GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deset najvažnijih događaja u srpskoj kulturi 2014.

Deset najvažnijih događaja u srpskoj kulturi 2014.
SRPSKA KULTURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.12.2014 / 14:36
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Agencija Beta predstavila je listu 10 događaja u kulturi Srbije koji su obeležili 2014. godinu.
Od gostovanja svetski poznatog Glob teatra u Čortanovcima do promena u Zakonu o kulturi...

1. Početak obnove Narodnog muzeja

Dugo očekivana i najavljivana obnova Narodnog muzeja u Beogradu počela je 20. decembra, 11 godina od zatvaranja stalne postavke u tom zdanju. Najavljeno je da će radovi biti završeni 15. maja 2016. godine.

2. Bijenalni Oktobarski salon

Najveća manifestacija savremene vizuelne umetnosti u regionu, Oktobarski salon, odlukom gradske uprave Beograda ubuduće će biti organizovana bijenalno. Odluka je obrazložena uštedama, a najavljeno je da će manifestacija dobiti 50 odsto više novca u odnosu na godišnju sumu i to godinu unapred. U umetničkim krugovima obrazloženje gradskih vlasti nije dobro prihvaćeno, a posebno je kritikovano to što je takva odluka doneta bez prethodne javne debate i konsultacije s članovima Odbora Oktobarskog salona.

3. Gostovanje Beogradske filharmonije u SAD

Prvi put za 91 godinu postojanja, Beogradska filharmonija gostovala je u SAD. Orkestar je nastupio u najprestižnijim koncertnim salama u Čikagu, Klivlendu, Vašingtonu i Njujorku. Prema najavama iz Filharmonije, američka turneja označila je ciljeve i budući pravac u radu članova orkestra. Posle gostovanja u Americi, Beogradska filharmonija nastupala je i u više gradova Švajcarske i Nemačke.

4. Rasprava o izmenama Zakona o kulturi

Srbija je posle 17 godina u avgustu 2009. godine dobila krovni Zakon o kulturi, koji je najavljivan kao prekretnički, ali je još u vreme usvajanja praćen burnim reakcijama i negodovanjem dela javnosti. Proteklih pet godina poseban problem bila je njegova selektivna primena. Nacrt izmena i dopuna tog zakona objavljen je 24. novembra 2014, održane su tri javne rasprave u Nišu, Novom Sadu i Beogradu, a 29. decembra biće organizovano i javno slušanje u Skupštini Srbije. Predloženo je usvajanje Strategije razvoja kulture, kao i izmene statusa reprezentativnih udruženja u kulturi i statusa samostalnih umetnika. Kritike su upućene na definicije kulturnih delatnosti i njihovih oblasti, a pre svega zbog izostavljanja kinematografije i baletske igre.

5. Najava ukidanja nacionalnih priznanja

Nakon što su pre pet godina uvedena priznanja za poseban doprinos kulturi, takozvane nacionalne penzije, Nacrtom izmena i dopuna Zakona o kulturi predloženo je njihovo ukidanje. Prema predloženom rešenju, dobitnici nacionalnih priznanja do kraja života dobijaće tu nagradu, ali se ona više neće dodeljivati. Iz budžeta Srbije godišnje se izdvaja oko tri miliona evra za nacionalna priznanja koja prima oko 450 umetnika, a u javnosti su osporavana prava nekih dobitnika.

6. Promene u upravljanju ustanovama kulture

Pojedine ustanove kulture od nacionalnog značaja još imaju direktore u statusu vršilaca dužnosti, a zbog izbornih procedura smenjeni su i neki upravni odbori. Posle više pokušaja, još nisu predloženi direktori Narodnog pozorišta u Beogradu, Narodne biblioteke Srbije i još nekih ustanova. Skupština Beograda imenovala je direktore 22 ustanove kulture, od kojih je nekoliko već bilo na toj dužnosti. Javnu polemiku izazvala su imenovanja bez konkursa i poštovanja konkursne procedure, kao i odluke lokalnih vlasti o imenovanjima upravnika ustanova kulture bez odgovarajućeg zanimanja.

7. Gostovanje Glob teatra i prvi Šekspir festival u Čortanovcima

Čuveni Glob teatar iz Londona gostovao je u junu u Narodnom pozorištu u Beogradu, a predstavom "Hamlet" otvorio je i Prvi Šekspir festival u Čortanovcima. Festival posvećen Šekspiru osnovao je reditelj Nikita Milivojević. Na prvom festivalu prikazane su savremene svetske produkcije rađene po dramama Vilijama Šekspira, a gostovali su teatri iz Engleske, Amerike, Gruzije, Grčke, Finske, Slovenije i Srbije.

8. Učešće Srbije u međunarodnim projektima kulture

Srbija je postala prva zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji koja je potpisala sporazum o učešću u programu Kreativna Evropa, Evropske komisije. Program Kreativna Evropa nasledio je nekadašnji program Kultura 2007-2013, a do 2020. godine raspolaže budžetom od gotovo milijardu i po evra. Srbija je potpisala i sporazum o učešću u Traduki programu, jednom od najznačajnijih evropskih fondova za finansiranje književnosti, prevodilaštva i izdavaštva.

9. Okupacija bioskopa "Zvezda"

Grupa mladih ušla je u prostorije zatvorenog bioskopa Zvezda u Beogradu, nezadovoljna stanjem u beogradskim bioskopima i kulturi. Članovi neformalnog Pokreta za osvajanje bioskopa zatražili su da se reši problem godinama zatvorenih bioskopskih dvorana. Beogradski bioskopi prodati su zajedno s preduzećem Beograd film, a izuzev nekoliko dvorana koje su u međuvremenu ponovo promenile vlasnika i namenu, ostali bioskopi i dalje su zatvoreni.

10. Upis krsne slave u listu nematerijalne baštine Uneska

Srpska slava upisana je na Uneskovu listu svetske nematerijalne baštine. To je prvo duhovno nasleđe iz Srbije koje je uvršteno u tu listu. Srbija je 2010. godine ratifikovala Uneskovu Konvenciju o zaštiti i očuvanju nematerijalnog nasleđa. Primenom tog dokumenta stvoreni su uslovi da i Srbija može da predlaže elemente nematerijalnog kulturnog nasleđa na Uneskovu reprezentativnu listu.

Tagovi: srpska kultura, Beogradska filharmonija, bioskop Zvezda, Narodni muzej u Beogradu, Ivan Tasovac, Zakon o kulturi, UNESCO
PROČITAJ I OVO
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BAKAR
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da će zahvaljujući novootvorenom rudniku „Čukaru Peki“ kod Bora, Srbija „u nekom trenutku“ postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi.
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi na kraju tjedna Crobex indeksi su blago ojačali, no uz vrlo skroman obujam trgovanja, jer nema poticajnih poslovnih vijesti koje bi potaknule veću aktivnosti investitora.
Dolarov indeks u blagom minusu
FOREX
Dolarov indeks u blagom minusu
LONDON - Dolar je u petak blago oslabio prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, jer su investitori bili nešto skloniji valutama koje percipiraju rizičnijima nakon dobrih vijesti iz Kine.
Svjetske i europske nagrade za lošinjski spa i održivi turizam
NAGRADE
Svjetske i europske nagrade za lošinjski spa i održivi turizam
ZAGREB - Otok Lošinj se ovih dana dodatno potvrdio na međunarodnoj turističkoj mapi, s nagradama malološinjskom hotelu Belleuve za najbolju spa i wellness ponudu u svijetu, te projektu "Lošinjski loger Nerezinac" za drugo mjesto među najboljim europskim projektima održivog kulturnog turizma.
Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
GUBICI
Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
ZAGREB - Svinjogojci u ovome trenutku po jednom tovljeniku od 120 kilograma gube 600, a tovljači junadi po grlu od oko 600 kilograma i 2500 kuna, alarmantne su brojke koje ovih dana iznose hrvatski stočari, piše u petak Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE