GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Daruvarske police više nisu najjeftinije

Daruvarske police više nisu najjeftinije
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2016 / 14:40
Autor: SEEbiz / Svijet osiguranja
ZAGREB - Prema službenim brojkama iz Hrvatskog ureda za osiguranje, zona Daruvar više uopće nije premijski najjeftinija, štoviše brojke pokazuju da su za sve veći broj prometnih nesreća krivci automobili sa daruvarskim registracijama
Barem u teoriji, jer dok u praksi usred Zagreba svako toliko naletite na automobil daruvarskih registracijskih oznaka, podjela na zone još uvijek živi u glavama osiguranika. Novi osigurateljni ciklus izračuna premija AO, smatraju neki, započeo je i puno prije liberalizacije, jer je bio izazvan krizom koja je počela 2008. godine. Od početka 2008. pravno su na snazi deregulacija i liberalizacija tržišta obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, no kao što znamo, u stvarnosti su deregulacija i liberalizacija nastupile tek potkraj 2013. godine.

Deregulacija znači da se država ne miješa u uvjete osiguranja, odnosno dopušta slobodu osigurateljima u formiranju uvjeta i cjenika. Liberalizacija je, pak, donijela i prestanak važenja standardnih uvjeta osiguranja automobilske odgovornosti, koje su osiguratelji prihvatili i prema kojima su donosili manje-više identične uvjete osiguranja.

I dok su postojali jedinstven premijski sustav i klasični bonus-malus sustav, zone rizika određivale su cijenu polica osiguranja prema broju prometnih nezgoda na nekome području. Tako je ispalo da je Daruvar zona s nižim premijama osiguranja.

Iako ti izračuni više ne vrijede, daruvarske su tablice i dalje zastupljene u puno većem omjeru nego što bi realno trebalo biti. U masovnim medijima ta se tema vrlo često provlači, no u pravilu se mišljenje osiguratelja izostavlja iz priloga, koji je obojen pomalo senzacionalistički, te se ne spominju liberalizacija i slobodno formiranje cijena.

Hrvatska je, naime, prije tri desetljeća službeno podijeljena na sedam zona rizika. Te su zone određene prema omjeru šteta i broja vozila, odnosno prema riziku od prometnih nesreća u nekom gradu. Prema tim izračunima, Zagreb i Krapina spadali su u najrizičnije, a Daruvar u najmanje rizičnu zonu. Daruvar je tako imao najpovoljniju premiju rizika u cijeloj Hrvatskoj, pa je i cijena polica obveznog AO u Daruvaru bila najniža i shodno tome dovoljan mamac za povećanim brojem tamo registriranih automobila, odnosno prijevozničkih tvrtki i onih koje u vlasništvu imaju velik vozni park. Tu su pogodnost, naime, osobito koristile pravne osobe koje registriraju velik broj vozila. Praksa je bila uzeti automobil na leasing od leasing kuće sa sjedištem u Daruvaru, a rezultat je bio gotovo upola jeftinije osiguranje. Tako je ispalo da sa svojih 12.000 stanovnika Daruvar ima 17.000 registriranih vozila.

No, nakon uvođenja liberalizacije AO osiguranja, iako je taj postupak krenuo i ranije, društva za osiguranje izradila su svako za sebe premijske sustave koji se temelje na individualnim karakteristikama vozila, odnosno vozača.

Takav individualni pristup uopće ne prati tri desetljeća staru regionalnu podjelu na sedam zona, a prema službenim brojkama iz Hrvatskog ureda za osiguranje, zona Daruvar više uopće nije premijski najjeftinija, štoviše brojke pokazuju da su za sve veći broj prometnih nesreća krivci automobili sa daruvarskim registracijama. Daruvarcima je napravljena medvjeđa usluga jer se po statistikama sada vode kao uvelike rizičniji vozači nego što doista jesu.

Društva za osiguranje, ako to žele i ako im dopuštaju njihovi tarifni sustavi, mogu s pojedinim osiguranicima ugovarati visinu premije bez obzira na to bili oni iz ovoga ili onoga područja. Za rizičnog osiguranika, prema tim izračunima, premija u Daruvaru može biti i skuplja negoli za manje rizičnoga u takozvanim skupim područjima, kao što su veliki gradovi.

Osiguratelji su izradili diferencirane cjenike i zone uopće nisu presudan faktor za određivanje premije. Ključ je u povijesti vožnje, odnosno povijesti šteta osiguranika. Područje pretežne vožnje je samo jedan od mogućih čimbenika u određivanju visine premije, ponajprije zbog učestalosti šteta na nekom području, pa time i veće ili manje vjerojatnosti da će doći do štetnoga događaja ili da do njega ipak neće doći.

Pitanje je zašto takav način izračuna premija AO još uvijek nije dopro do svijesti vozača kako bi se zaustavio rastući trend registriranja automobila u gradovima koji su različiti od gradova stanovanja vozača. I dok fizičke osobe ne mogu birati grad u kojemu će registrirati vozilo, pravne osobe takvo pravo mogu ostvarili te ga i obilato koriste, no, kako se pokazalo, sada potpuno bespotrebno.

Tagovi: Daruvar, daruvarske tablice, autoosogiranje
PROČITAJ I OVO
Digitalni juan veliki izazov za dolar
IZAZOVI
Digitalni juan veliki izazov za dolar
PEKING - Kina pobjeđuje SAD kada je riječ o inovacijama u internetskom novcu, postavljajući izazove statusu američkog dolara kao de facto monetarne rezerve.
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
KRIPTOVALUTE
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
NEW YORK - Turbulentni tjedan bio je i na tržištu kriptovaluta čija je tržišna kapitalizacija u utorak pala za 100 milijardi dolara u samo 24 sata.
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
SOLIDNO
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
ZAGREB - Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice rekao je u Dnevniku HRT-a, kako prema podacima eVisitora u Hrvatskoj trenutno boravi 870 tisuća turista, a najviše ih je iz Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke i Poljske. Najposjećenije destinacije su Poreč, Rovinj, Vir, Mali Lošinj i Medulin.
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu su na Wall Streetu dosegnule rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagači zbog širenja delta soja koronavirusa i novih restriktivnih mjera nisu skloni rizičnijim investicijama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE