednika Vrhovnog suda, dalo iščitati kako bi mogao postupati u ponovljenom postupku, čime bi moglo biti povrijeđeno pravo na pravično suđenje, kazao je novinarima glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.
"Po mišljenju predsjednika Vrhovnog suda bitna okolnost je to da već može postojati i sama vjerojatnost o činjenicama koje bi mogle ukazivati na eventualnu Turudićevu nepristranost, a samim time bi moglo biti povrijeđeno i načelno pravo na pravično suđenje", kazao je Devčić.

Izjava je uslijedila u petak poslijepodne, nakon objave odluke predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina koji je prihvatio zahtjev Sanaderove obrane da se izuzmu Turudić i njegov zamjenik Dražen Jakovina, ali je odbio prijedlog za izuzećem svih ostalih zagrebačkih županijskih sudaca.

Devčić je pojasnio da je Vrhovni sud odlučivao o Turudićevu izuzeću, ne samo kao predsjednika suda, već i kao predsjednika sudskog vijeća na ponovljenom suđenju Sanaderu "u cilju otklanjanja bilo kakvog kompromitiranja postupka", s obzirom na dvije funkcije 'sjedinjene' u njegovoj osobi.

"U odnosu na njegova zamjenika suca Jakovinu, predsjednik Vrhovnog suda nalazi da sama činjenicom da je on zamjenik predsjednika suda, da kao zamjenik zajedno s predsjednikom suda treba djelovati zajednički i usklađeno, također ukazuje na moguću percepciju o njegovoj nepristranosti u eventualnom budućem odlučivanju u tom postupku izuzeća. I u konačnici Vrhovni sud kaže da Zakon o kaznenom postupku (ZKP) nije riješio ovu situaciju. Znači kada se traži istovremeno i izuzeće predsjednika suda i suca... kada su te dvije funkcije spojene u jednoj osobi, ali slijedom ranijih odluka u kojima je on izuzeo i predsjednika suda i zamjenika predsjednika suda, onda je zapravo po prirodnom slijedu na predsjedniku Vrhovnog suda... da odluči o izuzeću suca Turudića i kao predsjednika sudskog vijeća", pojasnio je Devčić.

Na pitanje kada će se odrediti novi datum početka suđenja i novi sastav vijeća Devčić je rekao da se raspored zaduživanja pojedinih predmeta obavlja kompjuterski te da bi se više o tome moglo znati sljedećeg tjedna.

Podsjetio je da, s obzirom da novo suđenje u slučajevima Hypo i INA-MOL neće voditi isto sudsko vijeće, cijeli slučaj mora krenuti iznova. "ZKP kaže da kada se izmijeni vijeće glavna rasprava mora početi iznova te da se da se svi dokazi moraju ponovno izvesti i tek na temelju tako provedenih dokaza donijeti odluka", dodao je Devčić.

Ipak, novi postupak otvara i mogućnost da se Sanaderu sudi zajedno s direktorom mađarskog MOL-a Zsoltom Hernadijem kojemu je još je u veljači trebalo početi suđenje za podmićivanje bivšeg premijera koji je zauzvrat MOL-u navodno prepustio upravljačka prava u INI. No, početak tog postupka je odgođen jer s Vrhovnog suda nije vraćen spis koji je tamo završio nakon što se Hernadijeva obrana žalila što cijela dokumentacija u tom opsežnom slučaju nije prevedna na mađarski, uz argument da bez obzira što mu se sudi u odsutnosti ima pravo dobiti spis na jeziku koji razumije.

Devčić je kazao da je odluka o mogućem spajanju postupaka formalna, ali da na nju kada se jednom donese više nema prava žalbe.

Sanaderovi odvjetnici do sada nisu otkrili zbog čega su zatražili Turudićevo izuzeće, navodeći tek da za to imaju "svoje razloge". Odvjetnik Čedo Prodanović novinarima je ranije izjavio da su Turudićevo izuzeće zatražili neovisno od preporuke Ustavnog suda koji je Sanaderu ukinuo pravomoćnu presudu zbog ratnog profiterstva u 'slučaju Hypo' te primanja mita od mađarskog MOL-a.

Sanaderova obrana još je krajem srpnja, kada je zakazano pripremno ročište, upozorila da je Ustavni sud u obrazloženju rušenja Sanaderove presude zbog ratnog profiterstva u 'slučaju Hypo' te primanja mita od mađarskog MOL-a, preporučio da bi se ponovljeni postupak trebao provesti pred novim sudskim vijećem. Unatoč takvom stavu sudac Turudić je odmah nakon odluke Ustavnog suda u medijima izjavio kako "nema razloga da ponovno ne sudi Sanaderu".

Tagovi: Ivan Turudić, Krešimir Devčić, Ivo Sanader, Čedo Prodanović, Dražen Jakovina, afera Hypo, INA-MOL, Zsolt Hernadi
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar u zamahu, četvrti uzastopni tjedni rast indeksa
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u zamahu, četvrti uzastopni tjedni rast indeksa
ZAGREB - I drugog tjedna u novoj godini nastavljena je optimistična trgovina na Zagrebačkoj burzi.
Evo što Big Mac Index govori o vrijednostima franka i juana
VALUTE
Evo što Big Mac Index govori o vrijednostima franka i juana
ANALIZA - Je li Big Mac Index u skladu s nedavnim američkim optužbama o manipulatorima valutama?
Komisija objavila koje će ekološke prakse poticati u poljoprivredi
PRAKSE
Komisija objavila koje će ekološke prakse poticati u poljoprivredi
ZAGREB - Europska komisija objavila je ovoga tjedna popis ekoloških poljoprivrednih praksi koje bi mogle biti financijske potpomognute instrumentom eko-shema u budućoj EU-ovoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP).
EU Hrvatskoj donira dodatne doze cjepiva?
DONACIJA
EU Hrvatskoj donira dodatne doze cjepiva?
BRUXELLES - Šesnaest država poslalo je i još šalje pomoć Hrvatskoj nakon potresa koji se dogodio u okolici Petrinje i to je pomoć u obliku kontejnera za privremeno stanovanje, šatora, električnih grijalica i sličnog.
Trumpovu administraciju optužuju za prijevaru oko zaliha cjepiva
PRIJEVARA
Trumpovu administraciju optužuju za prijevaru oko zaliha cjepiva
WASHINGTON - Guverneri nekoliko američkih država optužili su u petak Trumpovu administraciju za prijevaru oko obećane brze distribucije milijuna doza cjepiva za covid-19 iz zaliha, a za koje je američki ministar zdravstva u petak priznao da ne postoje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE