" />
"> Deloitte predstavio listu 100 najvećih kompanija u regionu | SEEbiz.eu

Deloitte predstavio listu 100 najvećih kompanija u regionu

Deloitte predstavio listu 100 najvećih kompanija u regionu
ADRIJA TOP 100
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2011 / 16:05
Autor: SEEBiz/Beta
BEOGRAD - Revizorska kuća "Deloitte" predstavila je danas listu 100 najvećih kompanija u Adrija regionu, prema prihodima od prodaje, koja je obuhvatila kompanije iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Makedonije i Crne Gore.
Prva je hrvatska kompanija "Agrokor", sa ostvarenim prihodom od prodaje u 2010. godini od 3,638 milijardi evra.

Najbolje rangirana srpska kompanija je "Delta holding", koja se nalazi na šestom mestu sa prihodom od prodaje u prošloj godini od 1,671 milijardi evra, dok je Naftna industrija Srbije (NIS) na sedmom mestu sa prihodom od 1,566 milijardi evra, Elektroprivreda Srbije (EPS) sa 1,539 milijardi evra prihoda je osma, a energetska kompanije EFT investments je na 10. mestu sa 1,348 milijardi evra prihoda.

Telekom Srbija je na 13. mestu po prihodima od prodaje u prošloj godini (1,095 milijardi evra), ali je ta kompanija najbolja srpska kompanija po ostvarenom neto profitu u 2010. godini od 165 miliona evra, a četvrta je među 10 kompanija sa najvećim neto profitom.

Od srpskih kompanija na listi Adrija Top 100 nalaze se još i "U. S. Steel" koji je na 18. mestu, "Srbijagas" na 19, "YugoRosGaz" na 28, dok je "Victoria Group j" na 32. mestu, a "Tarket" na 36. mestu.

Najuspešniji Slovenci, Crnogorci na začelju

Na listi Adrija Top 100 najviše je kompanija iz Slovenije - 36 i iz Hrvatske - 31, dok je iz BiH prisutno ukupno osam kompanija,od kojih su dve iz Republike Srpske, iz Makedonije ima četiri kompanije, a iz Crne Gore dve.

Kako je danas na konferenciji za novinare kazao partner "Deloitte" Žarko Mijović, na listi Adrija Top 100 dominiraju kompanije iz energetskog sektora i robe široke potrošnje (po 25), dok je 23 iz industrijskog sektora, 10 iz sektora tehnologije, medija i telekomunikacija, osam kompanija je iz farmaceutskog sektora, a slabije zastupljeni su građevinski, transportni i javni sektor sa po pet, tri i jednom kompanijom.

"Od srpskih kompanija sedam je iz energetskog sektora, pet iz sektora robe široke potrošnje, tri iz industrijskog sektora, dve kompanije su iz telekomunikacione industrije i po jedna iz farmaceutskog i građevinskog sektora", kazao je on.

Mijović je naveo i da su srpske kompanije na listi u prošloj godini ostvarile ukupan rast prihoda od 15 odsto u evrima, dok su sve kompanije na listi ukupno ostvarile rast prihoda od prodaje od 9,4 odsto.

Prema njegovim rečima, kompanije na listi Adrija Top 100 su rangirane po osnovu prihoda od prodaje i korišćeni su podaci iz njihovih konsolidovanih finasijskih izveštaja za 2010. godinu. Lista ne sadrži firme kćerke, a svi iznosi su radi uporedivosti preračunati u evro.
Tagovi: Adrija Top 100, Deloitte
PROČITAJ I OVO
Nijemci ustrajni, mnogi će ljetovati u Hrvatskoj
USUSRET LJETU
Nijemci ustrajni, mnogi će ljetovati u Hrvatskoj
BERLIN - Hrvatska je i prije korone bila kod Nijemaca jedna od omiljenih destinacija za ljetni godišnji odmor. Razvoj korona–krize ju je sada učinio atraktivnijom od nekih drugih zemalja u koje Nijemci inače rado odlaze.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti dan zaredom, Ingra dobitnica dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti dan zaredom, Ingra dobitnica dana
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobex indeksi porasli više od pola posto, ostvarivši dobitke peti dan zaredom, a zahvaljujući tome na tjednoj razini su u plusu za više od 4 posto.
Rovinj: Kruzera nema, čekaju se jahte i mega jahte
NAUTIČKI TURIZAM
Rovinj: Kruzera nema, čekaju se jahte i mega jahte
ROVINJ - Šteta je velika, naročito ako se uzme u obzir da je luka Valdibora, koja je domaćin brodovima dužim od četrdeset metara, prošle sezone ugostila osamdesetak kruzera, s oko 24 tisuće ljudi.
Kineski investitori s rekordnim investicijama na burzi u Hong Kongu
REKORDI
Kineski investitori s rekordnim investicijama na burzi u Hong Kongu
HONG KONG – Zakon o sigurnosti u Hong Kongu, koji je već usvojen u Pekingu, postaje snažan poticaj investitorima iz NR Kine da svoja sredstva ulažu u Hong Kong, bez obzira na svakodnevne turbulencije na tržištu kapitala.
Washington odobrio prodaju Kuvajtu 84 rakete Patriot
RAKETE
Washington odobrio prodaju Kuvajtu 84 rakete Patriot
WASHINGTON - Washington je u četvrtak objavio da je odobrio prodaju Kuvajtu 84 rakete Patriot najnovije generacije te pošiljku opreme namijenjene modernizaciji proturaketnih sustava emirata u ukupnoj vrijednosti 1,425 milijarda dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE