GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deutsche Welle: BiH u raljama desnog ekstremizma

Deutsche Welle: BiH u raljama desnog ekstremizma
DESNICA U USPONU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2011 / 10:07
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
SARAJEVO - Analitičari ocjenjuju da BiH nema odgovarajući odgovor na jačanje desnog ekstremizma koji se u ovoj zemlji više ispoljava na nacionalnoj i religijskoj osnovi nego kroz rasnu i političku netrpeljivost.
 

U BiH djeluju razne grupe čija se ideologija zasniva na negiranju drugih i drugačijih i koje, prema ocjeni analitičara, imaju uporišta i u političkim strukturama. Zbog suprotstavljanja političara iz Republike Srpske, u BiH nema ni zakona o spriječavanju negiranja Holokausta i genocida što pruža dodatnu podršku desnom ekstremizmu, tvrde analitičari.

Primjer sprege političkih zastupnika i desnog ekstremizma u BiH navodi profesor na sarajevskom Filozofskom fakultetu dr. Salih Fočo.

"Političke snage pothranjuju sukobe u BiH krijući se iza Daytonskog sporazuma i koristeći ekstremne desničarske grupe da onemoguće povratak izbjeglica, a time i reintegraciju BiH u okvirima prijeratnog statusa", kaže dr. Fočo.

Profesor Fočo vjeruje da je desni ekstremizam uvezen u BiH iz država regije (četnički i ustaški pokreti) i arapskih zemalja (vehabijski pokret).

"Rat i gospodarska kriza ovaj su prostor učinili podobnim za manipuliranje, a ekstremne grupe koje ovdje djeluju žele destabilizirati Europu i spriječiti normalizaciju stanja na prostoru bivše Jugoslavije", kaže dr. Fočo.

Na ekstremizam vehabijskog pokreta u BiH upozorava i novinar BH radija 1, Mustafa Karahmet, ističući da je njegova radikalna doktrina usmjerena i na muslimane kao vjersku grupu koju vehabije nastoje vratiti na "pravi put". Karahmet podsjeća i na terorističke napade vehabija u Sarajevu i Bugojnu, te napade na organizatore Queer festivala u glavnom gradu BiH.

Liberalno-demokratske snage na zapadnom Balkanu moraju voditi računa o desnom ekstremizmu, kaže za Deutsche Welle I profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu dr. Ivo Goldstein. Dr. Goldstein smatra da desni ekstremizam u zapadno-balkanskim državama danas nije toliko vezan za Drugi svjetski rat i bivši nacional-socijalizam.

"Taj ekstremizam, prezirom i mržnjom prema drugoj vjeroispovijesti ili drugom narodu, razara društveno tkivo unutar dotične države, a istovremeno otežava normalizaciju odnosa sa susjedima. Pri tome moramo biti svjesni činjenice da jedan esktremizam hrani drugi, što je karakteristično za većinu zapadno-balkanskih država, posebno BiH", kaže dr. Goldstein.

"Ekstremizam u BiH hrani narode i vjerske grupe stvarajući atmosferu u kojoj samospoznaja i suočavanje sa prošlošću nije moguće, što stvara tešku situaciju u kojoj nema popuštanja ni sa jedne strane", upozorava dr. Goldstein.

Analitičari vjeruju da BiH i drugim državama regije tek predstoji suočavanje sa najradikalnijim oblicima desnog ekstremizma, jer socijalno dno gospodarske krize još nije isplivalo.

Tagovi: desnica, desničari, Salih Fočo, Ivo Goldstein, četnici, ustaše, vehabije, Daytonski sporazum
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Slab promet i stagnacija indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i stagnacija indeksa
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su indeksi stagnirali uz različite predznake i skroman promet, jer nakon završetka sezone objava poslovnih rezultata kompanija investitori nemaju novih smjernica iz poslovnog sektora.
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
FOREX
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
LONDON - Dolar je u ponedjeljak blago ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na svjetskim tržištima, uz stabilizaciju valuta koje investitori percipiraju rizičnijima, uslijed smirivanja situacije na tržištima obveznica.
Hrvatska je druga najtraženija destinacija TUI-ja u 2021. godini
DESTINACIJE
Hrvatska je druga najtraženija destinacija TUI-ja u 2021. godini
ZAGREB - Prema podacima jednog od najvećih svjetskih turoperatora TUI-ja, po dosadašnjem bukingu programa za 2021. godinu Hrvatska se nalazi na visokom drugom mjestu najtraženijih destinacija na tržištu Austrije, izvijestio je Branimir Tončinić, direktor Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Beču.
HŽ: Počeo remont dionice Podsused Tvornica - Zaprešić
REMONT
HŽ: Počeo remont dionice Podsused Tvornica - Zaprešić
ZAGREB - Zbog remonta je lijevi kolosijek pruge državna granica - Savski Marof - Zagreb Glavni kolodvor zatvoren za promet između kolodvora Podsused Tvornica i Zaprešić do 14. ožujka u ponoć, izvijestile su u ponedjeljak Hrvatske željeznice (HŽ).
Domaćih gostiju samo 10 posto manje nego prije pandemije
SOLIDNO
Domaćih gostiju samo 10 posto manje nego prije pandemije
ZAGREB - Stranci se drže svojih zemalja i na Jadranu su malobrojni, ali naši građani koriste subotu i nedjelju da nekamo otputuju. Protekli vikend jadranski su domaćini ugostili 18.000 turista i sedam tisuća više nego tijekom radnih dana u prethodnom tjednu, piše u ponedjeljak Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE