GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deutsche Bahn zaključio godinu s neto gubitkom, prvi puta od 2003.

Deutsche Bahn zaključio godinu s neto gubitkom, prvi puta od 2003.
MINUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2016 / 16:18
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačko državno željezničko poduzeće Deutsche Bahn (DB) izvijestilo je u srijedu da je prošlu godinu zaključilo s neto gubitkom, prvi puta u 12 godina, navodeći kao glavni razlog otpise u poslovanju s prijevozom tereta.
DB je 2015. godinu zaključio s neto gubitkom od 1,3 milijarde eura, prvi puta od 2003., zbog izvanrednih otpisa u poslovanju s prijevozom tereta u ukupnom iznosu 1,7 milijardi eura.

Dodatno su poslovanje pritisnuli troškovi štrajka vlakovođa u prvoj polovini godine.

U takvim je okolnostima operativna dobit DB-a u prošloj godini smanjena 17 posto, na 1,76 milijardi eura.

Prihodi su pak prvi puta premašili 40 milijardi eura, dosegnuvši 40,5 milijardi eura, što je 1,9 posto više nego što su iznosili u 2014. godini. U odjelu prijevoza na udaljene destinacije porasli su 2,2 posto, na 132 milijuna eura.

Odjel DB Regio zabilježio je pak 2,5 milijarde putnika koji su koristili usluge autobusnog i regionalnog željezničkog prijevoza, što je 1,2 posto manje nego u godini ranije.

"Iako smo zadovoljni pozitivnim brojkama, moramo također biti samokritični: nismo ostvarili zacrtane ciljeve", zaključio je izvršni direktor Ruediger Grube.

U odjelu za prijevoz tereta obujam prevezenog tereta smanjen je 4,3 posto, na 98,4 milijarde tonskih kilometara. Izvršni direktor odjela Berthold Huber upozorava da je nužna reorganizacija poslovanja, dodajući da će pod lupu doći oko 430 stanica za pretovar tereta. Nije precizirao koliko bi radnih mjesta moglo biti ukinuto.

Njemačka novinska agencija DPA citirala je izvore bliske nadzornom odboru koji su naznačili da bi moglo biti ukinuto 3.500 radnih mjesta.

DB se suočava sa žestokom konkurencijom autobusnih prijevoznika koji prevoze putnike na udaljene destinacije. Mješoviti rezultati DB-a ujedno su se vremenski poklopili s najavom opsežnih ulaganja u poboljšanje kvalitete usluga i mreže.

Prema planovima objavljenim krajem prošle godine Deutsche Bahn želi uložiti 55 milijardi eura u modernizaciju infrastrukture do 2020., od čega bi 35 milijardi trebala namaknuti država a oko 20 milijardi DB.

U ovoj godini DB cilja na prihode od 41,5 milijardi eura i dobit od oko 500 milijuna eura "nakon izvanredne situacije u 2015.", kazao je financijski direktor Richard Lutz.

Osim mjera štednje i poboljšanja efikasnosti poslovanja vrijednih 700 milijuna eura u razdoblju do 2020., u DB-u planiraju i djelomičnu privatizaciju odjela DB Schenker Logistics i DB Arriva.

Njemački su mediji naznačili da vlada nije pretjerano oduševljena tim planovima ali je financijski direktor kazao da je DB vodio "konstruktivne razgovore s vlasnikom" o tim pitanjima.

Tagovi: Deutsche Bahn, Ruediger Grube
PROČITAJ I OVO
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
CLOSING BELL ZSE
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se stabilizirale iznad 77 dolara budući da je prva dražba državnih zaliha u Kini neutralizirala utjecaj globalnih poremećaja u proizvodnji i smanjenih zaliha.
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u petak su završili trgovanje s različitim predznacima, uz nešto niži promet nego dan ranije, a u fokusu investitora ponovno je bila dionica Spana, čija se cijena spustila na 200 kuna.
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
PROBLEMI
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
ZAGREB - Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore su upozorili da je stočarski sektor pred urušavanjem, razmjeri šteta u stočarstvu kreću se od 1,5 do 2 milijarde kuna, zbog čega traže od Vlade i resornog ministarstva donošenje hitnih mjera.
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
PAD
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
ZAGREB - U Hrvatskoj je 2020. godine porasla proizvodnja goveda, ovaca i koza, dok je nastavljen pad proizvodnje mlijeka, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PRIJETI PROPAST
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PEKING - Evergrande nije ponudio bilo kakve informacije o tome je li platio dospjelu tranšu obveznica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE