GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Debata Milanovića i Plenkovića: Velike koalicije neće biti

Debata Milanovića i Plenkovića: Velike koalicije neće biti
SUČELJAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2016 / 22:10
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Iz dvosatne debate Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića možda je najzanimljivije ono što smo čuli u posljednje dvije minute.
Obojica, zasad, odbijaju ideju o velikoj koaliciji. Milanović je o tome rekao da očekuje da će formiranje vlade ići teško i da dominacije jedne stranke neće biti. Plenković je uvjeren u pobjedu HDZ-a, a ranije tijekom debate je rekao kako očekuje da će razgovarati s Mostom o formiranju Vlade.

Jedan o drugom govorili su pohvalno.

"Andrej je jedan od najboljih hrvatskih diplomata, profesionalan, pedantan, hladan, nije ekscentričan i uživa visoku reputaciju", rekao je Milanović za svog protukandidata.

Plenković je pak rekao kako je Milanović bio vrlo dobar diplomat, ali i dodao kako mu je žao što nije bio tako dobar premijer.

Prvi set pitanja odnosio se na gospodrstvo i financije, a prvo se pitanje odnosilo na opću stopu PDV-a.

Plenković je podsjetio kako je Milanovićeva vlada na samom početku mandata povećala opću stopu PDV-a sa 23 na 25 posto te najavio kako će HDZ u drugoj godini mandata smanjiti tu stopu prvo na 24, a na kraju mandata i na 23 posto. Manjak namjeravaju pokriti rastom, od pet posto koji planiraju ostvariti do 2020., rekao je Plenković. Najavio je i reformu poreza na dobit i poreza na dohodak

Milanović je replicirao podsjetivši kako su svi dosadašnji predsjednici HDZ-a najavljivali smanjenje PDV-a, ali kao se to nikada nije dogodilo te dodao kako u drugoj godini mandata i SDP planira smanjenje stope PDV-a. "U prvoj godini nikako, budimo iskreni prema građanima, tu moramo govoriti istinu", kazao je Milanović, koji smatra kako je smanjenje PDV-a već u prvoj godini nemoguće zbog činjenice da je Hrvatska u proceduri prekomjernog deficita.

Najavio je pomicanje granice nakon koje se naplaćuje najviša stopa poreza na dohodak prema gore.

"Za razliku od Vlade Zorana Milanovića koja jedigla stopu PDV-a za dva posto, obećavam vam da će Vlada HDZ-a koju ću ja predvoditi to promijeniti", uzvratio je Plenković. Kazao je kako će, za razliku od SDP-ove vlade, koja je radila parcijalne promjene, HDZ provesti cjelovitu reformu poreznog sustava.

Upitan treba li uvesti porez na nekretnine, Milanović je odgovorio kako je riječ o ideji Europske komisije te kazao kako SDP ne namjerava uvoditi takav porez. "Od toga neće biti ništa, zato što je način na koji su hrvatski građani stjecali nekretnine, naročito u vrijeme generacije mojih roditelja i roditelja gospodina Plenkovića, to nisu radili kao spekulanti, nego su godinama ulagali u te nekretnine i sada ih na to ne treba udariti porez", rekao je Milanović i poručio kako neće biti novih poreza.

Na pitanje o zapošljavanju, Milanović je potvrdio kako SDP planira u idućem mandatu zaposliti 145 tisuća ljudi, ali i naglasio kako je riječ o dinamičnom procesu. Ustvrdio je da je 2011. preuzeo 300 tisuća nezaposlenih, a vladi u odlasku spočitnuo kako je prva koja se nije uspjela zadužiti u inozemstvu, zbog političke nestabilnosti u zemlji.

Na to je replicirao Plenković, koji je uvjerenm da je vlada postupila odgovorno odbivši nepovoljna zaduživanja. "Mislim da je to odgovoran pristup, a vidite kakve ove godine rezultate postižemo i glede smanjenja deficita i gospodarskog rasta. Ova vlada je napravila i vrlo kvalitetan razvojni proračun i napravila nacionalni program reformi koji je dobio najbolje ocjene Europske komisije, puno bolje nego vlada SDP-a", rekao je.

Milanović je uzvratio kako se vlada nije zadužila zato što je, zbog političke nestabilnosti u zemlji i nepovjerenja u vladu kamata bila "neshvatljivo visoka". "Zadnja kamata po kojoj smo mi izdavali euroobveznice je bila jedva tri posto. Onis u uspjeli u roku od pola godine to dić na pet posto", kazao je Milanović.

Plenković je na to najavio kako će ključ njegove politike biti osigurati političku stabilnost. "Želim da HDZ projicira ono što jest, dakle pouzdana, stabilna stranka i da vrati vjerodostojnost politici i našem angažmanu", poručio je Plenković i dodao kako će iduća vlada imati stabilnu većinu.

Na pitanje o najavi HDZ-a da će zaposliti 180 tisuća ljudi, kazao je kako HDZ želi uloviti korak s drugim državama u okruženju, što želi postići rastom i mjerama prema poduzetnicima i mladima. Najavio je povećanje osobnog odbitka na 3750 kuna, na što je reagirao Milanović, upozorivši da bi takva mjera jedinicama lokalne samouprave, kojima pripada porez na dohodak, oduzela pet milijardi kuna.

Plenković je odgovorio da će se to kompenzirati drugim mjerama, među ostalim, tako da porez na promet nekretnina u cijelosti bude prihod lokalne samouprave.

Obojica predsjednika suglasna su da izgrađene autoceste ne treba monetizirati. Plenković smatra da autoceste koje su izgrađene novcem poreznih obveznika treba financijski restrukturirati i osigurati kvalitetniju naplatu cestarine.

Milanović je replicirao kako autoceste nisu građene iz proračuna, nego kreditima. "Na to više nećemo ići, shvatili smo poruku ljudi, iz nekih grešaka učimo, dignuta je velika galama oko toga", rekao je Milanović.

Plenković je najavio povećanje izdvajanja za drugi mirovinski stup za jedan postotni bod, na što je Milanović reagirao tvrdnjom da to košta milijardu i pol kuna, no Plenković je ustrajao da neće biti nikakvog troška, budući da izdvajanja ostaju na 20 posto, samo što se umanjuje izdvajanje za prvi, a povećava za drugi stup.

Obojica lidera smatraju kako mađarski MOL mora poštovati ugovorene obveze prema INA-i protive se zatvaranju rafinerije u Sisku, a razlikuju se u tumačenju tko je glavni krivac za probleme s MOL-om.

Milanović je najavio da će pregovorima pokušati vratiti INA-u Hrvatskoj.

"Arbitraže u Ženevi i New Yorku koje je pokrenula moja vlada zbog katastrofalnih veleizdajničkih ugovora o plinskom biznisu to su također potencijalne tri milijarede s kamatama, kuna koje ćemo možda ako ne uspijemo platiti MOL-u to također košta, to vaši planovi ugrožavaju. Mi ćemo INA-u probati vratiti Hrvatskoj pregovorima s MOL-om. Uvjeren sam da je to moguće, dakle nacionalnim dioničarstvom jer ovako dalje ne ide. U to nas nije uveo SDP nego HDZ i Ivo Sander", kazao je Sanader.

Plenković je uzvratio kako su ključna upravljačka prava MOL-u prenesena još 2003., kada je mašarska strana dobila pravo veta. Plenković je nezadovoljan stanjem u poljoprivredi. "Vidjeli ste što je sve ostalo nerealizirano od ministra Jakovine", kazao je Plenković, na što je Milanović uzvratio kako će tek ova vlada iza sebe ostaviti nerealizirane fondove, a svojoj vladi je pripisao zasluge za 4,5 milijardi kuna realiziranih iz fondova EU u prvih šest mjeseci ove godine.

Tagovi: Zoran Milanović, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
HPK: Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva
SJETVA
HPK: Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva
ZAGREB - Hrvatsku čeka povijesno najskuplja proljetna sjetva u kojoj troškovi po hektaru mogu doseći šest tisuća kuna, upozorava u petak Hrvatska poljoprivredna komora (HPK).
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale jer je ulagače obeshrabrio jučerašnji oštar pad Wall Streeta, pa su gospodarski poticaji u Kini pali u drugi plan.
Wall Street pao treći dan zaredom
PAD
Wall Street pao treći dan zaredom
NEW YORK – Na Wall Streetu su cijene dionica znatno pale i u četvrtak, treći dan zaredom, pa su na putu gubitaka treći tjedan zaredom jer se ulagači pripremaju za povećanje kamatnih stopa američke središnje banke.
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze u četvrtak je prekinuo pozitivni niz koji je trajao 19 dana uzastopno, a oslabio je i Crobex10, uz nešto veći promet nego prethodnoga dana, pri čemu je četiri izdanja ostvarilo milijunske promete.
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
RJEŠENJE
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je rješenje kojim se društvu PBZ CROATIA OSIGURANJE za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima (Društvo), u dijelu poslovanja koji se odnosi na investicijski proces i ulaganje imovine mirovinskih fondova izriču mjere za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, kao i preporuke za poboljšanje u tom segmentu poslovanja
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE