GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Danko Končar škverove nije kupio, zasad samo prodaje maglu

Danko Končar škverove nije kupio, zasad samo prodaje maglu
PRIČE BEZ POKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2012 / 19:03
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Kad se magle slegnu shvatiš da drveće ne hoda. Sve magle iznad hrvatskog gospodarstva rasplinuo je ministar financija Slavko Linić demistificirajući iznenadnu pojavu u našoj siromašnoj zemlji pod imenom Danko Končar.
Sve se više čini da Danko ne razdanjuje problematiku brodogradnje, već je ta djelatnost još dublje gurnuta u bezdan neminovne propasti. Nakon što smo imali mnogobrojna lažna preuzimanja raznoraznih firmi nakon čega bi uslijedila njihova devastacija i rasprodaja nekretnina, nakon što smo imali najezdu lažnih mesija koji su nudili oporavak, recimo, Dalmacijavina, uslijedio je dolazak najvećeg među nama – Končara.

Ni njega, kao ni ostale milijunaše nije zgodno pitati kako je zaradio svoj prvi milijun i obogatio se. Tip koji ima para da bi bez problema otplatio sve naše crvene minuse ušao je u hrvatski medijski prostor brže od nesretne Ave Karabatić. Ples milijuna bogatog Hrvata uslijedio je njegovim brzim kupovanjem nekretnina na Cresu, pa u Istri, i sitnim dioničarskim prisustvom u Uljanik plovidbi kojeg je na temelju pretvaranja potraživanja povećao na 36%, te u Adriadieselu, bivšoj Jugoturbini, za koje ga očito vežu sentimentalne uspomene iz zatvorskih dana osamdesetih gdje je zbog navodno političkog pakiranja odležao osam godina u zatvoru.

Končar očito ima nos za bankarsko poslovanje. Zna kako s malo novca namaknuti velike kredite i iz toga izvući dobit. Njegov gospodarski put je očito zaveo mnoge političare bivše i sadašnje Vlade koji su slijepo vjerovali da u tom čovjeku leži znanje i kapital kojim će se konačno podmazati navozi u brodogradilištima. Korozija na navozima je prevelik zalogaj za bilo koji protukorozivni plan. Nakon što je država pravovremeno spriječila bilo kakve malverzacije glede nekretnina brodogradilišta, ostavljen je prostor tek za njihovo poslovanje i oporavak.

''Kad bi drveće hodalo...'' Ne hoda. Sanacija brodogradilišta i njihov oporavak gotovo je nemoguć. Financijska dubioza je prevelika za državu, a kamoli za jednog bogatuna koji bi morao bubnuti milijardu eura na stol. Toliku kapitalnu investiciju ne pokreću ni neki veliki koncerni, a gdje će jedan Končar koji kupuje zemlju da bi na njoj sadio lavandu i masline. Mo'š mislit!

Eno ga već vidim kako od tankera u brodogradilištu pravi metalne gredice za garofule. Končar je poput tornada uletio u hrvatski medijski prostor i razvio ciklonu na koju su mnogi popadali, no svaka ciklona ima svoj vijek trajanja i uslijedila je Linićeva anticiklona. Lija s Kvarnera ljubomorno čuva navoze za važnijeg i ozbiljnijeg ulagača nego što je to Končar. Iako su se za brodogradilišta vezale mnoge financijske afere i (zasad) nedokazana izvlačenja novca, ona su još uvijek prilika za zaradu na koju se računa. Samo, budimo realni, da i postoji neka mogućnost za revitalizaciju navoza bi li se država tek tako lako odrekla mogućnosti da se domogne zarade i povećane likvidnosti?

Očito je da na Markovom trgu ne postoje ideje ni s lijeve ni s desne strane. Bezidejnost upravljača gospodarske situacije u nas je i dovela do toga da nam se Banskim dvorima šeću raznorazni šarlatani koji puno obećavaju, a ništa ne poduzimaju. Izašavši iz Banskih dvora sa sastanka, novinari upitaše Končara s kim je razgovarao o brodogradilištima. Danko nije znao da je upravo sa Čačićem pregovarao o svojoj velikoj investicijskoj ponudi. Kad ti netko želi izbiti milijardu iz džepa prethodno se dobro informiraš o ljudima s kojima misliš poslovati.

Očita je Končareva zainteresiranost za posao. Iz svega nam se čini da nas bogataš češka po glavi i vuče za nos. Čudi i ta njegova naivnost u poslovanju s Vinkom Cetinski. Kako to da je jedan iskusni igrač tako naivno uletio u posao s preplaćenim zemljištima? Što zapravo želi Končar s investicijama u hrvatskom priobalju? Nizanje nekretnina je dijametralno suprotno poslovanju kojem se mislio baviti u brodogradnji. Naviknuvši izvlačiti dobro (rudnici u JAR-u), odjednom bi se trebao staviti u poziciju stvaranja dobra.

Tko je još u Hrvatskoj stvorio dobro i radio u njenom interesu? Kad se netko pojavi u medijima s pričom da je spreman uložiti u Hrvatsku, u brodogradnju, odmah pomislimo da je lud i poželimo da ga se odvede na porciju elektrošokova.

Liniću nije trebala psihijatrijska potvrda o radnoj sposobnosti Končara. Ugodno čavrljajući s njim o poslovanju, budućnosti, o boji novih brodova i klimama u automobilima, skužio je da Končar ne treba elektrošokove. Ovaj šokira i bez toga. Gdje ćeš prodavati maglu najboljim prodavačima magle?! Končar je ispao iz igre. Za sad se može igrati tek prodajući priče medijima, baš onako kako to radi i Ava Karabatić. Ispast će smiješan kao i ona iako nama nije nimalo do smijeha.
Tagovi: Danko Končar, brodogradnja, Radimir Čačić, Slavko Linić, 3. maj, Uljanik plovidba, Jugoturbina, Vinka Cetinski, Ava Karabatić
PROČITAJ I OVO
Kataklizma na Adi Bojani
RUŠENJE
Kataklizma na Adi Bojani
ULCINJ - Erozivni proces na zapadnom delu ostrva Ada Bojana ugrozio je smeštajne kapacitete HTP "Ulcinjska rivijera". Nepovoljni vremenski uslovi i veliki talasi počeli su da urušavaju apartmane koji su se usled erozije našli na prvoj liniji do mora.
Osniva se Savjet za oporavak i razvoj turizma
SAVJET
Osniva se Savjet za oporavak i razvoj turizma
ZAGREB - Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac donijela je Odluku o osnivanju Savjeta za oporavak i razvoj turizma, realizaciju turističke 2021. godine te unaprjeđenje turističke ponude kojom se okupljaju svi relevantni dionici turističkog sektora kako bi se zajedničkim djelovanjem hrvatski turizam što bolje pripremio za nadolazeće razdoblje, navodi se u priopćenju medijima.
Europljani spremni za inozemna putovanja, posebno Nijemci
PUTOVANJA
Europljani spremni za inozemna putovanja, posebno Nijemci
BERLIN - Europljani se više zanimaju i spremni su za putovanja u inozemstvo u idućih 12 mjeseci, posebno Nijemci, pri čemu od odredišta najviše traže visoke sigurnosne standarde i pozitivne epidemiološke slike, no i dalje se suočavaju s ograničenjima putovanja čije se ukidanje, kao i porast putovanja, očekuje s dostupnošću cjepiva.
Kriptovalute stižu na Wall Street
VELIKI INTERES
Kriptovalute stižu na Wall Street
NEW YORK - Povećani interes institucionalnih investitora, prihvaćanje od strane sve više kompanija i platnih sustava, kao i ponovna vjera da bi mogle biti sigurno sklonište kapitala u kriznim vremenima, ponovno su donijeli optimizam u svijet kriptovaluta.
U Švicarskoj će skijanja ipak biti, ali uz ograničenja
SKIJANJE
U Švicarskoj će skijanja ipak biti, ali uz ograničenja
BERN - Za Božić će se moći skijati u Švicarskoj, ali uz ograničene kapacitete, objavila je u petak vlada, dok je ona u Italiji rekla da će preko blagdana skijaške staze biti zatvorene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE