GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dechra Pharmaceuticals kupuje 63,3% udjela u Generi za 51,4 milijuna eura

Dechra Pharmaceuticals kupuje 63,3% udjela u Generi za 51,4 milijuna eura
VELIKI POSAO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2015 / 09:03
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Britanska tvrtka Dechra Pharmaceuticals PLC najavila je u ponedjeljak potpisivanje uvjetovanog ugovora o kupnji 63,3 posto dioničkog udjela u hrvatskoj Generi, koji daje 69 posto glasačkih prava, za što nudi 23,66 eura ili 179,60 kuna po dionici.
Dechra, međunarodni specijalist za veterinarske lijekove, tako nudi 51,4 milijuna eura za ukupni udio u dioničkom kapitalu, u gotovinskoj vrijednosti, bez zaduživanja. Taj će iznos u cijelosti biti isplaćen u gotovini i financiran iz Dechrinih postojećih zaduženja, navodi se u priopćenju.

Iznos od 23,66 eura po dionici predstavlja 42,5 posto premije na zaključnu cijenu od 126 kuna u petak, 31. srpnja, odnosno 81,6 posto premije na osnovu prosječne cijene u posljednja tri mjeseca.

Prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava, uvjetovana ponuda za kupnju dionica u vlasništvu većinskog dioničara zahtijeva od tvrtke Dechra i obveznu ponudu za preostale dionice tvrtke Genera. Obvezna ponuda postaje uvjet za preuzimanje u trenutku kad stekne ukupan broj dionica koje osiguravaju 75 posto glasova na glavnoj skupštini društva, navodi se u priopćenju.

Genera, najstariji i najveći proizvođač veterinarsko-medicinskih proizvoda u Hrvatskoj, ima snažan tržišni udio na lokalnom tržištu i tržištima susjednih zemalja, a djeluje u tri poslovna područja: Veterina – koje ostvaruje najveći dio prihoda, potom Agrokemikalije i Lijekovi za ljude. Tijekom posljednjih nekoliko godina cjepiva su postala važan dio Poslovnog područja Veterina. Tvrtka Genera uložila je znatna sredstva u razvoj cjepiva za perad, uključujući i regulatorne podneske u EU i ostalim zemljama.

U prošloj godini Genera je ostvarila ukupni prihod od 28,4 milijuna eura, EBITDA-u od 3,1 milijun eura i dobit prije oporezivanja u iznosu od 0,4 milijuna eura. Ukupna bruto vrijednost imovine krajem godine iznosila je 44,6 milijuna eura, a vrijednost neto imovine 19,7 milijuna eura.

Preuzimanje dioničkog udjela u Generi Dechri će omogućiti jedinstvenu priliku za ulazak na tržište cjepiva te će na taj način znatno proširiti svoj portfelj farmaceutskih proizvoda za životinje koje se uzgajaju za hranu, kaže se u priopćenju.

Šira ponuda proizvoda omogućit će Dechri snažniju prisutnost na rastućim tržištima. Usto, Genera je u postupku registracije najčešće korištenih cjepiva za brojlere u EU, što će poboljšati prodaju Dechrinih farmaceutskih proizvoda za životinje koje se uzgajaju za hranu u Zapadnoj Europi.

Preuzimanje Genere donijet će Dechri i tri nova prodajna područja te povećati proizvodne sposobnosti pristupom specijalističkim znanjima te nižim troškovima proizvodnje. Sama transakcija bit će prihodovno neutralna tijekom prve dvije godine, s prognozama rasta prihoda nakon tog razdoblja.

"Ovo je iznimno pozitivan korak, kako za Dechru tako i za Generu, tvrtku s kojom dugo poslujemo te uistinu želimo surađivati s iskusnim timom Genere u daljnjoj izgradnji poslovanja. Vjerujemo da ovo preuzimanje predstavlja atraktivnu ulaznu strategiju na tržište cjepiva za perad, s dugoročnim potencijalom širenja tog segmenta poslovanja i na druge životinjske vrste. Preuzimanje je u skladu s našom poslovnom strategijom bržeg širenja na nova tržišta i širenja ponude naših farmaceutskih proizvoda za životinje koje se uzgajaju za hranu. Iako se očekuje da će transakcija biti prihodovno neutralna tijekom prve dvije godine poslovanja, nudi nam velike mogućnosti u ostvarenju dugoročnih ambicija", rekao je Ian Page, izvršni direktor tvrtke Dechra.

Tu transakciju još mora dobiti odobriti hrvatska regulatorna agencija, a plasiranje obvezne ponude očekuje se u rujnu, dok bi sama transakcija trebala biti dovršena do studenog 2015. godine.

Tagovi: Dechra Pharmaceuticals, Genera, ZSE:VERN-R-A, Veterina, Agrokemikalije, Lijekovi za ljude
PROČITAJ I OVO
Hrvatska tragedija: Čak i da su zakonski favorizirani, domaći proizvodi ne mogu pokriti potrebe tržišta
HRANA
Hrvatska tragedija: Čak i da su zakonski favorizirani, domaći proizvodi ne mogu pokriti potrebe tržišta
ZAGREB - U Hrvatskoj i nema dovoljno proizvodnje koja bi pokrila 85% polica trgovačkih lanaca, a k tome je i usitnjena, definitivno skupa i nekonkurentna.
Azijska tržišta: Nove američko-kineske napetosti prigušile rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nove američko-kineske napetosti prigušile rast
ŠANGAJ - Na azijskim burzama najvažniji indeksi u srijedu su bili tek u blagom plusu, izbrisavši ranije dobitke nakon što je službeni Peking zaprijetio sankcijama SAD-u, dok je tečaj eura na najvišoj razini prema dolaru u zadnja četiri mjeseca u očekivanju da će EU čelnici dogovoriti pomoć gospodarstvu.
Wall Street u plusu zahvaljujući potražnji za energetskim dionicama
SNAŽAN RAST
Wall Street u plusu zahvaljujući potražnji za energetskim dionicama
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak najvažniji indeksi porasli, pri čemu Dow Jones za više od 500 bodova, zahvaljujući pojačanoj kupnji dionica energetskih kompanija, dok se investitori pripremaju za jednu od najlošijih sezona objava kvartalnih korporativnih zarada od 2008 godine.
Manje od 6.000 Amerikanaca izrazilo želju za ljetovanjem u Hrvatskoj
SLABO
Manje od 6.000 Amerikanaca izrazilo želju za ljetovanjem u Hrvatskoj
ZAGREB - Hrvatska je u ovom trenutku jedina članica Europske unije u koju državljani Sjedinjenih Američkih Država mogu doći kao turisti, piše američki Forbes. Nedavno je i New York Times objavio listu zemalja u koju američki državljani mogu ići na ljetovanje.
Zagrebačka burza: Valamar gubitnik dana, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar gubitnik dana, indeksi pali
ZAGREB - Još jedan dan slabog prometa s negativnim predznakom na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE