GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dalekovod i dalje tone, evo zašto su dioničari ogorčeni

Dalekovod i dalje tone, evo zašto su dioničari ogorčeni
POTONUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2021 / 11:09
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Potonuće dionica Dalekovoda na Zagrebačkoj burzi nastavljeno je i u ponedjeljak prijepodne.

S prometom od 310 tisuća kuna, dionice su pale više od 30 posto, na 1,65 kuna.

Posljedica je to javnog poziva objavljenog u petak prema kojem će dioničari Dalekovoda na glavnoj skupštini krajem lipnja odlučivati, između ostaloga, o smanjenju pa povećanju temeljnog kapitala, pri čemu je Uprava zaprimila dva iskaza interesa, od kojih je jedan rezultirao konkretnom ponudom i to zajednički uvjetovanom društava Construction Line i Končar Elektroindustrije.

Kao dio posla, Dalekovod bi prvo smanjio njihov temeljni kapital s 247,2 milijuna na 2,5 milijuna kuna kako bi podmirio gubitke iz prethodnih razdoblja. U ovom bi trenutku tvrtka također izvršila obrnuti podjelu dionica konsolidacijom svakih 100 dionica u 1.

Budući da će izdavanje novih dionica slijediti nakon podjele dionica i budući da će se nove dionice izdavati po nominalnoj vrijednosti od 10 kuna po dionici, vrijednost ovog trenutka u prosjeku iznosi 0,10 kuna po dionici. To naravno nije dobro odjeknulo kod trenutnih investitora, što je dovelo do pada cijene od 59,1% u petak, pa je završila na 2,37 kuna po dionici. Ono što posebno zbunjuje, a i ljuti investitore jest činjenica da je Dalekovod sad u boljoj situaciji nego kad je bio dokapitaliziran prvi put.

Poslovni prihodi Grupe Dalekovod u prvom kvartalu iznosili su 283,6 milijuna kuna i veći su za 5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine dok poslovni prihodi matičnog društva, Dalekovod d.d. iznose 203,4 milijuna kuna i manji su za 9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prihodi od prodaje Grupe iznosili su 282 milijuna kuna i veći su za 5% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Rast prihoda posljedica je realizacije novo ugovorenih projekata tijekom 2020. godine odnosno poslovanja društva Dalekovod Ljubljana a koji je u najvećoj mjeri vezano za projekt u Sloveniji CirkovcePince.

Unatoč poboljšanju operativnog poslovanja u predmetnim društvima financijski položaj istih je još uvijek obilježen nedostatnim obrtnim kapitalom, nepovoljnom strukturom bilance, te vrlo ograničenom likvidnošću, a naročito u društvu Proizvodnja MK d.o.o. Gubitak Grupe u Q1 2021. godini iznosi 0,3 milijuna kuna a sastoji se od gubitka iz redovnog poslovanja u iznosu od 0,25 milijuna kuna, te gubitka iz prekinutog poslovanja (vezane uz prodaju segmenta cinčanja) u iznosu od 0,009 milijuna kuna. EBITDA na razini Društva iznosi 12 milijuna kuna, što predstavlja smanjenje od 12,6 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Gubitak tekuće godine Društva iznosi 1,4 milijuna kuna.

Tagovi: Dalekovod, Končar EI, Construction Line
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE