GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deloitte: Korona možda ipak neće u potpunosti ugroziti blagdansku kupnju

Deloitte: Korona možda ipak neće u potpunosti ugroziti blagdansku kupnju
SHOPPING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2020 / 14:03
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Covid-19 možda ipak neće potpuno ugroziti blagdanske kupovine, iako zbog zabrinutosti kupci namjeravaju oprezno trošiti - u prosjeku sedam posto manje nego lani, a mijenjaju se i način i mjesto kupovine pa se rast očekuje samo u segmentu internetske potrošnje, dok će sve ostalo pasti, pokazalo je istraživanje Deloittea.

Ta je konzultantska tvrtka u srijedu objavila rezultate "Deloitteva ispitivanja blagdanskih navika potrošača u 2020.: Nove tradicije", koje je obuhvatilo 4.012 potrošača diljem svijeta, a provedeno je internetski od 9. do 25. rujna.

Unatoč poremećajima u ponašanju potrošača i velikom smanjenju maloprodajne potrošnje tijekom godine, covid-19 možda ipak neće potpuno ugroziti razdoblje blagdanske kupovine, iako se značajno mijenja način i mjesto kupovine potrošača, ističu iz Deloittea u priopćenju.

"Ključ uspjeha trgovaca jest fleksibilnost i ponuda opcija koje odgovaraju promjenama u ponašanju kupaca i njihovim novonastalim potrebama - internetska kupovina je jedini segment koji očekuje rast, sve ostalo će zasigurno značajno pasti. One koji uspiju na internetskoj kupovini imaju još priliku barem donekle spasiti blagdansku sezonu", kaže rukovoditelj hrvatskog ureda Deloittea i partner u Odjelu za poslovno savjetovanje Zlatko Bazianec.

Po podacima iz istraživanja, većina je potrošača, njih 71 posto, u sličnoj ili boljoj financijskoj situaciji nego lani, a gotovo 29 posto ih je izjavilo da je financijska situacija njegova kućanstva gora nego protekle godine.

"S obzirom na financijsku neizvjesnost, 38 posto potrošača izjavilo je kako namjerava smanjiti blagdansku potrošnju, što je posljednji put zabilježeno u razdoblju Velike recesije", ističu iz Deloittea.

Zamjećuju kako zabrinutost zbog pandemije i dalje utječe na prelazak potrošača s kupne u trgovini na beskontaktne opcije.

Tako više od polovinu potrošača (51 posto) brine kupnja u trgovini u blagdanskoj sezoni zbog pandemije pa se njih 49 posto neće vratiti svojim navikama iz razdoblja prije pandemije dok se ne pronađe cjepivo.

Potrošači koji su se uglavnom odlučili na internetsku kupnju kao najčešće razloge za to navode kako bi izbjegli gužve (65 posto), jer im je praktičnije kupovati iz svojeg doma (64 posto), zato što žele iskoristiti mogućnost besplatne poštarine ili dostave (60 posto).

Više od dvije trećine (69 posto) potrošača navelo je kako im je draže kupovati u trgovini bližoj domu nego u velikim trgovačkim centrima, a 64 posto će ih sredstava namijenjenih kupnji potrošiti na internetsku kupnju tijekom blagdana.

Prema istraživanju, kupci namjeravaju obaviti svoju blagdansku kupovinu u kraćem razdoblju - otprilike šest tjedana, što je tjedan i pol manje nego proteklih godina.

Najčešći pokloni za blagdane biti će darovne kartice (48 posto) i odjeća (43 posto), a više od 30 posto blagdanske potrošnje odnosit će se na predmete koji nisu darovi.

"U ovo nesigurno doba, cijena, vrijednost i praktičnost najvažniji su čimbenici za kupce, koji su odlučili biti kreativni pri odabiru načina na koji će provesti blagdane s obitelji, prijateljima i kućnim ljubimcima, bez obzira na okolnosti", ističe Bazianec.

Napominje kako će predstojeće blagdansko razdoblje sa sobom donijeti izazove čak i za najbolje lance opskrbe i logistiku. "Veliki su izgledi da će trgovci koji uspješno odrade završne pripreme za ovu sezonu biti donekle zadovoljni i svojim blagdanskim poklonima", zaključuje.

Tagovi: Deloitte, blagdanska kupnja, Zlatko Bazianec, shopping, trgovina
PROČITAJ I OVO
Statista i ITB Berlin: Globalni prihodi od turizma i putovanja u 2021. mogli bi porasti 50 posto
PROGNOZE
Statista i ITB Berlin: Globalni prihodi od turizma i putovanja u 2021. mogli bi porasti 50 posto
LONDON - Unatoč pandemijskoj krizi i velikom padom turizma u 2020. te nastavku negativnih trendova na početku 2021., svjetski turistički analitičari i stručnjaci ipak predviđaju određeni oporavak tržišta s mogućim povećanjem globalnog prihoda od putovanja i turizma za više od 50 posto u odnosu na 2020.S
EU će morati uvoziti šećer, proizvodnja pala 10%
ŠEĆER
EU će morati uvoziti šećer, proizvodnja pala 10%
BRUXELLES - Proizvodnja šećera u EU i Velikoj Britaniji od prošlogodišnjeg roda šećerne repe mogla bi biti niža za 10 posto u odnosu na prethodnu godinu, pa će EU morati uvoziti šećer, prenosi internet portal agroklub.rs.
U Sloveniji 100.000 litara piva kojem je istekao rok trajanja
PIVO
U Sloveniji 100.000 litara piva kojem je istekao rok trajanja
LJUBLJANA - Zbog epidemije koronavirusa slovenski pivari imaju na tržištu i u zalihama najmanje 100.000 litara piva kojem je istekao rok trajanja, obznanilo je Udruženje slovenskih pivovara te pozvalo vladu na hitnu pomoć.
UGP i Nacionalna udruga ugostitelja predlažu mjere za spas poduzetnika od propasti
PRIJEDLOZI
UGP i Nacionalna udruga ugostitelja predlažu mjere za spas poduzetnika od propasti
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika i Nacionalna udruga ugostitelja poslali su dopis Vladi Republike Hrvatske i Nacionalnom stožeru civilne zaštite u kojemu su upozorili na procesne manjkavosti u postupku kreiranja te donošenja odluka kojima se u potpunosti ili djelomično ograničava rad.
Beogradska berza: Sumoran završetak trgovačke nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Sumoran završetak trgovačke nedelje
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze su poslednjeg trgovačkog dana u ovoj sedmici povećali gubitke, kako na dnevnom tako i na nedeljnom nivou, a trgovanje akcijama i državnim obveznicama je bilo razočaravajuće.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE