GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Debeljak odbio ugovor s Vladom o nadzoru troškova

Debeljak odbio ugovor s Vladom o nadzoru troškova
BRODOSPLIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2015 / 22:33
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
SPLIT - Prema neslužbenoj informaciji, Tomislav Debeljak, vlasnik "Brodosplita", nije htio potpisati izmjene programa restrukturiranja brodogradilišta koje mu je ponudilo Ministarstvo gospodarstva.
Slobodna Dalmacija nije uspjela dobiti službenu potvrdu, a u Ministarstvu su odbili zahtjev da o ovoj temi razgovaramo s ministrom Ivanom Vrdoljakom ili s nekim od njegovih suradnika zaduženih za pregovore s vlasnikom škvera, s obrazloženjem da sada nije vrijeme i da su pregovori u "osjetljivoj fazi". Stoga ne znamo sadržaj Debeljakovih primjedbi, tek iz Ministarstva gospodarstva poručuju kako su mu uputili konačnu verziju programa, ali su nakon njegova odbijanja spremni "razgovarati oko nekih detalja".

Uspiju li se suglasiti, to neće biti kraj. Izmijenjeni program restrukturiranja ide u Europsku komisiju i stupit će na snagu bude li i ona zadovoljna sadržajem. Privatizacija brodogradilišta bila je, naime, jedan od uvjeta za hrvatsko pristupanje Europskoj uniji i bez njezina odobrenja nisu moguće izmjene ugovorenih odredbi.

Ministarstvo želi mijenjati i odredbe o nadzoru restrukturiranja, jer izvještaji Državnoga ureda za reviziju već dvije godine - pozivajući se na podatke "Hrvatske brodogradnje - Jadranbroda", državne tvrtke zadužene za praćenje restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta – bilježe nenamjensko trošenje državnih subvencija u "Brodosplitu".

S druge strane, u ožujku smo objavili pismo u kojem Debeljak u čak dvadeset stavki nabraja što sve predbacuje državi. Obje strane navode restrukturiranje "Brodosplita" kao loš primjer, samo što država smatra da je problem u primjeni, a ne u modelu, dok Debeljak sumnja u model.

Tako u nedavnom revizorskom izvještaju piše da su od tri privatizirana hrvatska brodogradilišta "najznačajnija odstupanja" u provedbi programa restrukturiranja 2014. godine "kao i za 2013. utvrđena u realizaciji ugovora o prodaji i prijenosu dionica Brodograđevne industrije Split".

Debeljak je, pak, u pismu tvrdio kako samo "Brodosplit" ima "koncesijsku naknadu temeljenu na prometu društva u restrukturiranju" te kako "nisu poštovani isti kriteriji kod privatizacije ostalih brodogradilišta", pa je jedino "Brodosplit" u privatizaciju ušao s poduzećima - kćerima, "za razliku do '3. maja' koji je izdvojio određena poduzeća i ostavio ih u portfelju države". Nakon što je prošlogodišnji revizorski izvještaj dospio u javnost, žalio se i na medijske objave koje "potpuno iskrivljuju i subjektivno opisuju provođenje restrukturiranja s potpuno birokratskih načela".

Interesantno je i kako već drugu godinu izostaje reakcija službi zaduženih za istraživanje mogućih kaznenih djela na revizorske tvrdnje da se novac u "Brodosplitu" ne troši namjenski. Ili ne vjeruju revizorima, ili imaju "mig" da se ne miješaju, jer država nema rezervni plan.

Tagovi: Brodosplit, Tomislav Debeljak, Ivan Vrdoljak
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Drugi uzastopni rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Drugi uzastopni rast indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta jer su ulagači procijenili da je dobra prilika za kupnju dionica nakon oštrog pada cijena proteklih tjedana.
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
SKOK INDEKSA
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle jer su ulagači procijenili da je povoljna prilika za kupnju nakon što su burzovni indeksi pali četiri tjedna zaredom.
Zagrebačka burza: Skroman promet, Viro gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skroman promet, Viro gubitnik dana

ZAGREB - Uz skroman redovni promet dionicama, glavni dionički indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su blago korigirani, uz različite predznake.

Savjet Hanfe: Financijski sektor u 2020. može izdržati teret koronakrize
PROGNOZE
Savjet Hanfe: Financijski sektor u 2020. može izdržati teret koronakrize
ZAGREB - Savjet Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u ponedjeljak je razmatrao utjecaj koronakrize na sektor financijskih usluga, ustvrdivši da da su procijenjeni gubici fondovske industrije u ovoj godini manji od njihovih dobitaka iz 2019., a i bilance osiguravajućih društava mogu podnijeti novi šok na tržištima.
UMFO: Uvođenje eura značajno će povećati likvidnost imovine mirovinskih fondova
MIROVINCI
UMFO: Uvođenje eura značajno će povećati likvidnost imovine mirovinskih fondova
ZAGREB - Uvođenje eura ukinut će ili bitno smanjiti valutne i kreditne rizike, a imovina mirovinskih fondova bit će znatno likvidnija, rečeno je u ponedjeljak na skupu o utjecaju uvođenja eura za mirovinske fondove u Hrvatskoj, u organizaciji Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE