GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deficit budžeta Srbije u prva četiri meseca 13,1 milijarda dinara

Deficit budžeta Srbije u prva četiri meseca 13,1 milijarda dinara
MINUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2016 / 10:52
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Deficit budžeta Srbije u prva četiri meseca ove godine iznosio je 13,1 milijardu dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.
"Deficit budžeta Republike, prema široj definiciji koja u rashode uključuje i projektne zajmove koji nisu deo budžeta, ali pripadaju nivou Republike, iznosi 22,6 milijardi dinara", navelo je to ministarstvo.

Kapitalni rashodi finansirani iz projektnih zajmova veći su u periodu januar-april za 6,1 milijardu dinara, u odnosu na isti period prethodne godine.

U aprilu su, kako navode, ostvareni prihodi u iznosu od 85,9 milijardi dinara, rashodi su iznosili 90,1 milijardu dinara, dok je deficit bio 4,2 milijarde dinara. Poreski prihodi iznosili su 75,9 milijardi dinara.

Navodi se da se u aprilu uplaćuju tromesečne obaveze po osnovu PDV-a, tako da najveći deo poreskih prihoda čini ova poreska kategorija na osnovu koje je naplaćeno 43,4 milijarde dinara.

Prihod od akciza iznosio je 19,9 milijardi dinara i ima rastući trend, s obzirom na to da slabe efekti formiranja zaliha akciznih proizvoda i da se proizvodnja i uvoz ovih proizvoda vraćaju u normalan tok.

Ministarstvo navodi da su preostali poreski prihodi naplaćeni u skladu sa očekivanjima. Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 9,5 milijardi dinara, a po osnovu donacija je uplaćeno 0,5 milijardi.

Najveće stavke na rashodnoj strani bili su rashodi za zaposlene, transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (Fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) i otplata kamata.

Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 18,8 milijardi dinara. Transferi OOSO iznosili su 20,8 milijardi, od čega je transfer PIO fondu iznosio 18,2 milijarde dinara.

Isplata poljoprivrednih subvencija i podsticajnih sredstava za recikliranje najviše su doprineli rastu subvencija, dok je nabavka obaveznih rezervi nafte glavni faktor visokih kapitalnih izdataka u ovom mesecu.

Kako se navodi, na nivou države u prva četiri meseca zabeležen je deficit u iznosu od 26,7 milijardi dinara.

Posmatrano po nivoima države, suficit AP Vojvodina iznosio je 0,1 milijardu dinara, a zbirni suficit lokalnih samouprava 2,9 milijardi dinara.

PIO fond je zabeležio deficit u iznosu od 5,2 milijardi dinara, s obzirom na značajan depozit iz prethodne godine.

Fond SOVO je u deficitu od 0,3 milijarde, a Nacionalna služba za zapošljavanje i RFZO su zabeležili suficite u iznosu od 0,5, odnosno 3,7 milijarde dinara.

Ministarstvo finansija navodi da je suficit RFZO posledica dinamike isplata plata, pošto se u januaru u zdravstvu isplaćuje samo pola mesečne zarade.

Putevi Srbije i Koridori Srbije se, kako je objavljeno, u najvećoj meri finansiraju iz kredita, pa je njihov ukupan deficit iznosio 5,7 milijardi dinara.

Tagovi: deficit budžeta Srbije
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar gubitnik dana, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar gubitnik dana, indeksi pali
ZAGREB - Još jedan dan slabog prometa s negativnim predznakom na Zagrebačkoj burzi.
Jahtaši: Stožer donio katastrofalnu odluku koja bi mogla uništiti sezonu
NAUTIČARI
Jahtaši: Stožer donio katastrofalnu odluku koja bi mogla uništiti sezonu
PULA - Stožer je krajem protekloga tjedna donio katastrofalnu odluku koja bi mogla uništiti sezonu, žale se jahtaši.
Dolarov indeks blago ojačao
FOREX
Dolarov indeks blago ojačao
LONDON - Dolar je u utorak blago ojačao prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta u relativno mirnom trgovanju na međunarodnim tržištima, jer američko-kineske napetosti i porast novih slučajeva koronavirusne zaraze navode ulagače na oprez.
Zagrebačka burza: Prijepodnevni promet manji od milijun kuna
ZSE INTRADAY UPDATE
Zagrebačka burza: Prijepodnevni promet manji od milijun kuna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak prijepodne indeksi su blago oslabili, uz nastavak skromnog obujma trgovanja uoči skorašnjeg početka sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija.
Hrvatska među 20 najtraženijih svjetskih destinacija na francuskom tržištu
SIGNALI
Hrvatska među 20 najtraženijih svjetskih destinacija na francuskom tržištu
ZAGREB - Da je Hrvatska među najtraženijim inozemnim turističkim destinacijama na tržištu Francuske pokazuju podaci MisterFly-a, jednog od najvećih francuskih online distributera specijaliziranih za prodaju aviokarata, najam vozila i hotelski smještaj, izvijestila je direktorica Predstavništva HTZ-a u Francuskoj Danijela Mihalić Đurica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE