GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Danas je 17 godina od smrti velikog Milana Mladenovića (VIDEO)

Danas je 17 godina od smrti velikog Milana Mladenovića (VIDEO)
TUŽNA OBLJETNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2011 / 12:06
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Danas se navršava 17 godina od smrti Milana Mladenovića, kultnog rock muzičara čije je stvaralaštvo sa grupom "Ekatarina Velika" (EKV) obilježilo drugu polovinu osamdesetih godina u bivšoj Jugoslaviji.

Mladenović je rođen 21. rujna 1958. godine u Zagrebu, u šestoj godini se odselio u Sarajevo, a 1970. godine u Beograd. U Beogradu je završio 11. gimnaziju u kojoj je krajem 1970-ih, zajedno sa školskim drugom Dragomirom Mihailovićem-Gagijem, osnovao svoj prvi bend "Limunovo drvo".

Godinu dana kasnije formirao je svoj prvi kultni bend "Šarlo Akrobata", zajedno s Dušanom Kojićem-Kojom i bubnjarem Ivanom Vdovićem. Najpoznatiji hitovi grupe su "Niko kao ja", "Ona se budi" i "Mali čovek".

"Šarlo akrobata" nije opstao dugo i iz njega su proistekla dva utjecajna rock sastava - Mladenovićeva "Katarina II" i Kojina "Discplina kičme".

Tokom 1982. novom bendu su se priključili klavijaturistica Margita Stefanović Magi, a 1983. basist Bojan Pečar i bubnjar "Šarla akrobate" Ivica Vdović.

U postavi "Katarina II" grupa 1984. godine je izdala istoimeni album, nakon čega Vdović i Mihajlović odlaze iz benda. Grupa je promijenila ime u "Ekatarina Velika" i 1985. godine izdala  istoimeni album, koji dobija povoljne kritike i skreće pažnju na bend.

Album iz 1986. godine, "S vetrom uz lice", na kojem se nalazi vjerojatno najslavnija Mladenovićeva pjesma "Ti si sav moj bol", lansirala je grupu na sam vrh jugoslavenske rock scene, gdje je sa Mladenovićem kao vođom ostala sve do 1994. godine, izdajući seriju uspješnih albuma.

Tokom rada sa "Ekatarinom Velikom", Mladenović je surađivao kao producent na albumima bendova "Gustaf i njegovi dobri duhovi" i "Fit".

Zajedno sa ostalim članovima benda, Mladenović se 1985. godine pojavio u filmu Gorana Markovića "Tajvanska kanasta", a sljedeće godine i u filmu Darka Bajića "Crna Marija" gdje igra glavnu ulogu i za koji je napisao kompoziciju "Bus Station".

Krajem osamdesetih napisao je muziku za jednu kazališnu predstavu, a 1992. godine s članovima grupa "Partibrejkers" i "Električni orgazam" formirao je sastav "Rimtutituki", čija je muzička aktivnost koncentrirana na antiratnu propagandu, i sa kojim je snimio singl "Slušaj 'vamo!". Singl je objavio Radio B92, a promoviran je koncertom na kamionu koji je kružio ulicama Beograda. Godine 1991. u jedinstvenom javnom istupu javno se izložio s antiratnim porukama što u tadašnjem Beogradu i tadašnjoj Srbiji nije bilo nimalo lako. Pokazao je da i da je moralna veličina.U ljeto 1994. godine Mladenović je otputovao u Brazil, gdje je sa dugogodišnjim prijateljem Mitrom Subotićem Subom i nekoliko brazilskih muzičara snimio album "Angel's Breath".

U kolovozu 1994. godine, poslije nastupa "Ekatarine Velike" na Festivalu u Budvi, Mladenović je prebačen u bolnicu gdje je ustanovljeno da ima rak jetara.

Milan Mladenović je umro 5. studenog 1994. u Beogradu. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu. Njegovom smrću "Ekatarina Velika" je prestala postojati.

Grupa je ukupno izdala sedam studijskih albuma - "Katarina II" (1984), "Ekatarina Velika" (1985), "S' vetrom uz lice" (1986), "Ljubav" (1987), "Samo par godina za nas" (1989), "Dum dum" (1991), "Neko nas posmatra" (1993), kao i tri živa albuma.

U studenome 2006. godine pjesma "Par godina za nas" je izglasana za najbolju jugoslavensku pjesmu svih vremena u anketi slušalaca Radija B92.

Bojan Pečar umro je u Londonu od srčanog udara 13. listopada 1998. u 37. godini, a Margita Stefanović je umrla 18. septembra 2002. u Beogradu u 43. godini.

Mnogi muzičari smatraju da je "Ekatarina Velika" jedan od najznačajnijih bendova na prostoru bivše Jugoslavije i na jugoslavenskoj rock sceni uopće.

U Beograd, Podgorici i Zagrebu postoje ulice koje nose ime Milana Mladenovića.

Tagovi: Milan Mladenović, Margita Stefanović, Bojan Pečar, Ivica Vdović, Dušan Kojić, Ekaterina velika, EKV, Šarlo akrobata, Patribrejkers
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs prognozira strelovit rast cijene bakra
BAKAR
Goldman Sachs prognozira strelovit rast cijene bakra
NEW YORK – Robni analitičari Goldman Sachsa kažu da je bakar nova nafta i predviđaju rast cijene crvenog metala na 11.000 američkih dolara po metričkoj toni
Dow Jones na novom rekordu nakon odličnih rezultata i dobrih svježih podataka
REKORDI
Dow Jones na novom rekordu nakon odličnih rezultata i dobrih svježih podataka
NEW YORK - Wall Street je i u četvrtak bio preplavljen optimizmom, a to se najviše može zahvaliti brojnim dobrim poslovnim rezultatima, a i kvalitetnim makroekonomskim podacima.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi blago pali drugi dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi blago pali drugi dan zaredom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su glavni dionički indeksi blago pali, drugi dan zaredom, uz i dalje skroman promet, pri čemu su u fokusu invstitora bile dionice Adris grupe.
Beogradska berza: Indeksi potonuli dublje, trgovanje akcijama podbacilo
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi potonuli dublje, trgovanje akcijama podbacilo
BEOGRAD – Promet na domaćem tržištu akcija je podbacio danas, a BELEX indeksi su povećali gubitke.
Udruge njemačkih prijevoznika protiv popusta kod kazni za vozače iz Hrvatske
PROTIVLJENJE
Udruge njemačkih prijevoznika protiv popusta kod kazni za vozače iz Hrvatske
BERLIN - Udruga profesionalnih vozača teretnih vozila Njemačke Camion Pro kritizirala je praksu Saveznog ureda za teretni promet (BAG) koji vozačima teretnih vozila iz istočnoeuropskih zemalja, uključujući hrvatske, kazne u prometu i za nepridržavanje pravila o pauzama smanjuje i do 50 posto, priopćeno je u četvrtak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE