GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Debeljak: Vlada želi uništiti Brodosplit

Debeljak: Vlada želi uništiti Brodosplit
OPTUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2015 / 13:48
Autor: SEEbiz
SPLIT - U pismu koje je krajem prošlog mjeseca poslao Ministarstvu gospodarstva, premijeru, Ministarstvu rada, predsjednici države, direktoru “Jadranbroda” te predstavništvu Europske komisije u Republici Hrvatskoj, Tomislav Debeljak, vlasnik Brodosplita, u čak 20 točaka izražava nedvosmisleno nezadovoljstvo onim što je država, ponajprije Vlada, učinila i propustila učiniti u protekle dvije godine otkako je započela privatizacija škvera.

Duh pisma oslikava Debeljakov zaključak:

“Ne možemo se oteti dojmu da smo u mnogočemu onemogućeni u provođenju restrukturiranja zbog nerazumijevanja procesa, krivih pretpostavki, predrasuda i nepoznavanja situacije od strane Prodavatelja, te inzistiranjem na rješenjima koja štete poslovanju Brodosplita kao rezultat pritiska Prodavatelja.” Prodavatelj je, naravno, država, točnije Vlada, odnosno Ministarstvo gospodarstva – oni su državna brodogradilišta prodavali privatnicima, među ostalima i Debeljaku. Nasuprot državi, “mi smo”, stoji u završnoj rečenici, “u potpunosti usmjereni na provođenje ciljeva i postizanje održivosti ‘Brodosplita’, te unatoč svemu nismo odustali od toga”, prenosi Slobodna Dalmacija.

Debeljak tvrdi da se Vlada prema “Brodosplitu” odnosi lošije nego prema ostalim brodogradilištima, što je, prema navodima iz njegova pisma, rezultiralo ozbiljnim poslovnim štetama, kako splitskom škveru, tako i njegovoj tvrtki DIV. Niz primjedbi u pismu doima se posljedicom kasnog buđenja, jer riječ je o činjenicama koje je znao, ili je morao znati, kada je kupovao škver.

Na što se žali? A na što ne? Zbog Vladina kolebanja oko izdavanja avansnih garancija propao mu je, piše, posao s norveškim naručiteljem, dok su avansne garancije za izgradnju broda za državnu tvrtku “Plovput” izdane nakon 124 dana, umjesto ugovorenih 45, što je za posljedicu imalo bančinu blokadu 22 milijuna škverskih kuna depozita. Veli i da je “Brodosplitova” imovina procijenjena “najmanje od svih drugih brodogradilišta uzimajući u obzir realnu tržišnu cijenu”, dok su “Brodosplitovi” troškovi restrukturiranja najveći, kao i “obavezni vlastiti doprinos” restrukturiranju od 2,4 milijarde kuna. Žali se na činjenicu da je “iznos državnog doprinosa od 404 milijuna kuna” “Brodosplitu” isplaćen 2012. godine, prije privatizacije i “utrošen na pokrivanje troškova poslovanja bez ikakvog utjecaja na restrukturiranje”. Smeta mu što od svih privatiziranih škverova jedino “Brodosplit” ima “koncesijsku naknadu temeljenu na prometu društva u restrukturiranju... znači da je ‘Brodosplit’ opterećeniji do sada za cca 35 milijuna kuna od drugih privatiziranih brodogradilišta”.

Smatra lošim i to što je njegovo brodogradilište, jedino u državi, ušlo u privatizaciju s društvima-kćerima, dok su, na primjer, neka poduzeća izdvojena iz riječkog “Trećeg maja” ostala u portfelju države.

Nezadovoljan je splitskim Upravnim sudom koji “ni skoro dvije godine nakon zaprimanja naše tužbe nije našao za shodno zakazati raspravu” – “Brodosplit”, naime, tužbom traži 13,5 milijuna kuna plaćenog PDV-a koje, kako piše, “zadržava” Porezna uprava. Ističe kako država neredovito izvršava svoje obveze, a u 2013. godini uopće nije sudjelovala u restrukturiranju u iznosu od 80 milijuna kuna, zbog čega se njegov DIV dodatno zadužio “uz sve teškoće vezano za vlastitu likvidnost”...

Tagovi: Brodosplit, Tomislav Debeljak, DIV, Vlada RH
PROČITAJ I OVO
U budućnosti i konoplja među autohtonim paškim proizvodima
KONOPLJA
U budućnosti i konoplja među autohtonim paškim proizvodima
PAG - Paška tvornica sira Gligora sudjelovala je na dva prestižna međunarodna natjecanja - Svjetskom prvenstvu u siru (WCCC) u Wisconsinu i Great Taste Awards 2020 u Velikoj Britaniji.
Urušavanje cijene zlata
TEŽAK UDARAC
Urušavanje cijene zlata
NEW YORK - Plemeniti metali pretrpjeli su ovoga tjedna težak udarac, dijelom zbog jačeg dolara, dijelom zbog smanjenih očekivanja visoke inflacije.
Svjetska tržišta: Wall Street na gubitku četvrti tjedan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street na gubitku četvrti tjedan zaredom
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, pri čemu je Wall Street bio na gubitku četvrti tjedan zaredom, jer se ulagači plaše da će drugi val širenja koronavirusa u svijetu usporiti oporavak najvećih svjetskih gospodarstava.
Dolar prošloga tjedna ojačao 1,8 posto, najviše u šest mjeseci
TJEDNI FOREX
Dolar prošloga tjedna ojačao 1,8 posto, najviše u šest mjeseci
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema košarici valuta prošloga tjedna ojačao 1,8 posto, što je njegov najveći tjedni dobitak u šest mjeseci jer ulagače zabrinjava usporavanje oporavka najvećih svjetskih gospodarstava.
Cijene platine ove godine padaju, ali...
PLEMENITI METALI
Cijene platine ove godine padaju, ali...
LONDON - Cijene zlata povećale su se za 20 posto u 2020. godini, a ranije ove godine dostigle su svoj rekord. Srebro i paladij također su sve skuplji, dok je cijena platine pala za gotovo 15 posto. Ipak, stručnjaci kažu da bi platina uskoro mogla prestići svoje rivale.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE