GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deficit na kraju maja 24,5 milijardi dinara

Deficit na kraju maja 24,5 milijardi dinara
BUDŽET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2015 / 11:50
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Deficit budžeta Srbije u prvih pet meseci ove godine iznosi 24,5 milijardi dinara, a uključujući zajmove za projektne rashode deficit je 29,3 milijarde dinara.
U maju su, prema podacima koje je objavilo Ministarstvo finansija, ostvareni prihodi od 71,4 milijarde dinara, a rashodi od 76,6 milijardi dinara što je, kako se navodi na sajtu Ministarstva, rezultiralo mesecnim deficitom od 5,2 milijarde dinara.

Poreski prihodi u maju su iznosili 62,4 milijarde dinara, a donacije 0,1 milijardu dinara. Po osnovu PDV u maju je naplaćeno 36,8 milijarde dinara.

Na visok prihod, navode da je značajno uticala dinamika isplate povraćaja PDV s obzirom da je veći deo povraćaja dospeo početkom juna, umesto krajem maja.

Kao i u slučaju povraćaja PDV, tako je i deo majskih akciza uplaćen u junu što je uticalo na niži prihod u odnosu na prethodni mesec.

Prihod po osnovu akciza u maju je iznosio je 12,7 milijardi dinara, a po osnovu poreza na dobit je viši u odnosu na prethodne mesece s obzirom da raste uplata poreza po osnovu godišnjeg obračuna.

U Ministarstvu objašnjavaju da, pošto je krajnji rok za obračun i uplatu 30. jun, ovog meseca se očekuje najveći prihod po osnovu ovog poreskog oblika.

"Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 8,8 milijardi dinara i za razliku od prethodnih meseci nije bilo značajnih uplata vanrednih prihoda", preciziraju na ovoj adresi.

Transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja iznosili su 18,1 milijardu dinara, a najveći deo se odnosi na transfer za penzije u iznosu od 17,1 milijarde dinara. "Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 19,1 milijardi dinara", stoji u saopštenju.

Na nivou opšte države u periodu januar - maj, zabeležen deficit u iznosu od 27,2 milijardi dinara, dok je deficit u maju iznosio 5,1 milijardu dinara.

Vojvodina je zabeležila suficit od 1,7 milijardi dinara, RFZO je, takode, u suficitu u iznosu od 2,2 milijarde dinara, dok je PIO fond zabeležio deficit od 3,4 milijarde dinara. Na nivou lokalnih samouprava suficit iznosi 7,2 milijarde dinara, od čega je samo u maju ostvaren suficit od 3,3 milijarde dinara zahvaljujući uplati kvartalnih obaveza po osnovu poreza na imovinu.

Tagovi: deficit, srpski deficit, budžet
PROČITAJ I OVO
Europska tržišta pala četvrti dan zaredom
LOŠA SERIJA
Europska tržišta pala četvrti dan zaredom
FRANKFURT - Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica pale četvrti dan zaredom, skliznuvši blizu najnižih razina u mjesec dana, jer su ulagači zabrinuti zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u Europi.
Azijska tržišta: Neizvjesnosti iz SAD-a spustile indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Neizvjesnosti iz SAD-a spustile indekse
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, zbog neizvjesnosti u vezi pregovora o novim gospodarskim poticajima u SAD-u, ali i zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.
 Wall Street blago pao, u fokusu pregovori u Washingtonu
AMERIČKO TRŽIŠTE
 Wall Street blago pao, u fokusu pregovori u Washingtonu
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago pale, nakon nesigurnog trgovanja, dok se u Washingtonu vode pregovori o novim poticajnim gospodarskim mjerama.
Dionice AstraZenece tonu nakon informacije o smrti volontera
REAKCIJA TRŽIŠTA
Dionice AstraZenece tonu nakon informacije o smrti volontera
LONDON - Dionice AstreZenece skliznule su s pozitivnog u negativni teritorij nakon informacije o smrti volontera tijekom testiranja cjepiva protiv koronavirusa.
Liege ima i treću željezničku vezu s Kinom
POVEZANOST
Liege ima i treću željezničku vezu s Kinom
LIEGE - Nakon direktne linije između Liegea i Zhengzhoua i između Liegea i Yiwua, ovaj belgijski lučki grad sada ima treću direktnu vezu s Kinom – sa gradom Chengdu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE