GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Davor Štern: Članovi Uprave Ine ne moraju ni dolaziti na posao

Davor Štern: Članovi Uprave Ine ne moraju ni dolaziti na posao
BIZARNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2012 / 10:23
Autor: SEEbiz / Index.hr
ZAGREB - U nastavku suđenja Ivi Sanaderu u aferi INA-MOL svjedoči predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern.

Tijek ročišta:

10:17 - Štern tvrdi da Mađari nisu obavili modernizaciju rafinerija na koju su se obvezali međudioničarskim ugovorom. No, taj ugovor ne predviđa nikakve sankcije za MOL u slučaju izbjegavanja preuzetih obveza.

"To je jedna od stvari koje smo željeli izmijeniti", kaže Štern.

Štern tvrdi da je predviđena strategija od strane MOL-a uključivala i mogućnost zatvaranja Rafinerije Sisak, čemu su se usprotivili hrvatski članovi uprave.

MOL, kaže Štern, nije obavio ni obnovu bezninskih postaja, što je također definirano međudioničarskim ugovorom.

10:14 - "Ima više primjera kada smo tražili uvid u određene segmente djelatnosti Ine. Dokumente smo dobivali kasno ili oni nisu bili potpuni", opisuje Štern šikaniranje hrvatskih predstavnika u Ini od strane Mađara.

10:07 - Hrvatski članovi uprave i NO-a nemaju nikakav utjecaj na nabavku nafte. "Ne samo da nemaju utjecaja, nego nemaju ni uvid", kaže Štern.

Ističe da su hrvatski predstavnici tražili uvid u proces nabavke nafte. "U dva navrata su nam predočili dokument u kojem nije bilo ništa. Prvi put su nam predočili ugovor MOL Tradea i Ine, a u drugom navratu su nam dali kratki izvod iz LODO-a u kojem je bila opisana procedura kupovina nafte", kaže Štern.

Štern dodaje da je kupovina nafte vrlo važan poslovni segment koji se ne može odvijati bez nadzora Uprave i NO-a. "Onaj tko je odgovoran za poslovanje kompanije mora imati uvid u način na koji se odvija nabava nafte", kaže Štern.

10:02 - Na pitanje mogu li hrvatski članovi Uprave utjecati na izbor izvršnih direktora, Štern odgovara da ne mogu. Objašnjava da izvršne direktore bira uprava, u kojoj većinu glasova imaju Mađari.

9:57 - Štern kaže da je Odbor izvršnih direktora uveden dioničarskim ugovorom iz 2009. godine. Ponovio je ranije navode članova Uprave da im je bilo zabranjeno prisustvovati sjednicama Odbora izvršnih direktora.

9:55 - "Naše je mišljenje da Uprava treba upravljati kompanijom. Predložili smo tri člana Uprave, od kojih je svaki specijalist u svom resoru", kaže Štern.

"Kada smo predložili članove Uprave, rečeno nam je od kolega u NO-u da Uprava ne bi trebala imati sastav ljudi koji su resorno podijeljeni. Karikirano rečeno, od njih se nije ni očekivali da dolaze na posao. Oni nemaju drugog posla osim da dolaze na sjednice Uprave", kaže Štern.

Štern objašnjava da dva mađarska člana Uprave čak i nisu zaposlenici Ine. Oni su zaposlenici MOL-a, a u Hrvatsku dolaze samo na sastanke.

9:51 - Štern kaže da NO nije u mogućnosti vršiti svoju ulogu. Kaže da pritom misli na članove NO-a koje imenuje Vlade, jer je ishod glasovanja uvijek 5 prema 4.

Kaže da Inom upravlja Odbor izvršnih direktora, kojim predsjeda predsjednik Uprave. "On je bio i jedini član Uprave koji je na sjednicama Odbora izvršnog direktora. Uprava je razvlaštena od upravljanja", kaže Štern.

9:44 - "Nitko od nas nije pravnik pa smo zatražili mišljenje od odvjetničke kuće Hanžeković i partneri, da nam objasne je li trenutačni sustav upravljanja u skladu sa zakonom", kaže Štern.

Tvrdi da su dobili mišljenje od Hanžekovića u kojem stoji da sustav upravljanja nad Inom nije u skladu sa zakonom o trgovačkim društvima. "Ina je donijela odluku da zatraži drugo mišljenje, koje nije bilo sukladno mišljenju koje je dao Hanžeković", kaže Štern.

No, tvrdi da pravnici koje je Ina angažirala nisu razmatrali famozni dokument LODO, kojim se zapravo ograničava utjecaj Uprave, a upravljačka se prava prebacuju na Odbor izvršnih direktora.

9:41 - "Bili smo u stalnom kontaktu s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor i s ministrom gospodarstva Đurom Popijačem", kazao je Štern.

"Negdje u lipnju prošle godine najavili smo otvaranje nove runde pregovora o dioničarskom ugovoru", kaže Štern. Tvrdi da hrvatski predstavnici žele mijenjati dioničarski ugovor jer hrvatska strana trenutno nema nikakve ovlasti u upravljanju nad Inom.

MOL je, tvrdi Štern, na pregovore pristao, ali do njih još nije došlo.

9:38 - U NO Ine sjedi devet ljudi. Pet ih nominira MOL, troje Vlada RH, a jedan je predstavnik radnika. NO, kaže Štern, odluke donosi većinom glasova.

9:30 - Započelo je ročište. Na klupi za svjedoke je Davor Štern. Šterna je RH za člana NO Ine imenovala 2011. godine.

Prošli tjedan na klupi za svjedoke bio je hrvatski član Nadzornog odbora Ine Damir Vanđelić. Rekao je da se ključne odluke za Inu često donose u Mađarskoj, a ne u Zagrebu te zaključio da se hrvatska očekivanja od strateškog partnerstva s MOL-om nisu ostvarila.

"Dva ključna cilja, energetska sigurnost i povećanje tržišta, očito nisu ispunjeni. To je bio jedan od ključnih razloga naše analize koja je davala dalje razloga za pregovore s MOL-om", kazao je Vanđelić.

Svjedokov iskaz da se mađarska kompanija ponaša kao konkurent, a ne strateški partner INE, Sanaderova obrana nazvala je tendencioznim pokušajem manipuliranja javnosti.

Tagovi: Davor Štern, Ivo Sanader, Jadranka Kosor, Đuro Popijač, Ina, MOL
PROČITAJ I OVO
Istarski kampovi primjer dobrog poslovanja tijekom krize
POHVALE
Istarski kampovi primjer dobrog poslovanja tijekom krize
PULA - Novinarka časopisa Plein Air Roma Michaela Bagatella, moderatorica na predavanju pod naslovom "Inovacije ugošćavanja u outdoor sektoru" navela je primjere dobre prakse na modelu Top Campinga Hrvatske iz Poreča, na uzorku rezultata poslovanja kampova ove marke u Istri 2020. godine.
Organizacija Adventa u rukama Zagrebačkog velesajma
NEOBIČNO
Organizacija Adventa u rukama Zagrebačkog velesajma
ZAGREB - Gradonačelnik Milan Bandić tijekom ljeta i rane jeseni nije pronašao bolji model organizacije koji ne bi uključivao preprodaju lokacija koje su dodijeljene tvrtkama bez natječaja.
Zagađenje zraka košta Europu 166 milijardi eura godišnje
ZAGAĐENJE
Zagađenje zraka košta Europu 166 milijardi eura godišnje
BRUXELLES - Zagađenje zraka košta Europu 166 milijardi eura godišnje, navodi se u izvješću objavljenom u srijedu u kojem se ispituju troškovi prerane smrti, bolesti i izgubljenih radnih dana zbog onečišćenja u 432 europska grada.
Azijska tržišta: Indeksi porasli na krilima američkog optimizma
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli na krilima američkog optimizma
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ponovno oživjele nade da će američki Kongres i Bijela kuća dogovoriti nove gospodarske poticaje prije predsjedničkih izbora.
Wall Street: Nada u ekonomske poticaje podigla indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Nada u ekonomske poticaje podigla indekse
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnoga dana, jer je ponovno oživjela nada ulagača u dogovor u Washingtonu o novim poticajnim gospodarskim mjerama prije predsjedničkih izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE